Головне з прес-конференції Зеленського

Безымянный

Президент України Володимир Зеленський дав другу за два місяці велику прес-конференцію. На ній він назвав українські втрати на війні, розповів про плани на воєнний 2024 рік та про те, що на них може вплинути.

Переглянути прес-конфернецію можна за посиланням.

Переговори з Путіним

Зеленському поставили запитання, чи не програє Україна війну і чи, можливо, настав час говорити з Володимиром Путіним з урахуванням, що в листопаді будуть вибори в США і, можливо, там зміниться лідер. Президент сумнівається, що можна говорити із "глухою людиною".

"Тут питання в юридичній та дипломатичній площині. Ми запропонуємо майданчик, на якому він зможе погодитися, що програв війну і що це була велика помилка… Чи програє Україна у цій війні? Я впевнений, що ні. Найскладніше було 24 лютого два роки тому. Принаймні у нас немає альтернативи не перемогти, немає можливості програти. Що таке, якщо Україна програє? Нас не буде, не буде нашого існування, тому нам не підходить такий фінал", - зазначив він.

За його словами, від західних партнерів залежить, чи програє чи переможе Україна, з якою кількістю жертв. Якщо Україна буде сильною, то щоденні кроки Путіна назад точно матимуть великий вплив на його суспільство.

Про ATACMS

Зеленський відповів також на питання щодо контактів з партнерами щодо надання далекобійної зброї.

"Щодо ATACMS на 300 км. Ви розумієте, для чого нам це потрібно. Тому я б не хотів говорити в деталях, але ми розуміємо для чого. І Росія розуміє, що ми з цим робитимемо. Ми довго працюємо над далекобійною зброєю. Я б відповів узагальнено. Я перебуваю в позитиві від нещодавньої відповіді наших партнерів щодо цієї зброї", - наголосив він.

Є надія на Конгрес США

Зеленський прокоментував затримку із виділенням пакета на мільярди доларів від США у зв'язку з позицією республіканців у Палаті представників.

"Надія на Конгрес є. Я сподіваюсь, що буде позитив. А інакше, я тоді зовсім не розумію, в якому ми світі починаємо жити. Ми розраховуємо на підтримку Конгресу. Вони знають, що підтримка нам потрібна протягом місяця… Я зустрічався з сенаторами ... президент, влада та опозиція, вони знають, що нам потрібне це рішення протягом місяця", - заявив він.

Запит у тому числі стосується засобів ППО. Крім того, Зеленський нагадав, що мільярди, які виділяють США, переважно залишаються в американських оборонних компаніях.

Блокада кордону: Україна буде захищати свій бізнес

Що стосується блокади кордону з боку Польщі та ситуацію із розсипаним зерном, він нагадав, що ще з квітня 2023 року казав що це політична історія.

"Я розумію, що є внутрішня боротьба у Польщі. Дуже не хотілося б, щоб політики так вчиняли... Використовувати Україну як тиск на європейські інститути - це просто несправедливо. Я вважаю, прем'єри знайдуть відповідні кроки. Для нас важливо зберегти союз із Польщею. Якщо кроки не знайдуться, ми захищатимемо наш бізнес", - додав президент.

Читайте також: Зустріч української делегації та польських урядовців на кордоні не відбулася

На фронті загинули 31 тисяча військових

Президент України Володимир Зеленський заявив, що під час повномасштабного вторгнення Росії загинули 31 тисяча українських військових.

"Тридцять одна тисяча українців військових загинули у цій війні. Не 300 тисяч, не 150 тисяч, що там бреше Путін зі своїм брехливим колом. Але кожна ця втрата це великі втрати для нас. Росіян загинуло 180 тисяч.

Всього втрат загиблих і поранених в Росії 180 тисяч смертей. Я не знаю, скільки без вісти зниклих у них, але знаю, що до 500 тисяч в сумі з пораненими", - сказав він.

Зеленський відмовився назвати кількість поранених українських військових, оскільки Росія буде знати, скільки людей "пішло з поля бою".

Питання вільного судноплавства у Чорному морі може бути вирішене

Президент зазначив, що Туреччина проводила перемовини з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутерреш щодо вільного судноплавства у Чорному морі.

Президент зазначив, що пріоритетним питанням є розширення коридорів, що вже існують. При цьому Зеленський зазначив, що Україна не шукає формат на заміну зерновому коридору, який успішно працює.

Зеленський також сказав, що турецька сторона вела перемовини з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем, додавши, що питання може бути вирішене на найближчому інавгураційному саміті.

Інші короткі тези з виступу Зеленського

  • Зеленський також додав, що третій рік війни в Україні – переламний. Це рік виборів, розфокусування, всього одразу, викликів зовні, всередині тощо.
  • Чотири бригади, які готувалися до контрнаступу, не отримали обіцяної західної техніки. Вони просто не брали участь у контрнаступ
  • Військове керівництво має "чіткий план" щодо нового контрнаступу ЗСУ. 
  • Франція планує надати Україні декілька десятків артилерійських систем.
  • Україні буде складно у березні-квітні, а Росія готуватиме контрнаступ на початку літа.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: