Львівські хірурги врятували чоловіка з аневризмою, зробивши два проколи

Уперше спеціалісти Лікарні Святого Луки виконали біфуркаційне стентування черевної аорти.
Уперше спеціалісти Лікарні Святого Луки виконали біфуркаційне стентування черевної аорти. Фото: Перше медичне об'єднання Львова

У Львові лікарі вперше виконали біфуркаційне стентування черевної аорти. Пацієнтові, Павлові Перепечаєві, 64 роки і йому діагностували гіпертонічний криз — раптове підвищення артеріального тиску.

Про це повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова.

Уже у 20-річному віці його показники інколи сягали 220/180. З віком недуга турбувала його все частіше і стала хронічною. Чоловік мусив щодня вимірювати тиск, приймати ліки та часто звертатися до лікаря. Пів року тому до звичних симптомів додалися ще й постійна задуха та біль у спині. І медики тамтешньої лікарні виявили у пана Павла значне порушення кровотоку в аорті черевного відділу і порадили негайно звернутися до лікарів, які займаються такими патологіями.

Після дообстеження наші медики діагностували у пацієнта аневризму аорти черевного відділу. Тобто локальне розширення найбільшої артеріальної судини.

«В здорової людини діаметр аорти становить 3 см, в той час як у пана Павла - аж 12 см. Аневризма ось-ось могла розірватись, що призвело б до неминучої загибелі пацієнта», — йдеться в повідомленні.

Тож судинні хірурги вирішують оперувати пацієнта ендоваскулярно – через два міні-доступи у стегнових артеріях. І у такий спосіб провести біфуркаційне протезування, тобто імплантацію «розгалуженої» стент-системи.

«Цю методику, яка належить до високотехнологічної медичної допомоги, застосовують при складних судинних ураженнях в місцях роздвоєння кров'яного русла. Та оскільки біфуркаційне протезування є надто дороговартісним для медичної системи, то застосовують його не часто. Інтервенційні хірурги лікарні Святого Луки виконували таку операцію - вперше», — додають у медзакладі.

Вже на третій день після операції чоловіка виписали з лікарні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: