Львівські лікарі видалили хлопцю пухлину на шиї, що могла спричинити інсульт

431383484_122150576246086720_3724237255491875662_n
фото: Дитяча Лікарня Святого Миколая

У Львові хірурги виконали складне операційне втручання 15-річному Артемові. Вони видалили пухлину з шиї хлопця, яка могла спричинити зупинку дихання або ж інсульт.

Про це повідомили в Дитячій лікарні святого Миколая Першого медичного об'єднання Львова.

Там розповіли, що хлопець родом з Одеси. З початком повномасштабної війни він виїхав за кордон, однак там у нього почалися проблеми зі здоров'ям. Він помітив на шиї припухлість, яка з часом збільшилась - до розміру невеличкого курячого яйця.

Тоді він звернувся по допомогу до іноземних спеціалістів. На УЗД в нього виявили підозру на пухлину. Після цього родина хлопця повернулася до Одеси, де йому підтвердили підозри на пухлинку.

Медики зазначають, що найбільшим викликом стало небезпечне розташування пухлини: в ділянці шиї, де проходять нерви та судини, що забезпечують дихання та кровообіг у мозку. Так, видаляти новоутворення було великим ризиком. Однак без операційного втручання хлопець міг загинути, адже пухлина тиснула на трахею, судини та нерви. Це могло спричинити зупинку дихання чи інсульт. За інформацією лікарів, на момент останнього передопераційного обстеження новоутвір на шиї хлопця був вже розміром з грушу та відчутно стискав дихальні шляхи.

«Коли хижак нападає на жертву, він завжди кусає в шию - там зосереджені всі життєво важливі судини та нерви. Пухлина в Артема знаходилася в межах судинно-нервового пучка: його утворюють сонна артерія, внутрішня яремна вена і блукаючий нерв. Також - шийне та нервове сплетення. Якщо під час операції зачепити будь-що із цього, виникнуть серйозні ускладнення і дитина може загинути», - розповідає про складність операції медичний директор Дитячої Лікарні Святого Миколая, хірург Олександр Калінчук.

Оперували хлопця хірурги Дитячої лікарні святого Миколая у Львові. Перед втручанням спеціалісти переконалися, що вона не злоякісна. Операцію здійснювали під мікроскопом, а також задіяли спеціальні ультразвукові ножиці (обладнання самостійно підбирає необхідну температуру нагріву тканин та мінімізує крововтрату).

Операція тривала близько трьох годин. Вона минула успішно.

До речі, нещодавно ми розповіли, як львівські лікарі витягнули зі шлунку 7-річної пацієнтки два магніти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: