Україна підписала безпекову угоду з Данією

424929002_10161227961439292_5055857056874534180_n
Фото: фейсбук Ігоря Жовкви

У п'ятницю, 23 лютого, у Львові президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між країнами.

Про це повідомив заступник глави Офісу президента України Ігор Жовква на своїй сторінці у фейсбуці.

Він розповів, що Данія – перша країна, що не є членом Групи Семи, з якою Україна уклала подібну угоду.

«З ключового – конкретні обсяги підтримки нашої держави. У 2024 році військова підтримка Данії становитиме щонайменше 1,8 млрд євро. Крім того, Данський Фонд на підтримку України виділив 8,5 млрд євро на поточну підтримку нашої держави у 2023-2028 роках», зазначив Ігор Жовква.

Крім того, він пояснив, що відрізняє Угоду з Данією від попередніх:

«Окрім класичних положень щодо: чіткої підтримки майбутнього членства України в ЄС і НАТО, нашого шляху реформ, співробітництва в галузі оборонної промисловості, у сфері розвідки, кібербезпеки, відновлення України, а також питання санкцій та притягнення агресора до відповідальності – маємо потужний військовий блок. Данія як співголова Коаліції військово-повітряних сил (AFCC) та учасник Коаліції інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони».

За словами Ігоря Жовкви у безпековій угоді йдеться, що Данія «підтримуватиме зусилля із забезпечення цілісного потенціалу F-16 через Коаліцію військово-повітряних сил (AFCC), зокрема шляхом надання винищувачів, боєприпасів, тренажерів та навчання, а також роблячи внесок у довгострокове обслуговування винищувачів і створення належних умов в Україні».

Також заступник глави Офісу президента повідомив, що така угода закріпить підтримку розбудови морського флоту України, зусиль із розмінування, а також надання Данією високотехнологічної військової допомоги: безпілотників, засобів зв'язку, радарів та обладнання для виявлення

«Данія продовжуватиме надавати підтримку Україні протягом десяти років строку дії цієї Угоди і з можливістю його продовження за згодою сторін. Традиційно зафіксували механізм консультацій протягом 24 годин за запитом будь-якої із сторін у разі майбутнього збройного нападу Росії», - зазначив Ігор Жовква.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що 23 лютого Володимир Зеленський прибув до Львова, де зустрівся прем’єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен. Тут вони відвідали Марсове поле, де поховані українські військові, та вшанували пам'ять загиблих воїнів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: