Уперше за 15 років на Львівщині всиновили рекордну кількість дітей

дівчинка у вишиванці затуляє обличчя руками
Ілюстративне фото/Микита Печеник

Торік на Львівщині усиновили 74 дитини зі статусом дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. Це найкращий показник усиновлень з 2008 року.

Про це повідомили у регіональній службі у справах дітей.

Станом на кінець 2023 року на обліку в службах у справах дітей Львівської області перебувають 2188 дітей-сиріт та дітей без батьківського піклування. Такий статус за 12 місяців минулого року отримали 326 дітей.

На Львівщині функціонують 44 дитячих будинків сімейного типу, два з яких відкрили торік. А ще на Львівщині діють 74 прийомні сім’ї, в яких виховуються 436 дітей та 11 патронатних сімей, де проживає 21 дитина.

«Наше завдання – забезпечити право на сім’ю дітям різного віку. З цією метою в області створюють дитячі будинки сімейного типу. За минулий рік ДБСТ з’явились в Бродівській та Жовтанецькій громадах, куди загалом влаштували 8 дітей. Торік створили також 9 прийомних сімей, в які на виховання прилаштували 19 дітей. До нашої області продовжують прибувати діти з інших регіонів. В 17 дитячих закладах області перебувають 299 дітей, які переїхали до нас у складі організованих груп чи самостійно», – розповів начальник служби у справах дітей Львівської ОВА Володимир Лис.  

На території нашої області з числа внутрішньо-переміщених перебувають:

  • 7 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховують 50 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • 4 прийомні сім’ї, де проживають 9 дітей з вказаних категорій;
  • 70 сімей опікунів/піклувальників, в яких виховують 102 дітей.

Діти, які залишилися без піклування батьків, під час воєнного стану можуть бути влаштовані у прийомні сім’ї чи дитячі будинки сімейного типу на умовах тимчасового влаштування. Також спрощується процедура влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, під опіку або піклування родичів. Про усиновлення не йдеться.

У Львівській області станом на сьогодні перебуває 167 пар-кандидатів в усиновлювачі. Від початку 2023 року Львівський обласний центр соціальних служб організував 11 навчань для кандидатів в прийомні батьки, усиновителі, опікуни та батьки-вихователі, які охопили 287 осіб. Такі навчання безкоштовні і тривають вони упродовж тижня.

«Під час таких навчань кандидатів навчають знаходити контакт з дитиною, адже здебільшого, такі діти не мають досвіду у спілкування, не достатньо соціалізовані. Саме тому з потенційними усиновлювачами працюють психологи, медики, соціальні працівники. Люди, які висловили бажання усиновити дитину, звертаються до служби у справах дітей та надати необхідні документи: довідку про склад сім’ї, про доходи, про відсутність судимості», – зазначив керівник Львівського обласного центру соціальних служб Ярослав Бордіян.

У результаті, кандидати, які пройшли навчання отримали довідки та рекомендації про їх внесення до електронного банку даних потенційних прийомних батьків. Наступне навчання відбудеться уже в березні цього року.

Довідка

  • Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, в яку влаштовуються на виховання на виховання та спільне проживання не менше як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних
  • Патронатна сім’я – це тимчасова форма влаштування дитини у сім’ю, де термін перебування дитини не може перевищувати трьох місяців (за необхідності до шести місяців). Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.
  • Прийомна сім'я – сім'я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: