Ниркова колька та як піклуватись про здоров'я органу, — бліц-інтерв'ю з львівською нефрологинею

жінка схопилась за живіт під час раптового нападу болю
Ілюстративне фото. Джерело: depositphotos.com.ua

Нирки — фільтри людського організму, головними функціями яких є вивід з крові токсин та зайвої рідини. Нирки також допомагають підтримувати кислотно-лужний баланс, контролювати артеріальний тиск, виробляти еритроцити й підтримувати міцність кісток. Захворювання нирок — «тихі вбивці», які можуть значно вплинути на якість вашого життя.

Що варто знати про здоров'я цих органів, а також про те, як піклуватись про нирки — у бліц-інтерв'ю ІА Дивись.info з Оксаною Равчак, нефрологинею Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, що у Львові.

Що таке ниркова коліка та її симптоми

Ниркова колька це напад інтенсивного болю в поперековій ділянці. Біль може поширюватись у ділянку сечового міхура, зовнішніх статевих органів, внутрішню поверхню стегна. І виникає він раптово, каже наша співрозмовниця.

«Симптоми можуть супроводжуватись нудотою та блюванням, здуттям живота, болісним сечовипусканням, при цьому сеча може бути рожевого або червоного кольору, може підвищуватись температура тіла. Пацієнти часто змінюють положення свого тіла в пошуку комфортної позиції. Біль може продовжуватись кілька годин іноді навіть днів, періодично стихаючи», — пояснює нефрологиня.

Зі слів лікарки, найчастіше виникнення ниркової коліки свідчить про сечокам’яну хворобу.

«Причиною розвитку ниркової коліки може бути перекриття просвіту сечоводу конкрементами (камені - Ред.), що призводить до порушення відтоку сечі. Внаслідок цього сеча накопичується вище місця обструкції, що спричиняє розширення, перерозтягнення органів сечової системи та виникнення больових відчуттів», — додає Оксана Равчак.

Як лікують ниркову коліку?

Нефрологиня зазначає, що лікування гострої ниркової кольки полягає в усуненні больового синдрому. Часто пацієнти для зменшення больового синдрому потребують застосування анальгетиків та спазмолітичних препаратів.

«А також у відновленні нормального виведення сечі з організму Вважається, що ниркова коліка є однією з найсильніших видів болю та потребує проведення невідкладної діагностики та лікування», — каже вона.

Які аналізи варто здавати, якщо є підозра на проблеми із нирками

Якщо у вас є підозра на проблеми із нирками, рекомендовано виконати загальний аналіз сечі, який надасть інформацію про зміни кольору та прозорості сечі, наявність білка, лейкоцитів, еритроцитів та солей.

Оксана Равчак говорить, що ці показники допоможуть зробити висновок про наявність інфекцій сечової системи, сечокамʼяної хвороби та інших порушень нормального функціонування нирок.

«Ще одним обстеженням, яке варто виконати у разі підозри на хвороби нирок, є ультразвукове дослідження. УЗД нирок дає змогу оцінити будову органу і структуру його тканини, стан сечоводів та сечового міхура. У біохімічному аналізі крові визначають рівні креатиніну та сечовини, відхилення яких може вказувати на наявність ниркової патології», — пояснює співрозмовниця.

Як піклуватись про здоровʼя нирок?

Для того щоб нирки, як основні органи очищення організму, працювали добре, потрібно виконувати такі кроки, радить нефрологиня:

  • Споживайте достатню кількість води та не зловживайте продуктами, які містять велику кількість солі, цукру та насичених жирів.
  • Забезпечуйте достатню фізичну активність, адже недостатня рухливість може призвести до погіршення кровообігу, включаючи кровопостачання нирок. Також надмірно сидячий спосіб життя збільшує ризик розвитку ожиріння, яке негативно впливає на функцію серця та нирок.
  • Періодично контролюйте рівень артеріального тиску.
  • Регулярно відвідуйте лікарів та проходьте медичні огляди, адже вони дозволяють виявити можливі проблеми з нирками на ранніх стадіях та вчасно реагувати на них.

Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: