До розмінування територій України залучать штучний інтелект, — Мінекономіки

image-4

Штучний інтелект допомагатиме українським військовим в гуманітарному розмінуванні території України. Під час візиту до Лондона Міністерство економіки України та компанія Palantir, яка спеціалізується на аналітиці великих даних, підписали угоду про партнерство для співпраці.

Про це повідомили у пресслужбі Мінекономіки.

Угода містить конкретні положення щодо співпраці за такими напрямками:

  • оцифрування операцій гуманітарного розмінування, автоматизація процесів, передбачених Національною стратегією протимінної діяльності на період до 2033 року;
  • розширення цифрових можливостей для координації вивільнення та оцінки земель, визначення пріоритетів регіонів та управління ризиками в протимінній діяльності;
  • використання асистента на базі платформи штучного інтелекту Palantir (AIP) для прийняття рішень у протимінній діяльності.

«Наразі потенційно забрудненими є 156 тисяч квадратних кілометрів землі, в зоні ризику перебуває понад шість мільйонів українців. Саме тому прискорення гуманітарного розмінування, зокрема завдяки співпраці з такими технологічними компаніями як Palantir — це можливість зберегти життя людей та швидше розпочати відбудову України», — зазначила Міністерка економіки Юлія Свириденко.

Платформа використовуватиме великі бази даних, зібрані різними структурами для протимінної діяльності, які міститимуть постійну інформацію (наприклад, економічну ефективність сільгоспземель), так і оперативну, що регулярно оновлюється (наприклад, дані ДСНС та ДССТ про техніку та піротехнічні підрозділи).

З використанням Palantir AIP платформа аналізуватиме дані та надаватиме рекомендації для оптимізації процесів, таких як розмінування.

Наприклад, вона може порадити оптимальний метод розмінування для конкретної території - використовуючи дрони або традиційні методи. Головною метою є швидке та ефективне розмінування зменшеними витратами.

Пілотний проєкт платформи представили на Першій Міжнародній донорській конференції з гуманітарного розмінування України в жовтні 2023 року. Угода між Мінекономікою та Palantir є новим етапом у їхній співпраці.

исали угоду про партнерство для співпраці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: