За минулу добу на Львівщині ліквідували 16 пожеж сухої трави: правила поведінки з вогнем

вачпсроло
фото: з відкритих джерел

Через необережне поводження з вогнем на відкритих територіях за минулу добу, було зафіксовано 16 пожежі сухої трави. Вогонь знищив понад 4 га сухостою і поряд з цим все живе.

Про це повідомляє ЛОВА.

Вогнеборці ліквідовували пожежі на відкритій території в Дрогобицькому, Львівському та Самбірському районах.

До ліквідації займань було залучено 62 рятувальники та 16 одиниць спецтехніки.

«Шановні мешканці Львівщини, у такий складний час в умовах воєнного стану свідомо нищити свою землю, спалюючи сухостій — це злочин. Злочин по відношенню до себе, до своїх дітей, до своєї держави. Завдання кожного з нас берегти нашу землю, де живемо сьогодні ми, де будуть жити наші діти», - йдеться у повідомленні.

Головне управління ДСНС України у Львівській області вкотре нагадує про заборону спалювання сухостою.

Підпал сухої трави карається законом у вигляді штрафу:

  • для громадян від 3 060 грн до 6 120 грн
  • для посадових осіб 15 300 грн до 21 420 грн.
фото: з відкритих джерел

Шкода від лісових пожеж

Спалювання сухих рослинних залишків стало для наших громадян настільки звичним, що практично не звертається увага на те, якої шкоди ці дії завдають довкіллю, життю та здоров’ю людей. При згоранні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється майже 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук.

З димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для нашого організму речовин. Додаткова проблема полягає в тому, що із сухою травою та опалим листям, як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

При згоранні, скажімо, поліетиленового пакету, в повітря йде до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони стають причиною першіння в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від горіння пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. Постійно подразнюючий димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти.

Дуже часто спалювання сухих рослинних залишків призводить до великомасштабних пожеж. Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко.

Призводячи до серйозних порушень стану навколишнього природного середовища випалювання завдає непоправної шкоди здоров’ю населення. Внаслідок чого за останні роки відбувається катастрофічне поширення ракових захворювань, хвороб легенів, різного роду алергій.

До вогнища нерідко потрапляють ДВП, ДСП, фанера. Ці матеріали містять формальдегідні смоли, до складу яких входять формальдегіди і можуть бути пофарбовані масляною фарбою, що містить свинець.

Прикро визнавати, та найчастіше біля вогнищ можна побачити дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, вплив диму на чиї організми є особливо небезпечним.

Дим від вогнищ у туманні дні може утворювати смог і надовго зависати в повітрі. Попадаючи в легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини.

Окрім безпосередньої загрози для здоров’я людини, спалювання листя і сухої трави призводить до екологічної шкоди. При спалюванні трави на присадибних ділянках покосах, виникає загроза перекидання вогню на інші ділянки. Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.

фото: з відкритих джерел

Як вберегтися від лісової пожежі

Ліси – зелене багатство України, яке потребує захисту від вогню. За гарної погоди люди звично потягнуться на пікніки у ліси й лісосмуги, на береги водойм, у передмістя – на дачні ділянки. У цей період щороку різко збільшується кількість пожеж у лісостеповій зоні, загорянь торішнього сухостою довкола дачних кооперативів, у приватному секторі, біля доріг тощо.

Що може зробити кожен, щоб попередити лісову пожежу та вберегти себе, своє село, свій ліс? Будьте обережні з вогнем у межах будь-якої природної території. Щоб ваша необережність не стала причиною лісової пожежі, виконуйте наступні правила, зазначені ДСНС:

  • збираючись у ліс на відпочинок або в турпохід, візьміть із собою сокиру, складну лопату, цебро або великий пластиковий пакет;
  • ніколи не підпалюйте суху траву на полях або галявинах у лісі. Якщо Ви побачите, як це роблять інші, постарайтеся їх зупинити й пояснити, чим небезпечні трав’яні пали;
  • не розводьте багаття у лісі в суху спекотну погоду, утримайтеся від таких пікніків, адже вони з дуже великою вірогідністю можуть призвести до найтрагічніших наслідків, в тому числі для Вас і Ваших рідних;
  • у будь-якому випадку ніколи не розводьте багаття в сухому лісі або на торфовищі. Насамперед, переконайтеся, що багаття розташовується на мінеральному ґрунті (піску або глині). Перш ніж розвести багаття, зберіть лісову підстилку з кострища й навколо її в радіусі одного метра;
  • добре залийте багаття перед відходом. Після цього розберіть золу й переконаєтеся, що під нею не збереглося тліючих вуглин, якщо збереглися – те залийте ще раз;
  • не йдіть від залитого багаття, поки від нього йде дим або пара;
  • про те, чим заливати багаття, подбайте заздалегідь;
  • ніколи не кидайте ретельно непогашені сірники або цигарки, не користуйтеся в лісі різними піротехнічними виробами: петардами, бенгальськими вогнями, свічами й т.п.;
  • не заїжджайте безпосередньо в ліс на автомобілях і особливо на мотоциклах. Іскри із глушителів можуть викликати пожежу, особливо в сухому лісі з мохом;
  • не залишайте у лісі сміття. Засмічення лісу – ознака безкультур’я і повної відсутності совісті. Крім того, таке сміття, як пусті скляні пляшки, створюють ефект лінзи (збільшуючого скла) і дуже часто викликають загоряння;
  • постарайтеся пояснити Вашим друзям і знайомим, що їх необережність може стати причиною пожеж.


Відчувши запах диму, підійдіть ближче й з’ясуйте, що горить, у яку сторону дме вітер, яка небезпека поширення пожежі, чи є діти в зоні руху вогню. Оцініть ситуацію – чи варто намагатися загасити вогонь самотужки або краще поспішити за допомогою, щоб не втратити даром часу й не дати вогню набрати силу.


Якщо пожежа тільки починається, – наприклад, невеличкий трав’яний пал або тліє лісова підстилка від залишеного кимось багаття, постарайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум’я (правда, бажано почекати й переконатися, що трава або підстилка дійсно не жевріють, інакше вогонь може з’явитися знову). Заливайте вогонь водою з найближчої водойми, засипте землею. Використовуйте для гасіння гілки від дерев листяних порід або деревця довжиною 1,5 – 2 метри, щільну тканину, мокрий одяг. Вдаряти потрібно по краю вогню збоку убік вогнища пожежі, як би змітаючи полум’я; тканину після кожного удару перевертайте, щоб вона в такий спосіб охолоджувалася й не зайнялася.


Загасивши невелику пожежу, не йдіть доти, поки не переконаєтеся, що вогонь не розгориться знову. Повідомте в лісництво або пожежно-рятувальну службу про місце й час пожежі, а також про можливі її причини. Якщо саме Ваші необережні дії призвели до виникнення пожежі, не намагайтеся приховати цей факт і втекти, – рано або пізно винуватець буде встановлений, але сума відшкодування збитку від несвоєчасно погашеної пожежі буде більшою тої, котру заплатите, вчасно зупинивши вогонь. Зрозуміло, що якщо навіть з Вашої вини виникла пожежа і Ви бачите, що гасіння самотужки становить небезпеку для Вашого життя, або Ви самі загасити пожежу не зможете, не слід і намагатися, краще викликати підмогу.

Якщо горить торф’яне болото, не намагайтеся самі загасити пожежу, обійдіть його стороною. Рухайтеся проти вітру так, щоб він не доганяв вас вогнем і димом, не утрудняв орієнтування, уважно оглядайте перед собою дорогу. Запам’ятайте: при горінні торфовищ гаряча земля й дим, що йде з-під неї, вказують, що пожежа пішла під землю, торф вигорає зсередини, створюючи порожнечі, у які можна провалитися й згоріти. Вас там навіть шукати ні хто не буде (не має сенсу).


Якщо вогонь досить сильний, і Ви не можете загасити його самотужки – постарайтеся якнайшвидше сповістити про нього тих, хто повинен цим займатися. Зателефонуйте до пожежно-рятувальної служби (телефон  Служби Порятунку «101») і повідомте про знайдене загоряння та як туди доїхати.

 Якщо пожежа в лісі або на торфовищі, зателефонуйте також у лісгосп (адресу й телефон лісгоспу бажано довідатися до початку пожежо-небезпечного періоду; його можна знайти в телефонному довіднику).

Якщо Ви побачили палаючу суху траву,стерню, тощо  - не чекайте, коли займеться ліс або лісова смуга –  зателефонуйте рятувальникам і в міліцію, навіть якщо її підпалив власник поля або найняті ним працівники. Підпалювання стерні, сухотрав’я як би це не виглядало дріб’язково, вкрай небезпечне, адже крім пожежної небезпеки, це ще і велика небезпека надмірного забруднення повітря та знищення флори та нерідко і фауни.

фото: з відкритих джерел

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: