Відкривала першу сесію Верховної Ради України: хто така Ярослава Стецько

Ярослава Стецько
фото: Ярослава Стецько

Яросалава Стецько очолювала Організацію українських націоналістів (бандерівське крило) ОУН(б) у період 1991–2001 років. Мріяла про незалежну Україну і при першій нагоді, у 1991 році, повернулася із Німеччини на батьківщину. Похована на Байковому кладовищі в Києві.

А в цей день, 12 березня 2003 року, її не стало. З цієї нагоди ІА Дивись. іnfo  розповідає про видатну українку.

Коли вона виходила до громади, то люди скандували: “Слава!..”, “Слава!..”, “Слава!..”. Цю жінку ненавиділи спецслужби, але любили  щирі українці.  Ярослава Стецько, справжнє ім’я якої – Ганна Музика, назавжди залишиться однією з величних постатей новітньої української історії.

ЇЇ життя було бурхливим, цікавим, незвичайним. Вона була однією з тих жінок, які поклали своє життя на вівтар боротьби, пліч-о-пліч зі своїм чоловіком Я.Стецьком.

Ганна Музика народилась на Тернопільщині у містечку Теребовля. ЇЇ батьки були українськими патріотами, старший брат був членом ОУН, сидів у польській тюрмі. Ганна ходила до польської гімназії. Згадувала, як у школі їм забороняли говорити українською, тоді 12-річною заявила: “я – українка”. В одному з інтерв’ю Я.Стецько згадувала: «Я гостро відчула, що – українка. І що нас гноблять. У мені все збунтувалося».

фото: Ярослава Стецько, radiosvoboda.org

Свій шлях вона починала як вчителька в селі Юшківці Жидачівського району Львівської області. У школі вона жила і таємно працювала вночі  в маленькому підвальчику, де була влаштована друкарня. Підпільну літературу розповсюджувала по всьому районі.

У 1938-му вона стала членом ОУН, у 1943 – ув’язнена німцями у Львові за націоналістичну пропаганду. З тюрми Ганні  вдалося вийти за допомогою друзів. Вони й розповіли  про «Акт про відновлення самостійності України», що його 30 червня 1941 року у Львові зачитав голова Українського державного правління Ярослав Стецько. Ганна тоді й гадки не мала, що ця людина стане її коханням і долею.

Восени 1944 за дорученням проводу ОУН Ганна виїхала за кордон: спочатку у Відень, потім – в Баварію, Мюнхен. Тим часом у концтаборі Заксенгаузен у бункері смерті сидів її майбутній чоловік Ярослав Стецько – німці заарештували його за відмову відкликати Акт відновлення Української Держави. Коли після звільнення Ярослав Стецько утікав з-під нагляду гестапо, його було тяжко поранено.

Саме Ганна Музика очолювала мобільну групу, яка викрала пораненого Ярослава Стецька із госпіталю з-під арешту. Дивом подолавши дві тисячі кілометрів, Ярослава Стецька доправили до Мюнхена. Під час цієї подорожі Ганна Музика стала Славою, між обома зародилося сильне кохання. У 1946 році  в Мюнхені Ярослав і Ярослава побралися, і відтоді вона – дружина «професійного революціонера» і перша його помічниця в усіх справах. Подружжя Стецьків їздили  по світу та розповідали правду про сталінський режим, радянську владу, голодомор, мільйонні жертви. Вони зустрічалися з світовими лідерами, організовували просвітні компанії, конференції, щоб привернути увагу до  боротьби проти тоталітаризму в усьому світі.

Ні Ярослав, ні Слава Стецько до кінця життя так і не взяли собі підданства жодної країни – залишалися особами без громадянства. Вони прагнули бути громадянами  незалежної України. «Я можу одержати громадянство тільки там, де народилася.” – говорила Ярослава Стецько. Вона лише за 10 років до своєї смерті нарешті отримала український паспорт. Депутатом  Верховної Ради вона стала тільки у березні 97-го року на довиборах в Івано-Франківському окрузі, де набрала 86,6% голосів. Була  депутатом Верховної Ради  другого, третього та четвертого скликання. Ярослава Стецько – приклад справжньої жінки, гідної доньки України, лицарки  духу та віри.

фото: Слава і Ярослав Стецько, zbruc.eu

Яскрава громадська діячка, політик, що змушена була емігрувати за кордон, до кінця життя зоставалася вірною своїй Україні. «Я вірю в Українську націю» – життєве кредо Ярослави Стецько. “Як я люблю цю Україну!”- щоразу говорила Слава Стецько, коли їхала з Борисполя до Києва. Кращої країни у світі – а я об’їздила багато, але з такими краєвидами, горами, з такою землею – немає ніде!”

Ярослава Стецько померла 12 березня 2003 року. Вона мала хворе серце і лікарі наполягали на операції, але “пацієнтка відмовилась від оперативного втручання через невідкладні справи на Батьківщині” – таким був останній запис її медичної книжки….

Ярослава Стецько володіла англійською, німецькою, французькою, іспанською, італійською, польською, словацькою та білоруською мовами , була почесним громадянином Львова (з 1993) і була нагороджена Орденом Св. Ольги III ступеня (2000).

фото: Зустріч Слави Стецько з виборцями в Україні, zbruc.eu

Рішенням Надвірнянської міської ради Ярославі Стецько присвоєно звання «Почесний громадянин міста Надвірна». 14 жовтня 2005 року, в день Святої Покрови Пресвятої Богородиці, урочисто відкрито меморіальну дошку Голові Проводу Організації Українських Націоналістів Ярославі Стецько на лівому бічному фасаді будинку музею історії Надвірнянщини на майдані Шевченка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: