В Україні вперше проведуть Національний тиждень читання поезії

книги
Книжковий ярмарок у Львові, 2023 р. Фото, ілюстративне: ІА Дивись.info

21 березня відзначають Всесвітній день поезії. Цього року цю дату охопить «Національний тиждень читання. Тиждень поезії», який вперше відбудеться з 16 по 24 березня.

Про це повідомили в Українському інституті книги.

Там розповіли, що темою такої інформаційно-просвітницької акції є Дім.

 «Поняття «дім» для кожного українця і українки набуло щемкого й навіть сакрального значення. Дім для нас тепер про повертання і чекання, про безумовну віру в тих, хто за цей дім бореться. Дім – це світло, котре гріє, навіть, коли вас розділяють тисячі кілометрів. Дім – це чуття себе частиною чогось більшого, частиною родини. Дім – це Україна», зазначили в Інституті книги.

Гаслом тижня читання став рядок із вірша сучасної української поетки Ірини Шувалової – «Ріки незмінно течуть додому». Крім того, команда Інститут книги використала у візуальній частині фрагмент однієї з картин циклу «Сни про дім» воїна, поета й художника Валерія Пузіка.

За словами команди інституту книги, така ініціатива гарна можливість відзначити роль поетів і поетичного слова в культурі, особливо під час війни, бо поезія як форма літератури реагує на події найпершою. 

«Український інститут книги  постійно наголошує на важливості культури й  літератури для життя та розвитку як кожної людини, так і країни. Особливо важливою культура є в час кризи, зокрема, в час війни і жорстоких випробувань. Цей тиждень читання присвячений Поезії, як камертонові наших почуттів. За фокусну тему ми обрали Дім, дорогий кожному з нас зокрема і всім разом. Гасло тижня читання поезії  – «Ріки незмінно течуть додому»  – це про міцні зв’язки з батьківщиною, попри відстані. Ми хотіли б, щоб читання поезії розрадило і підтримало  українців, які через війну Росії проти України втратили свої домівки, змушені були переїхати в інший регіон країни чи за кордон. Україна – це наш спільний дім, тепло якого дає сили і жити, і боротися за перемогу», – говорить директорка Українського інституту книги  Олександра Коваль.

В Українському інституті книги також підкреслили, що «Національний тиждень читання. Тиждень поезії» стане першим із чотирьох, запланованих у 2024 році. Оскільки цьогоріч проведуть декілька тижнів читання із різною тематикою.

Нагадаємо, що раніше з 4 по 10 грудня Український інститут книги проводив акцію «Національний тиждень читання». Гаслом тієї ініціативи - «Бути своїми», а у фокусі була особистість українського письменника Миколи Хвильового. Оскільки 13-го грудня минуло 130 років від його дня народження.

Крім того, ми в ІА Дивись.info в «Національний тиждень читання» розпочали рубрику «Що почитати у львівських бібліотеках». Так, ми вже підготували добірки книжок разом з «Мистецькою Бібліотекою», бібліотекою Px, URBAN бібліотекою та Сенсотекою. Усі добірки можна переглянути тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: