Що таке дискримінація та як з нею боротися

л
фото: з відкритих джерел

Дискримінація – це несправедливе чи жорстоке ставлення до особи, чи групи осіб на основі їх належності до певної категорії чи соціальної групи. Це може включати дискримінацію за ознаками раси, віку, статі, релігії, сексуальної орієнтації, зовнішнього вигляду чи будь-якої іншої ознаки.

Дискримінація може приймати різні форми, включаючи переслідування, булінг, обмеження доступу до можливостей або ресурсів. Це поширена проблема, яка впливає як на окремих людей, так і на суспільство в цілому. Подібні дії є значною перешкодою для створення більш гармонічного та справедливого світу.

Психологиня Леся Захарчук та юрист Юрій Марусяк розповіли ІА Дивись.іnfo про це більше.

Поняття «дискримінація»

Дискримінація — це ситуація коли до когось ставляться несправедливо чи жорстоко через те, ким він є. Це означає, що людині не надаються такі ж можливості, права чи ставлення, як іншим, через її расу, релігію, стать,  вік чи інші характеристики, які роблять її такою, якою вона є. 

Дискримінація може приймати різні форми, наприклад, знущання, глузування або переслідування. Це може відбуватися в різних середовищах, таких як школи, робочі місця або громадські заклади.

«Дискримінація є проблемою, оскільки вона може призвести до негативних наслідків для тих, хто її зазнає. Це може вплинути на психічне здоров’я людини, її самооцінку та добробут. Дискримінація також має великий вплив на суспільство, зберігаючи нерівність і зміцнюючи шкідливі стереотипи та упередження», - пояснює психологиня

Види дискримінації

Існує багато різних типів дискримінації, яких можуть зазнати окремі люди чи групи людей. До найпоширеніших типів включають:

  • Расизм – дискримінація за расовою чи етнічною ознакою особи, чи групи осіб.
  • Сексизм — дискримінація за статтю людини.
  • Ейджизм — дискримінація за віком людини, часто відбувається щодо літніх людей.
  • Ейблізм — дискримінація за фізичними чи розумовими здібностями людини.
  • Релігійна дискримінація — дискримінація на основі релігії чи моральних переконань особи.
  • Дискримінація за ознакою сексуальної орієнтації / гомофобія.
  • Дискримінація за гендерною ідентичністю — дискримінація за гендерною ідентичністю або самовираженням людини.

Приклади дискримінації

  • Расова дискримінація – це відбувається, коли до когось ставляться несправедливо через його расову або етнічну приналежність. Це може включати відсутність можливостей на отримання якихось послуг, меншу заробітну платню ніж в інших, расистські коментарі чи жарти.
  • Ґендерна дискримінація – це відбувається, коли до когось поводяться несправедливо і жорстоко через його стать. Це може включати відмову у певних можливостях при працевлаштуванні, меншу заробітну платню ніж в іншої статі, сексистські жарти.
  • Дискримінація за віком — це відбувається, коли до когось ставляться несправедливо через його вік. Це може включати відмову у працевлаштуванні, просування по службі, насмішки стосовно віку.
  • Дискримінація за інвалідністю — це відбувається, коли до когось ставляться несправедливо через його інвалідність. Це може включати відмову у працевлаштуванні, відмову в доступі до громадських закладів і так далі.
  • Дискримінація за сексуальною орієнтацією. Це відбувається, коли до когось поводяться несправедливо через його сексуальну орієнтацію та вподобання. Це може включати відмову в працевлаштуванні, відмову в оренді житла або гомофобні коментарі та образи.
  • Релігійна дискримінація — це відбувається, коли до когось ставляться несправедливо через його релігію. Це може включати відмову у працевлаштуванні, доступ до громадських закладів, ісламофобні чи антисемітські коментарі, чи поведінку.
  • Дискримінація за національною приналежністю. Це відбувається, коли з кимось поводяться несправедливо та жорстоко через країну походження або національну / етнічну приналежність. Це може включати відмову у працевлаштуванні, доступ до громадських місць або ксенофобні коментарі чи поведінку.
  • Мовна дискримінація – це відбувається, коли з кимось поводяться несправедливо через мову, якою вони розмовляють. Це може включати відмову у працевлаштуванні, відмову в доступі до послуг або принизливі коментарі чи поведінку.
  • Соціально-економічна дискримінація – це відбувається, коли до когось ставляться несправедливо через соціально-економічний статус. Це може включати відмову у працевлаштуванні, відмову в доступі до освіти чи охорони здоров’я або піддавання класистським коментарям чи поведінці.

«До прикладу, сьогодні українці є об’єктом дискримінації з боку Росії. Нас фізично знищують, створюють геноцид просто через те, що ми українці», - наводить приклад Леся.

Ознаки дискримінації

Дискримінація іноді може бути непомітною або прихованою, і її важко розпізнати, проте є деякі ознаки, які можуть вказувати на те, що хтось зазнає дискримінації:

  • Нерівне ставлення. Якщо до когось постійно ставляться інакше, ніж до інших, це може бути ознакою дискримінації.
  • Відчуження. Якщо когось усунули від можливостей або діяльності без поважної на те причини, це також може бути дискримінацією.
  • Стереотипи. Якщо хтось піддається негативним стереотипам на основі їх раси, статі, віку чи інших характеристик, це може бути ознакою дискримінації.
  • Вороже ставлення в оточенні. Якщо хтось зазнає ворожого ставлення в колективі, це може бути ознакою дискримінації.

«Видів дискримінації може бути багато. Періодично суспільство хворіє ними, як живий організм. І деякими з них, наприклад, расовою дискримінацією, таки вдається "перехворіти". Та на їхнє місце приходять нові стереотипи, які щоразу є для нас екзаменом на людяність: це може бути упереджене ставлення до віруючих людей, новоспечених матусь, еко-активістів, дітей або людей конкретної національності», - підсумовує терапевтка.

Вона додає, що дискримінація може мати глибокий вплив на психічне та емоційне благополуччя людини. Це може призвести до почуття ізоляції, низької самооцінки, апатії та депресії. Це також може призвести до проблем із фізичним здоров’ям, таких як серцево-судинні захворювання та високий кров’яний тиск.

фото: Unsplash

Як захистити себе від дискримінації

Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками, стверджує Юрій Марусяк.

Якщо ви зазнаєте дискримінації, обов’язково важливо вжити певних заходів. Ось кілька кроків, які ви можете зробити:

  • Задокументуйте прояви дискримінацію — ведіть записи про будь-які випадки дискримінації, включаючи дати, час і подробиці того, що з вами сталося.
  • Повідомте про дискримінацію. Якщо дискримінація відбувається на робочому місці чи в школі, повідомте про це керівнику. Якщо це відбувається в громадському місці, повідомте про це відповідні служби.
  • Зверніться за підтримкою. Зверніться до друзів, родини чи організацій, які надають допомагають особам, які зазнали дискримінації.
  • Навчайтеся – дізнайтеся більше про дискримінацію та як її розпізнати. Це може допомогти вам краще захищати себе та інших людей.
  • Виступайте за зміни – виступайте проти дискримінації та впроваджуйте зміни у своєму колективі та за його межами.
  • Подайте позов до суду – якщо необхідно, подайте позов до суду, щоб захистити свої права та притягнути винних до відповідальності.

«Важливо боротися з дискримінацією та створити суспільство, де до кожного ставляться з повагою та гідністю. Цього можна досягти за допомогою освіти, підвищення обізнаності та пропаганди. Працюючи усі разом, ми можемо створити світ, де дискримінація неприйнятна і кожен має можливість для гідного життя», - зазначає юрист.

фото: з відкритих джерел

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: