Богдан Стефура: на Львівщині презентували документальний фільм про звукорежисера (відео)

1710078653964-01-1
Показ фільму про Богдана Стефуру. Фото: ІА Дивись.info

У суботу, 9 березня, у Народному домі «Просвіта» в Сокільниках відбувся вечір пам’яті львівського музиканта, аранжувальника та звукорежисера Богдана Стефури. На події показали документальний фільм про нього.

Про це повідомляє журналістка ІА Дивись.info.

Подія відбулася в день народження Богдана Стефури. Фільм-біографію показали в актовій залі народного дому. В стрічці зображено основні етапи життя музиканта: «дитинство», «школа», «інститут», «Ватра», «Жайвір», «Медікус», «телебачення», «студійна робота», «Народний дім». Тут можна побачити фрагменти спогадів – як музиканта згадують його рідні та близькі люди. Крім того, у фільмі також є збережені епізоди, де Богдан Стефура розповідає про своє життя. Також у роботі використані архівні світлини та відеозаписи пісень з концертів і виступів, що пов’язані з його творчістю.

Над створенням фільму працювали редакторка ІА Дивись.info Марія Панчишин та звукорежисер і учень музиканта - Юрій Оконченко.

«Я працював з Богданом понад двадцять років. Відповідно, хотілось вшанувати його пам’ять, вирішили створити фільм. Старалися підготувати все саме до його дня народження. Такий символічний подарунок. У фільмі використані різні архівні матеріали, деякі з них було досить важко знайти. Можливо, навіть Богдан і не бачив усіх, що вдалося віднайти. Спочатку було непросто, але потім почав назбируватися матеріал. Підбирали його за хронологією, намагались охопити всі періоди життя», – каже Юрій Оконченко.

Показ фільму про Богдана Стефуру. Фото: ІА Дивись.info
Працівниця дому "Просвіта" у Сокільниках згадує про Богдана Стефуру. Фото: ІА Дивись.info
Показ фільму про Богдана Стефуру. Фото: ІА Дивись.info

«Рада, що така чудова ідея прийшла до Марічки та до Юри. Дякую за це їм. Цей фільм був дуже потрібним, і те, що він є, для нас дуже цінно. Думаю, що всі рідні та друзі, які побачили стрічку, багато чого згадали. Я думаю, що цей фільм дійсно відображає життя мого брата, зокрема основні його етапи. Хоча, звичайно, що розповідати можна ще багато», – додала сестра музиканта Надія Стефура.

Показ фільму про Богдана Стефуру. Фото: ІА Дивись.info
Показ фільму про Богдана Стефуру. Фото: ІА Дивись.info
Показ фільму про Богдана Стефуру. На світлині в першому ряді син Богдана Стефури, невістка та дві внучки. Фото: ІА Дивись.info

У фільмі знімалися:  Надія Стефура та Зоряна Рибина (сестри музиканта), Роман Романівка (одногрупник), Володимир Прасоленко (музикант, який грав у «Жайворі»), Юрій Оконченко (учень Стефури), Андрій Капраль (учасник «Піккардійської Терції»), Ольга Пастушенко (працівниця народного дому), Юрій Антонюк (друг), Ярослав Нудик (учасник «Піккардійської Терції»), Мирон Блощичак (грав у «Медікусі»), Роман Недзельський (кум музиканта, який грав «Медікусі» та «Ватрі»).

Підкреслимо, що саме у Народному домі «Просвіта» розміщена студія звукозапису «Мелос» Богдана Стефури, яку він заснував у 1992 році. Тут звукорежисер останній рік свого життя був директором та працював.

Дивитися фільм-біографія про життя музиканта Богдана Стефуру:

Богдан Стефура  що відомо про музиканта

Богдан Стефура родом зі Судової Вишні біля Львова. Народився у сім'ї кіномеханіка та бібліотекарки. Музична кар'єра Богдана Стефури розпочалась ще у школі, коли він навчився грати на гітарі та створив ансамбль, де однодумці обробляли народні пісні.

Випустившись зі школи, він став студентом факультету радіоелектроніки Львівського політехнічного інституту. Та потім, маючи технічну базу та музичну освіту, самовивчився на звукорежисера.

Богдан Стефура працював звукорежисером ансамблю «Ватра» Львівської філармонії. Записав музичний матеріал до трьох фільмів і чотирьох вистав, автором яких був Ігор Білозір.

У 1984-1985 роках працював як звукорежисер фольк-рок гурту «Жайвір» Рівненської філармонії. Згодом, в 1986-1991 роках, був музикантом і звукорежисером фольк гурту «Медікус». Записав кілька альбомів гурту, в тому числі - два з них у Чікаго (США) на студії Candlelight studio.

У 1991 році заснував продюсерську агенцію «Мелос» і одноіменну студію звукозапису. У портфоліо - сотні альбомів музики найрізноманітніших жанрів, художнього слова, десятки робіт із реставрації записів, у т.ч. реставрації перших авторських виконань Володимира Івасюка, записів пісень Мирослава Скорика, матеріалів етнографічних експедицій.

Багато років працював із «Пікардійською терцією». Був одним із членів журі фестивалю «Червона рута». До останніх днів життя навчав звукорежисурі та вокалу. Не стало музиканта 2 січня 2024 року у віці 66 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: