Розвиток авіації в Україні: про конструкторське бюро Олега Антонова та Ан-22

ло
фото: з вільного доступу

Після Другої світової війни перед авіаційною промисловістю повстало завдання – створення цивільних літаків для перевезення вантажів, пасажирів та потреб сільського господарства. З огляду на це у Новосибірську створили нове Дослідне конструкторське бюро, яке очолив Олег Антонов. Згодом підприємство переїхало до Києва.

А в цей день, 27 лютого 1965 року, відбувся політ першого у світі широкофюзеляжного транспортного літака Ан-22, створеного в київському КБ ім. Антонова.

фото: з вільного доступу

Сьогодні підприємство є провідним виробником літаків

Державне підприємство «Антонов» є провідним виробником літаків в Україні. Воно об'єднує конструкторське бюро, комплекс лабораторій, експериментальний та серійний завод, а ще - випробувальний комплекс. Компанія існує 77 років. За цей час було розроблено понад 100 моделей літаків, у тому числі найбільші у світі транспортні літаки Ан-124 та Ан-225 (та сама «Мрія», про яку ми вже говорили). З 4 квітня 2015 р. підприємство увійшло до складу державного концерну «Укроборонпром».

фото: Корпус ДП «Антонов», platfor.ma

Історія конструкторського бюро

Першим завданням установи стало створення літака Ан-2 – відомого кукурузника, призначенням якого було розпилювання отрутохімікатів для боротьби зі шкідниками та бур’янами. Льотні випробування продемонстрували високу витривалість і легкість у керуванні новоствореного літака. Однак, через те, що всі авіазаводи в 1947 році були завантажені випуском військової техніки, прийняття рішення про запуск АН-2 в серійне виробництво затягувалося. У пошуках виходу співробітники ДКБ продемонструвати літак тодішньому Першому секретарю Центрального комуністичної партії України Микиті Хрущову.

фото з вільного доступу : в літак Ан-2 загружають хімікати для обробки полів, 1960-ті рр

Літак Микиті Сергійовичу сподобався, тож очільник УРСР запропонував налагодити його серійне виробництво на Київському заводі № 473. Це мало дуже важливе значення для молодого конструкторського бюро. До травня 1950 року в Києві випустили першу «нульову серію» з чотирьох машин АН-2. Однак роботі заважало те, що конструктори перебували в Новосибірську, а завод-виробник діяв у Києві. Щоб прискорити роботу, влітку 1952 року конструкторське бюро переїхало до столиці України.

Вже в 1953 році ДКБ Антонова отримало завдання створити новий військово-транспортний літак із двома турбогвинтовими  двигунами. Для виконання такого складного завдання не вистачало фахівців, приміщень, нового обладнання. Київський завод № 473 на той час був малопотужним підприємством, що займалося здебільшого ремонтом літаків. Його повністю реконструювали під нові завдання. Також, із огляду на те, що значна частина працівників ДКБ вирішила залишитися в Новосибірську, в січні 1954 року до складу бюро зарахували групу випускників Харківського авіаційного інституту, які і склали кістяк київської установи. Завдяки докладеним зусиллям 11 лютого 1956 року в небо вперше піднявся новий літак Ан-8.

фото з вільного доступу : військово-транспортний літак Ан-8, 1960-ті рр

Ан-22

Над літаком почали працювати у 1960-му. Розробку очолював заступник О.Білолипецький. При проектуванні літаку дали кодову назву «виріб 100». У 61-му представили макет літака. Через 3 роки спроектували перші два літаки. Їх випробували і вже тоді запустили в експлуатацію. Тоді, у 64-му, «виріб 100» отримав свою назву – АН-22 «Антей». З цим ім'ям літак увійшов у світову історію.

«Антей» - це чотиримоторний турбогвинтовий високоплан. Потужність кожного двигуна на злітному режимі - 15265 к.с.

Літак має двоплощинний хвіст. Саме ця конструкція зменшила навантаження на задню частину фюзеляжу. Фюзеляж складається з шпангоутів, балок і стрингерів. Вони складають кістяк самої машини. Конструкцію крил розділили на сім частин: центроплан, чотири середні та дві відокремлювані частини. Хвостовий відсік вантажний. Шасі має особливий механізм -що вони можуть випускатися або забиратися як одночасно, так і окремо.

Довжина літака - 57,1 м. Висота – 12,5 м. Маса – 118,7 тис. кг. Розмах крила – 64,4 м. Вантажопідйомність – 60 т. Висота польоту – 9 тис. м.

Максимальна швидкість 650 км / год. Крейсерська швидкість – 580 км / год. дальність польоту – 5,2 тис. км.

фото: Конструкція АН-22, Аргумент

АН-22 – може вмістити 5-6 осіб екіпажу. Його розміри дозволяють перевозити до 700 осіб, 4 БМП або танк. Загалом літак може транспортувати 22 т озброєнь і техніки.

Серійно літак виробляти на Ташкентському авіазаводі. Випустили 68 АН-22. Наприкінці кінці 70-х виробництво припинили. Його змінив ІЛ-76.

У процесі експлуатації втратили 9 літаків АН-22. Вперше літак пропав над Атлантичним океаном 18 липня 70-го. Він розбився через 47 хв після вильоту. Останній раз катастрофа сталася у 2010-му через технічну несправність.

АН-22 «Антей» встановив 41 світовий авіаційний рекорд. Він вперше підняв на висоту 6,6 тис. м вантаж вагою 88 т. На висоту 7,8 тис. м – 100 т вантажу. «Антей» здійснив переліт на відстань 5,5 тис. км з вагою 40 т .

У травні 2016-го "Антонов" відновив і підняв в небо єдиний в Україні літак Ан-22 «Антей». 8 вересня він здійснив комерційний рейс з Києва до німецького Цюріха. Це був перший рейс після проведення відновлювальних робіт.

фото: Ан-22, commons.wikimedia.org

Про Олега Антонова

Історія Олега Антонова почалася 7 лютого 1906 року в селі Трійця, що під Москвою. Народившись у сім'ї дворян-інженерів, хлопчик активно цікавився технікою. Та й як інакше: авіація тільки-но зароджувалася, тож, очевидно, хвилювала амбіційних й талановитих людей. Почав він, як і численні авіаконструктори, з конструювання планерів. Перший його планер «Голуб», зроблений з фанери і водопровідних труб у 1924 pоці, відзначено грамотою за оригінальну і гарну конструкцію. Це зміцнило його бажання будувати нові літальні апарати й спонукало продовжувати навчання у цій галузі. У 1925 році хлопець вступив до машинобудівного факультету Ленінградського Політехнічного Інституту. Його проєкти з'являлися один за одним, вирізнялися сміливістю та оригінальністю й завойовували загальне визнання.

фото: планер «Голуб» Антонова, вікіпедія

Після закінчення інституту Антонов отримав направлення до Москви для організації Центрального бюро планерних конструкцій та налагоджування їх серійного виробництва. Тут він побудував планери, що зіграли видатну роль у становленні планеризму. Йдеться про вид спорту, в якому польоти здійснюються на апаратах важче повітря без використання енергії мотора. А вже у 1933 році 27-річний авіаконструктор отримав посаду на планерному заводі в Москві. Там він створив літальні апарати, які встановили численні світові рекорди. Крім того, на випущених заводом планерах проходили підготовку майбутні авіатори й відбувалися численні аеродинамічні досліди.

Тож Антонов був одним з основоположників радянського планеризму. Він створив близько 30 типів планерів, у тому числі й серійних. У 1938-1940 роках працював провідним інженером в дослідницько-конструкторському бюро Яковлєва. Якраз на базі цієї філії було створено бюро в Києві у 1946 році.

У післявоєнні роки під керівництвом Антонова було розроблено транспортні літаки Ан-8, Ан-12, Ан-22, Ан-26, Ан-32, Ан-72, Ан-124 (літак «Руслан», найбільший серійний вантажний літак у світі, кодове ім'я в НАТО — «Condor»), багатоцільові літаки Ан-2, Ан-14, Ан-28, що здатні базуватися на непідготованих смугах довжиною до 550 метрів, пасажирські літаки Ан-10, Ан-24, цільнометалеві планери А-10, А-11, А-13, А-15, мотопланер Ан-13, ракетний планер А-17, безпілотний літальний апарат і дельтаплани серії «Славутич». Також, з допомогою Антонова розробили систему автоматизованого проєктування транспортних літаків, запровадили клеєзварні з'єднання і композиційні матеріали, розвинули методи авіабудівельної економіки.

фото з вільного доступу

Нагороди Олега Антонова

Видатний діяч отримав багато нагород. Серед яких – три ордени Леніна, орден Жовтневої Революції, орден Трудового Червоного Прапора, орден Вітчизняної війни І ступеня, орден Відродження Польщі, медаль «Партизан Великої Вітчизняної війни» І ступеня та Золоту медаль імені Туполєва.

Його ім’ям названі вулиці в різних містах колишнього СРСР, Державне підприємство та міжнародний вантажний аеропорт та Державний музей авіації України у Києві.

На вшанування його пам’яті встановлено меморіальні дошки на столичних будинках, де він жив та працював, а також на будівлі Харківського авіаційного інституту.

Пам’ять про Антонова увічнена в залі Слави Аерокосмічного музею США. А Міжнародна федерація аеронавтики навіть запровадила диплом імені Антонова у сфері авіамоделювання.

фото: літаки з експозиції музею авіації імені Антонова, фейсбук підприємства

Українська «Мрія»

Всі ми пам'ятаємо історію про український літак «Мрія», знищений окупантами в лютому 2022 року. Це відбулося на аеродромі «Антонов» в Гостомелі під Києвом, де він перебував. Він не встиг вилетіти з України, бо якраз тоді перебував на ремонті. В Укроборонпромі завили, що літак обов'язково відновлять. Відновленням займається конструкторське бюро імені Антонова. Про це повідомив генеральний директор підприємства Євген Гаврилов. Вартість робіт сягає 500 мільйонів євро.

«Роботи ведуться у секретному місці. Другий Ан-225 буде забезпечений як новими деталями, так і частинами літака, що постраждав», – зазначив він.

Найбільший та найпотужніший у світі літак АН-225 «Мрія» створили 35 років тому авіаконструктори заводу «Антонов». Літак-гігант перевозив найтяжчі вантажі, встановив понад дві сотні рекордів й побував на всіх континентах, окрім Антарктиди.

фото: знищений літак «Мрія»,

Похований Олег Костянтинович на Байковому кладовищі у Києві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: