Батько козаків, який оживив «Енеїду»: хто такий Володимир Дахно

Володимир Дахно
фото: Володимир Дахно, вікіпеідя

Класик української і світової анімації, режисер, сценарист, лауреат Державної премії імені Шевченка, Народний артист України. Найбільше він відомий як автор всенародно улюблених мультфільмів, зокрема серіалу «Як козаки …» та як автор першого українського повнометражного мультфільму – «Енеїда», створеного у 1991 році.

А в цей день, 7 березня 1932 року, видатний українець народився. Тож ІА Дивись. іnfo розповідає його історію.

«Мені завше хотілося створювати веселе кіно, кумедне, дотепне. І щоб робити його було теж весело, і щоб глядачі потім веселилися й могли відпочити. Інакше я не міг. Не люблю кіно зле. Не терплю насилля», - Володимир Дахно.

Життя та творчість Володимира Дахна

Малювати Володимир любив ще в школі, тоді це були здебільшого карикатури і шаржі на друзів. В інституті, навчаючись на архітектурному факультеті, не забував про набуті навички і випускав гумористичну стінгазету. І вже потім, під час архітектурної практики на Росії познайомився з студентами ВДІКу, що вчилися на художників кіно і завдяки їм дізнався як робляться мультики.

Тоді хлопець відмовився піти працювати на студії «Союзмультфільму», пообіцявши, що повернеться до думки про зміну професії, якщо подібна студія з’явиться у Києві.  Так і сталося, пропрацювавши п’ять років архітектором Володимир кинув цю справу і приєднався до команди Творчого об’єднання при «Київнаукфільмі» –  «Цеху української мультиплікації».

Першим мультфільмом з серії став «Як козаки куліш варили», який вийшов у 1967 році. Головні герої – три козаки: довгань, коротун і силач. Що цікаво, за сценарієм козаки носять імена Грай, Око і Тур, відповідно, але в самому серіалі їхні імена не звучать.

Куліш, який вариться всю серію, так і не доварюється до кінця, а герої тим часом через нестачу тютюну устигають побувати у якихось басурманських краях, де в чеснім бою і здобувають нікотин.

Наступним у серії став мультфільм «Як козаки у футбол грали», в якому команда українських козаків виграє кубок на турнірі. Він вийшов у 1970 році, за декілька років до завоювання Кубка кубків київським «Динамо», певним чином передбачивши цей успіх.

Загалом Володимир Дахно створив 23 фільми, дев’ять з яких про пригоди козаків.

У 1991, за участю цих героїв, був випущений перший повнометражний український анімаційний фільм «Енеїда», створений Володимиром Дахном за мотивами однойменної поеми Івана Котляревського.

Колеги, знайомі та сусіди знали його як дуже делікатну, привітну і життєрадісну людину з гарним почуттям гумору.

Останні півтора десятиліття життя майстра були затьмарені згасанням української анімації: економічна криза стала на шляху творчості. Попри фінансові проблеми, Володимир Дахно до кінця днів продовжував творити, передавав свої знання молодим мультиплікаторам і мріяв, що його ідеї втіляться в життя.

Колеги, знайомі та сусіди знали його як дуже делікатну, привітну і життєрадісну людину з гарним почуттям гумору.

Володимир Авксентійович був двічі одружений (і розлучений), мав двох доньок. 1978 року народилася молодша донька Наталія, з якою режисер постійно підтримував стосунки (старша померла у молодому віці). Двоюрідний брат Володимир — вчений-архітектор.

Помер 28 липня 2006 року в Києві. Похований на Байковому кладовищі.

фото: Володимир Дахно, ukrainianpeople.us

Що цікаво, 7 березня 2013 року Google відзначив 81 рік від дня народження Володимира Дахна святковим логотипом. На головній сторінці пошукового сервісу було розміщено дудл у вигляді козаків — героїв мультфільмів із циклу «Все про козаків».

фото: life.pravda.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: