Перший випадок дирофіляріозу на Львівщині: лікарі витягнули з ока чоловіка 11-сантиметрового гельмінта

око
Фото ілюстративне: istockphoto.com

У Львівські області зафіксували перший випадок дирофіляріозу. Так, в оці 43-річного львів'янина «мешкав» 11-сантиметровий гельмінт.

Про це повідомили в Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Там розповіли, що паразит з'явився в організмі чоловіка після укусу комара.

Так, 22 лютого у Львові пацієнту медики видалили 11-сантиметрового паразита з лівого ока. Гельмінт відправили до паразитологічної лабораторії ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ» на дослідження, за результатами якого був ідентифікований збудник дирофіляріозу (D.repens).

За словами медиків, перші прояви захворювання (набряк повіки) чоловік помітив ще наприкінці січня. Після цього він звернувся до однієї з офтальмологічних клінік Львова. Там йому призначили лікування. Однак з приводу запального процесу сльозового мішка ока. Проте таке лікування не допомагало.

Згодом чоловік звернувся по допомогу до одного з львівських лікувальних закладів, де йому призначили операцію. Під час неї лікарі планували вилучити новоутворення, яке показало томографічне обстеження. Однак ,замість пухлинки, медики витягнули гельмінта завдовжки 11 см.

За інформацією, Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб, поодинокі випадки рідкісного паразитарного захворювання – дирофіляріозу на Львівщині реєструють щороку. Наприклад, у 2023 році – 3 випадки дирофіляріозу серед дорослих, у 2022-му - два випадки.

Що таке дирофіляріоз?

Дирофіляріоз — це тканинний зоонозний гельмінтоз. Захворювання з важкими ураженнями усіх систем організму, як людей, так і тварин. У людини зазвичай розвивається підшкірний дирофіляріоз.

Збудник хвороби потрапляє в організм людини наступним чином:

  • Через собак, котів, вовків, лисиць, бобрів, плазунів. Однак безпосередньо від собак та котів людина не заражається. Збудник їй передається при укусі інфікованих комарів, кліщів, бліх, які насмокталися крові зараженої тварини.

Медики зазначають, що в організмі людини личинки паразита ростуть повільно. Зазвичай паразитує одна особина, здатна мігрувати на відстань до 30 см на добу. Максимальний термін життя цього гельмінта в організмі господаря – 2 роки. Інкубаційний період (від моменту інфікування до утворення ущільнення та перших проявів захворювання) може тривати від одного місяця до 2-х років.

В групі ризику є такі люди:

  • ті, які мешкають поблизу річок і боліт;
  • дачники, туристи, особи, які працюють в лісовому та риболовецькому господарстві.

До слова, 7 березня у Лікарні Святого Луки Першого медоб’єднання Львова пластичні та опікові хірурги безкоштовно консультуватимуть пацієнтів із ранами та рубцями. Як записатися - дивіться тут.

Ознаки, за яких людина може запідозрити дирофіляріоз

Головними ознаками є:

  • проявляється або підшкірними вузлами, або у багатьох випадках хвороба перебігає безсимптомно.
  • при ураженні ока виникають вузли під шкірою повік. Передусім при захворюванні у місці локалізації пухлини людина відчуває сверблячку та печію різного інтенсивності.
  • характерною ознакою також є міграція гельмінта під шкірою, коли людина може відчувати пересування чи ущільнення пухлини.
  • інколи хворі скаржаться на головний біль, нудоту, слабкість, підвищення температури тіла, сильний біль у місці локалізації гельмінта.

Діагностують дирофіляріоз при дослідженні паразита після його вилучення з організму хворого. Гельмінт видаляють із пухлини при планових втручаннях або випадково, при вилучанні новоутворень.

Як можна попередити дирофіляріоз?

  • застосовувати засоби індивідуального захисту від комах домашнім тваринам (для собак, котів використовуються різні види нашийників);
  • спостерігати за станом здоров’я домашніх тварин;
  • своєчасно звертатися до ветеринарної служби при виявленні хворих на дирофіляріоз тварин, як джерела хвороби;
  • зменшити потрапляння комарів у житлове приміщення та боротися з комахами в підвалах будинків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: