Українці зможуть голосувати і обиратися на наступних місцевих виборах в Ірландії

Безымянный
Фото: rte.ie

Тисячі громадян України, які перебувають в Ірландії за програмою тимчасового захисту, матимуть право голосувати на наступних місцевих виборах

Про це повідомили в Департаменті житлового будівництва та місцевого самоврядування, пише rte.ie.

Повідомляється, що голоси українських біженців можуть радикально змінити результат принаймні в деяких із 166 місцевих виборчих округів.

У таких регіонах, як Кілларні, де кількість дорослих українців перевищує виборчу квоту 2019 року, до деяких українців уже звернулися майбутні кандидати з проханням зареєструватися в очікуванні, що велика українська громада залишиться в Керрі у 2024 році.

Також є припущення, що кандидати від української громади підуть на вибори в Кілларні.

Інші райони з великою кількістю громадян України, яка дорівнює або перевищує квоту, це район Кенмар і район Тралі.

У Керрі проживає близько 8000 громадян України, більшість з яких мають право голосу.

Рада округу Керрі, яка зараз оновлює свій реєстр виборців перед місцевими виборами, каже, що українці реєструватимуться в категорії не - ЄС.

Департамент житлового будівництва, місцевого самоврядування та спадщини заявив, що право голосу на місцевих виборах викладено в розділі 24 Закону про місцеве самоврядування 2001 року, де зазначено, що «особа має право бути зареєстрованою як виборець місцевого самоврядування в місцевому виборчому районі», якщо йому виповнилося вісімнадцять років і він постійно проживає в цій місцевості».

Відповідно, українським громадянам, які проживають в Ірландії, і які бажають проголосувати на наступних місцевих виборах, буде рекомендовано звернутися до місцевого органу влади, на території якого вони зараз проживають, щоб включити їх імена до реєстру виборців місцевих органів влади.

Додаткову інформацію про реєстр виборців можна отримати в кожному місцевому органі влади або, альтернативно, онлайн на сайті checktheregister.ie, сказав речник департаменту.

Право на членство в органах місцевого самоврядування також визначено в Законі про місцеве самоврядування 2001 року.

Закон передбачає, що кожна особа, яка є громадянином Ірландії або постійно проживає в штаті та досягла 18 років і не підпадає під жодне з обмежень, викладених у законі (Розділ 13), має право бути обраною в місцевому органі влади.

«Таким чином, поки негромадяни є резидентами, вони мають право балотуватися на виборах і бути членами місцевих органів влади», – сказав речник департаменту.

Читайте також: Американські аналітики проаналізували переговори між Україною та Росією у 2022 році

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: