Синоптикиня розповіла, чого очікувати від погоди на Львівщині в березні

прогноз погоди
Фото ілюстративне: canva

У перший день весни, 1 березня, у Львівській області буде без опадів, а температура вдень підвищиться 10 – 15° тепла. Водночас у березні погода буде змінюватися.

Детальніше про аномалії температури в лютому та про те, яким буде березень на Львівщині ІА Дивись.info поспілкувалася зі синоптикинею Оленою Смалюх.

Аномально теплий лютий

Олена Смалюх розповідає, що цього року лютий був аномально теплий. Середньомісячні температури по метеостанціях Львівщини в лютому були вище норми на 7–9°. Цього місяця зафіксовано шість випадків перевищення абсолютних максимумів температури повітря для міста Львова: 10, 11, 12 лютого та 27, 28, 29 лютого.

Вдень 27 лютого 2024 року максимальна температура повітря становила 17,8° тепла. Попереднє рекордне значення цього дня – 13,5° тепла – спостерігалося у 2008 році. Максимум вдень 28 лютого – 16, 4° тепла (15,2° тепла спостерігалося у 2017 році), 29 лютого –17,9° тепла (10,0° тепла спостерігалося у 2000 році).

Таке значення максимальної температури – 17,9° тепла, що є рекордним значенням не тільки для 29 лютого, а й загалом для місяця лютого за увесь період спостережень.

Синоптикиня додає, що прогнозують ймовірне перекриття абсолютних максимумів температури вдень 1 та 2 березня. А також в середині місяця – 10, 11 та 12 березня.

Фото ілюстративне: canva

Прогноз погоди на березень 2024 рік

Згідно прогнозу Українського гідрометеорологічного центру, для Львівщини середньомісячна температура на рівнині становитиме 4,2° тепла, в горах 2,0° тепла, що вище норми на 0,9 – 1,7°. Крім того, очікувана кількість опадів на рівнині – 47 мм, в горах – 71 мм, що є в межах норми (94 – 120%).

Погода у березні буде мінливою. Середня добова температура зростатиме. Дата стійкого переходу середньодобової температури через +5° у бік підвищення на Львівщині відбувається 23-29 березня, в горах  – 5-8 квітня. Там зазвичай у ці дні розпочинається вегетативний сезон.

У березні також можуть спостерігатися небезпечні явища: значні опади (дощ та сніг), пориви вітру, також налипання мокрого снігу та туман, ожеледиця.

За словами Олени Смалюх, є ймовірність, в другій декаді березня, повернення зимової погоди –нічні від’ємні та низькі денні температури, опади у вигляді мокрого снігу та снігу. 

Середньомісячні температури у квітні та травні, попередньо, будуть вище норми, а кількість опадів – в межах норми.

Площа Ринок, квітень 2020. Фото: архів, Автор: Микита Печеник

Якою буде погода в перший день весни на Львівщині

За даними Львівського регіонального центру з гідрометеорології, 1 березня у Львівській області погоду визначатиме поле підвищеного атмосферного тиску.

Синоптики прогнозують, хмарно з проясненнями та без істотних опадів. Вночі та вранці слабкий туман. Вітер південно-східний, 9 – 14 м/с. Температура вночі: 2 – 7° тепла, а вдень: 10 – 15° тепла.

Водночас у Львові температура вночі 3 – 5° тепла, а вдень 11 – 13° тепла.

Площа Ринок, квітень 2020. Фото: архів, Автор: Микита Печеник

До слова, після зимівлі до львівського парку повернулась пара лебедів, які тут мешкають 8 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: