Українські айтівці створили тренажер, який допомагає подолати фантомний біль

Пацієнт проходить ознайомлення з тренажером VRNOW
Пацієнт проходить ознайомлення з тренажером VRNOW

Українські айтівці спільно з психологами і фахівцями з реабілітації створили тренажер VRNOW. Це медичний симулятор у віртуальній реальності з вбудованою механікою нейрореабілітаційних фізичних вправ для пацієнтів, які мають порушення опорно-рухового апарату, отримали мінно-вибухові травми та мають фантомні болі внаслідок ампутацій.

Про це ІА Дивись.info розповіли розробники, компанія ADVIN.

«Проведені клінічні оцінювання доводять, що VR-реабілітація підвищує рухові функції у пацієнтів на 20%, полегшує фантомний біль при ампутаціях на 41%, прискорює функціональне відновлення на 31%», — кажуть вони.

Пацієнт проходить ознайомлення з тренажером VRNOW

Побороти фантомні болі з допомогою VR

За допомогою спеціальних сенсорів та трекінгової системи, що встановлюються на тіло, відбувається контроль та передача всіх рухів пацієнта у VR. У віртуальному середовищі пацієнт може виконувати фізичні, когнітивні та ерготерапевтичні вправи за допомогою 3D-аватару.

В режимі «VirtualLimb Mode», спеціально розробленому для пацієнтів з фантомним болем, тренажер дозволяє значно поліпшити стан та зменшити рівень больових відчуттів. Пацієнт з ампутованою кінцівкою бачить її реалістичний повноцінний вигляд на своєму 3D-аватарі у віртуальному просторі та виконує спеціальні вправи, сприймаючи віртуальну кінцівку за власну. 

Пацієнт з ампутацією тестує режим VirtualLimb mode_

У тренажер VRNOW є кілька віртуальних середовищ, де пацієнти проходять реабілітацію:

  • тренувальна кімната,
  • спортивна зала,
  • кухня.

Нинішнього року завершать розробку сплаву по Дніпру з різноманітними типами веслування. Це середовище стане поєднанням ментальної релаксації і розвитку діапазону та амплітуди рухів рук пацієнта.

Пацієнт проходить реабілітацію після інсульту в тренажері
Пацієнт з ампутацією працює над подоланням фантомного болю в режимі VirtualLimb mode

Український тренажер VRNOW отримав сертифікат відповідності в кінці 2023 року. Це дозволяє його застосування в роботі з пацієнтами у державних та приватних медичних закладах країни.

Нині його встановили у реабілітаційних центрах. Зокрема, у Дніпрі допомагає пацієнтам позбутися фантомних болей та відновити рухові функції.

Пацієнт проходить реабілітацію у середовищі "Кухня"

Продовжується робота щодо впровадження VRNOW у профільні медичні центри, де працюють з військовослужбовцями та цивільними. Це надасть нові можливості для покращення якості реабілітації для тисяч українців, які постраждали внаслідок війни.

Такі провідні медичні центри країни, як «Unbroken», «Модричі», 4 міська лікарня Дніпра та інші вже висловили готовність включити VRNOW у свої реабілітаційні програми.

Як каже СЕО компанії-розробника Артем Чигиринський, вони прагнуть зробити VRNOW компонентом державних протоколів з реабілітації.

«VRNOW – це вже готовий, український нейрореабілітаційний VR-тренажер, який сьогодні впроваджується у медичні заклади нашої країни для того, аби значно скоротити терміни реабілітації та покращити її результати. Це те, що потрібно Україні сьогодні і ми цим активно займаємось», — каже він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: