До Львова прибули народні депутати, що займаються екологією: деталі

12
фото: ЛМР

Сьогодні, 26 лютого, міський голова Львова зустрівся з учасниками виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування. Обговорили зведення сміттєпереробного комплексу, проблемні питання щодо стічних вод та поводження з побутовими відходами Львова. Міські урядники ініціювали ряд законодавчих пропозицій, впровадження яких може полегшити ситуацію з найболючішими екологічними проблемами Львова та інших регіонів.

Про це повідомляє міська рада.

Міський голова Львова Андрій Садовий під час зустрічі презентував учасникам Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування екосистему людяності UNBROKEN (НЕЗЛАМНІ). А також ознайомив з будівництвом сміттєпереробного комплексу, зведення якого триває на вул. Пластовій.

«Зведення сміттєпереробного комплексу у місті складається з 3 частин. Перша – рекультивація Грибовицького полігону, вона зараз на фінальній стадії. Щодо самого заводу – завершується етап будівництва конструкцій. Окрім цього, практично всі капітальні великі проєкти в місті зараз зупинили. Ми передали на Збройні сили України близько 10% нашого бюджету, віддали ПДФО. Зараз передаємо дрони, антидронові системи, все, що з цим пов’язано – це приблизно мільярд гривень.Тому капітальні ремонти доріг, інфраструктурні проєкти – все повністю зупинено», – розповів Андрій Садовий.

Заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач наголосив на проблемних питаннях, які стосуються водойм та стічних вод у приєднаних громадах. А також поділився з учасниками Комітету законодавчими пропозиціями.

«Ми зараз займаємося водоймами, які є в межах громади, і малими річками. Тут ситуація є дуже складна і пов’язана вона в тому числі з недосконалістю чинного законодавства. Дуже багато населених пунктів фізично скидають стоки в річки і озера. Цей процес є абсолютно неконтрольований. Тож ми напрацювали від себе зміни, які можна було б прийняти на законодавчому рівні для того, щоб просто почати наводити порядок у тій сфері. Вони є комплексними починаючи від постанови Кабміну, закінчуючи Кодексом України про адміністративні правопорушення», – зазначив Любомир Зубач.

За словами директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Ореста Тимчишина, зараз у Львові впроваджують реформу у сфері побутових відходів. У місті створюють підприємство, яке буде єдиним адміністратором: укладатиме угоди з усіма мешканцями і розраховуватиметься з перевізниками.  

«Ми потребуємо допомоги щодо прийняття закону про упаковку. Це важливо для нас, адже мешканці вже не платили б за ці відходи, а вони поверталися б до продавців чи виробників. Друге – це необхідність затвердження правил та визначення норм надання послуг з управління відходами, бо ті, які є зараз, вже втратили чинність і вони не враховують роздільного збору. Нам необхідна така законодавча допомога на рівні Комітету, ми теж маємо розроблені пропозиції», – розповів Орест Тимчишин.

Як зазначив голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, законопроєкт про упаковку зараз повністю перепрацьовують.

«До цього законопроєкту є багато зауважень від органів місцевого самоврядування, виробників упаковки і переробників. Я думаю, вже найближчим часом ми подамо нову версію і будемо рухати його. Я дуже сподіваюся, що ми його приймемо чи на цій сесії ще, чи на початку наступної. Нам всім він дуже потрібен. Ми розуміємо, як має працювати система, і які мають бути її складові. Також бачимо певний супротив. Приклад Львова – це, повірте, унікальний приклад. Місто, яке саме розуміючи свою відповідальність перед мешканцями і перед довкіллям, робить такі величезні кроки в напрямку екологічної свідомості, це доволі унікальний випадок. Таких прикладів по всій країні досить небагато», – зазначив Олег Бондаренко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: