На відбудову музею Шухевича у Львові, який зруйнували росіяни, оголосили архітектурний конкурс

image-4
Колаж: ІА Дивись.info

У Львові оголосили Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на проєктну пропозицію з відновлення Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича, який зруйнували росіяни обстрілом у ніч проти першого січня.

Про це повідомив головний архітектор міста Антон Коломєйцев у вівторок, 27 лютого.

З його слів, завдяки конкурсу вдасться опрацювати усі можливі варіанти відновлення музею Романа Шухевича, із додаванням нових об’ємів, розширенням можливої експозиції та впровадженням інклюзивності.

«Ми хочемо подивитися загалом на ареал цього музею для того, щоб територію, яка знаходиться навпроти, де встановлено пам’ятник Романові Шухевичу, опрацювати з точки зору ландшафтів, залучити простір, де знаходиться став, щоб ми могли сформувати невеличкий сквер пам’яті Романа Шухевича. Фактично в таких ландшафтних просторах можна відображати пам’ять про історичні події, можна говорити про етапи життя генерала-хорунжого», — говорить Коломєйцев.

Окрім цього, зібрали всю можливу документацію щодо музею, експозицію, який вигляд вона мала, важливі елементи, в тому числі криївку, яку хочуть відтворити в оригінальному вигляді.

Як уточнила заступниця міського голови Львова з гуманітарних питань Ірина Кулинич, на місці вже практично завершились демонтажні роботи. Усе, що можна було передати музею на зберігання, місто передало. Йдеться, зокрема, про сходи та фортепіано.

Зареєструватися на конкурс можна з 5 березня і до 17:00 год 25 березня 2024 року за посиланням. Подати конкурсний проєкт можна до 17:00 год 6 травня 2024 року. В травні засідатиме журі, яке оцінюватиме проєкти та визначить переможців конкурсу.

Російський обстріл Львова 1 січня 2024 року

У ніч проти першого січня російсько-окупаційні війська атакували Україну іранськими дронами-камікадзе. Під атакою опинився Львів та область. Унаслідок обстрілу повністю знищено музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Білогорщі, який облаштували у будинку, в якому він загинув. Музей працював з 2001 року.

В будинку-музеї була остання штаб-квартира головного командира УПА. Будинок мав два поверхи. На першому поверсі розташовано п'ять тематичних зал. Другий поверх відтворює побут Головного командира УПА під час перебування його на цій підпільній квартирі (весна 1948–1950 рр).

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Дивись новини Львова й України (@dyvys.info)

Важливим історичним об'єктом будинку є криївка, що знаходилася при вході на горище, фактично — перегородка, що відокремлювала горище від кімнати подвійною дощатою стіною. Вхід у криївку здійснювався зі сходового майданчика. Потрапити до неї можна було з окремого входу. Саме цим входом користувався Роман Шухевич, коли вступив в останній бій з підрозділами МГБ 5 березня 1950 року. Сходи збережено без змін. Внутрішня частина криївки та вхід до неї відреставрована зі збереженням усіх пропорцій і своєрідності будівлі.

При проведенні відновлювальних робіт у дерев'яній стіні, навпроти входу до криївки, було віднайдено кулю від пістолета «Вальтер». Отвір від кулі знаходиться на висоті 80 см від підлоги. Сходи, криївка, житлова кімната стали головними меморіальними об'єктами музею.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: