Що подивитися у львівських театрах: перелік вистав на березень

Цього місяця у Львові можна переглянути різні постановки, зокрема на поезію Сергія Жадана, творами Богдана Стельмаха, за п’єсами Софокла та Гайнера Мюллера. Це вистави про: війну, поета-пророка, конфлікти, стосунки між людьми, кохання, неочікувані пригоди та не тільки.

ІА Дивись.іnfo кожного місяця складає добірку вистав, які можна подивитися у театрах міста, Львівській опері та інших культурних закладах.

Вистава «Я буду твоїми очима»

Театр імені Марії Заньковецької

Прем’єра вистави «Я буду твоїми очима» відбудеться на сцені Стрих театру. Постановка створена за текстами українського поета Сергія Жадана. В основі сюжету – його вірші 1990-2000-их років. Саме їх литовський режисер Андріюс Дарела називає «пророчими». Він розповів, що з поезією Жадана знайомий з 2014 року, та, готуючись до постановки, прочитав більшість його текстів та інтерв’ю.

«Я поєдную поезію Жадана в історію – як пазл. У нас є головний герой – як збірний образ поета-пророка, провідника між пеклом і раєм, який може бачити майбутнє. Звичайно, це метафора, паралель з такими постатями як Данте, як Шевченко…Пригадуючи «Божественну комедію» Данте і чистилище куди потрапляє герой – першими, кого він там зустрічає, є «правильні» воїни, які обороняли свою землю. Воїни і люди, які постраждали від війни, потрапляють до раю. Але чому вони мають пройти чистилище? Їх проводить Поет – й ця метафора у контексті творчості Жадана є важливою. Ми всі – актори, письменники, художники – все своє життя повинні пам’ятати про те, що є люди, які ніколи не вийдуть на сцену, ніколи не напишуть, не намалюють. І ми все життя будемо їм вдячні», – розповідає режисер постановки Андріюс Дарела.

Проєкт реалізується за підтримки «Імпульс. Трансформація. Платформа», «Trust for Mutual Understanding» та «Movement Research» в межах реалізації спеціальної програми Фонд підтримки проєктів перформативного мистецтва в Україні 2023-2024, а також Литовської ради з питань культури.

У виставі діють: Юрій Хвостенко та Наталія Боймук, Оксана Козакевич, Олег Андрощук, Іван Білаш. Також у виставі беруть участь музиканти оркестру театру.

Сценографія та костюми – Юлія Заулична. Аранжування – Сергій Рудей. Художник зі світла – Руслан Березовий. Дизайнерка афіші – Марія Білінська, яка раніше працювала над книжковими виданнями Сергія Жадана.

Коли дивитися: 6-7, 13, 22 березня (прем’єра).

Афіша: Марія Білінська,

Камерна вистава «Філоктет. Античний рейв»

Театр Лесі Українки

Вистава «Філоктет. Античний рейв» — переможниця Міжнародного театрального фестивалю-премії «ГРА» одразу у трьох номінаціях: «Краща камерна вистава», «Краща жіноча роль» (Оксана Цимбаліст) та «Краща чоловіча роль» (Василь Сидорко).

Вистава відбувається на Малій сцені театру Лесі. Постановку створено за п’єсами Софокла та Гайнера Мюллера. У центрі сюжету давньогрецький герой Філоктет. Отруйна змія вкусила його за ногу. Рана не гоїться, гниє і смердить так, що ніхто не може перебувати поруч. Героя війни ізолюють на острові, де він страждає від фізичного болю, самотності і комплексу жертви. Але настає момент, коли всі розуміють: без нього війна не завершиться. Перед героєм постає складний вибір: залишитися страждати на острові, чи повернутись і допомогти тим, хто його туди запроторив.

Режисер постановки — Дмитро Захоженко.

У виставі діють: Анастасія Лісовська (Ерос), Оксана Цимбаліст (Афродіта), Василь Колісник (Зевс), Сергій Литвиненко (Діоніс), Назар Бонящук (Арей), Михайло Понзель (Аїд), Андрій Кравчук (Гермес).

Коли дивитися: 7-го та 24-го березня. Вікове обмеження: 18+.

Кадр з вистави. Фото: Олена Кондрашова

Комедія «Фредді, або Хто вбив баронесу?»

Львівський академічний духовний театр «Воскресіння»

«Фредді» Робеера Томма – це класична французька комедія з елементами сатири на суспільство. Дія постановки відбувається в цирку і в суді.

Сатира на лицемірство правосуддя – основна тема вистави. Кохання, гроші, вбивство, інтрига сюжету – фабула п’єси. Вистава яскрава, весела з цирковими атрибутами і видовищними костюмами. Але насправді сміємось ми над лицемірством, де під маскою ховається інше обличчя. Все наше життя – великий цирк.

У виставі діють: Фредді – Володимир Губанов. Жіго – Петро Микитюк. Ніколя – Тарас Юричко/Юрій Пилипчук. Інспектор Полю – Володимир Чухонкін/Юрій Пилипчук. Метр Буіс – Юрій Шоробура. Адвокатесса – Тетяна Ткаченко. Єва – Наталія Лукашонок/Віра Рифяк. Марго – Галина Стричак/Марія Ковалик. Лулу – Вікторія Жолінська/Наталія Терлецька. Тереза – Наталія Марчак

Режисура, сценографія та костюми – Федоришина Алла.

Коли дивитися: 27, 30 та 31 березня (прем’єра).

Кадри з репетицій прем'єри: пресцентр театру

Сатирична комедія «Різанина»

Театр «ОККО»

Сатирична комедія «Різанина» створена за п’єсою французької письменниці та драматургині Ясміни Рези «Божество різанини».

«Як це? Опинитися в чужій квартирі і стати свідком «різанини» між дорослими, на перший погляд розумними людьми, які живуть за моральними принципами західного суспільства!?! Хто кого різав, як пиляв, і хто на кого наплював? Відповіді на ці питання ви гарантовано отримаєте», – розповідають в театрі про сюжет постановки.

У виставі діють: Іванна Мисюк – Веронік. Юрій Пилипчук – Мішель. Галина Риба – Аннет. Іван Довгалюк / Юрій Кінаш – Ален.

Режисерка – Галина Воловецька. Пластичне вирішення – Юлія Скиба. Музичне оформлення – Роман Блiхарський. Художник по світлу – Риба Григорій. Стиліст одягу – Артур Околіта.

Коли дивитися: 1 березня.

Кадри з вистави. Фото театру

Освітня вистава «Тарас»

Львівський театр ляльок

Вистава «Тарас» створена за однойменним твором українського поета та дараматурга Богдана Стельмаха.

«Це історія життя маленького хлопчика Тараса, який згодом став найвідомішим поетом і талісманом України. Сюжет розповідає про всі радості та перешкоди, через які проходить маленький Тарас Шевченко і як завдяки цьому шляху він став великою людиною», – розповідають про постановку в театрі.

Режисер – Сергій Брижань. Художник – Михайло Ніколаєв. Композитор – Іван Пустовий

Коли дивитися: 3 березня. Без антракту. Вік: 7+.

Кадр з вистави. Фото: театр

Вистава «Перехресні стежки»

Театр імені Леся Курбаса

Постановка «Перехресні стежки» створена за однойменним твором українського класика Івана Франка. Вистава здобула премію «Тріумф. Театр. Львів» як «Найкраща драматична вистава» (2019 р.). У сюжеті вистави – трагічна історія кохання Реґіни та Євгена Рафаловича. Ще в юні роки вони розлучаються, і зустрічають за багато років. Однак життєві труднощі змінюють їх і вони вже не зможуть бути разом.

«Це Франко, зведений до оголеного нерва.. Ми звикли бачити українську класику через пелену сентиментальних сліз. А коли на неї дивимося і бачимо безодню, яка там є, нам страшно. Це перше з відомих мені сценічних прочитань твору, де проявлений образ хреста. Бо в «Перехресних стежках» бачать перехрестя, а не бачать хрест, як образ спокути, образ страждань. Франко – точно не прісний автор, він перчений. Тут ми маємо саме такий погляд, чесний. Я вважаю, що це дуже вдала спроба прочитання класики, адже якщо не буде сили вираження, то не буде і сили враження», – розповідає про постановку директор Дому Франка Богдан Тихолоз.

У виставі діють: Євгеній Рафалович – Микола Береза, Андрій Петрук. Валеріан Стальський – Олег Стефан. Регіна – Оксана Козакевич. Баран – Ярослав Федорчук.

Режисер – Іван Уривський. Хореограф – Павло Івлюшкін. Художник костюмів – Ольга Гнатюк. Художник світла – Олеся Правдивець. Звукорежисер – Володимир Фанта.

Коли дивитися: 23 та 24 березня.

Кадр з вистави. Джерело фото: театр Леся Курбаса

Балет «Жізель»

Львівська національна опера

Балет «Жізель» французького композитора Адольфа Адана. У сюжеті опери розповідається історію, як юна Жізель дізнається про зраду коханого Альберта, від горя помирає. Після цього вона стає однією з міфічний істот віліс (так називають наречених, які померли до весілля). Опівночі віліси приходять у світ людей. Якщо вони натрапляють на чоловіка, то змушують його танцювати до смерті. Одного разу таким чоловіком може стати Альберт.

«"Жізель" – один із шедеврів романтичного балету XIX століття. Один із найкращих творів французького композитора Адольфа Адана, написаний у 1841 році і ввійшов до числа класики балетного мистецтва», – підкреслили в Львівській опері.

Диригенти – Юрій Бервецький та Мирон Юсипович. Художник-постановник – Тадей Риндзак.

Коли дивитися: 24 та 28 березня.

Кадри з постановки. Джерело фото: Львівська опера.

Музична казка «Сонячний зайчик»

Перший український театр для юного глядача

Постановка створена за мотивами казки Всеволода Нестайка «Сонячний зайчик і Сонячний вовк».

«У виставі «Сонячний зайчик» ви зустрінете улюблених літературних героїв з книжок Всеволода Нестайка – двох друзів-боягузів – зайчика Косю Вуханя та їжачка Колька Колючку, які щойно пішли вчитися до Лісової школи. А також кумедні втілення дитячих страшилок – пана Морока, Бабая та Бабу Ягу, супер-героя Сонячного зайчика на ймення Терентій, а також... Ой, а от це вже секрет», – розповідають про виставу в театрі.

Режисер – Дмитро Бартков. Художник-постановник – Дарія Зав’ялова. Сценографія – Олена Зотова. Композитор – Маргарита-Юлія Білик.  Аранжування – Микола Хшановський. Хореографія – Ярослава Гриценко. Художник по світлу – Світлана Коренькова.

У виставі діють: Сонячний Зайчик – Тетяна Захарова; Сонячний Вовк – Василь Когут, Василь Василик; Кося Вухань – Наталія Алексеєнко; Колько Колючка – Юрій Курило; Морок – Ігор Возьний, Олександр Лозинський; Баба Відьма – Володимир Бойко, Леся Шкап’як; Бабай – Богдан Балко, Олександр Трифонюк.

Коли дивитися: 3 та 28 березня.

Кадр з вистави. Фото: Сашка Балабая.

Вистава «З дому додому»

Театр «І люди, і ляльки»

«От якби про ваше життя писали книгу, то якою вона була б? А якщо раптом ви з цієї книги випали, то що робили б? Наш маленький герой – ну дууууже (не дуже) страшний Вовчик – теж випав з книги. Очевидно це якась казка, бо на біографію Василя Стуса він явно не схожий. І тепер Вовчик намагається потрапити додому, до своєї історії. Йому трапляється зустріти загадкового сторожа бібліотеки, який ну дуже підозріло подібний до Вовчика. Що їх обʼєднує і чи знайдуть вони потрібну книгу – ми розкажемо на виставі», – розповіли в театрі.

Авторка - Лєна Шевченко. Режисерка - Олександра Обельчак. Художниця - Ольга Демченко. Композитор - Данило Кокотюха.

У виставі діють: Володимир Мельніков – Владислав Георгішан; Надія Крат – Валерія Замай; Алла Новікова – Світлана Булигіна.

Коли дивитися: 8, 9, 10, 22, 23, 34 березня (прем’єра).

Вистава «Бачиш: вічности мить?»

Дім Франка

«Бачиш: вічности мить?» – вистава на одну дію за мотивами життя. Постановка створена у межах вільного мистецького проєкту «… і сад зацвів…». Організаторками його є Юлія Оліяр та Марина Мазур.

«Вистава про життя і для життя: у ній є щастя і смуток, кохання і туга, спокій, мир, війна, рід, який обʼєднався в одній миті, любов, яка пронизує усе, що є довкола», – розповідають організаторки мистецького проєкту.

Коли дивитися: 10 березня о 17:00 год.

Афіша вистави. Джерело: Дім Франка в інстаграмі

Крім того, ІА Дивись.info час від часу переглядає українські видавництва, складає перелік книжкових новинок та популяризує культуру читання. А в «Національний тиждень читання»ми розпочинаємо нову рубрику «Що почитати у львівських бібліотеках». Усі добірки книжок можна переглянути тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: