На встановлення пандусів та підйомників у Львові виділили понад 2 млн: що робитимуть

фото: підйомник для людей з інвалідністю, ЛМР

На встановлення пандусів та підйомників у Львові цьогоріч виділили 2 мільйони 861 80 гривень. Роботи виконуватимуть районні адміністрації.

Про це ІА Дивись. іnfo розповів директор Департаменту житлового господарства та інфраструктури Орест Тимчишин.

Програма для покращення доступності Львова на 2024 рік

У Львові вже 5 років діє Програма забезпечення доступності житлових приміщень осіб з інвалідністю у кріслах колісних та осіб з інвалідністю 1 групи з порушенням зору. Завдяки ній у місті вже встановлено 53 пандуси, 44 підйомники і придбано 2 сходолази.

Їх загальна вартість - 18,5 млн грн.

«Щороку до програми вносяться зміни і додається новий перелік осіб з інвалідністю, у будинках яких необхідно облаштувати пандус чи підйомник. Перед тим моніторингові групи, які утворені у кожному районі, обстежують будинок, спілкуються з мешканцем – особою з інвалідністю, і визначають, що з елементів доступності технічно можливо облаштувати», - розповідає Орест Тимчишин.

Орієнтовна вартість встановлення одного підйомника — 400-600 тис. грн. Вона залежить від висоти платформи, від конструкції підйомника (похила чи вертикальна платформа), від конструкції сходової клітки (з поворотом чи без повороту платформи), від системи управління підйомником (керується з площадки чи індивідуальним пультом).

Виконує роботи з облаштування підйомників ЛКП «Львівсвітло». Після встановлення підйомник залишається на обслуговуванні підприємства, і в разі якихось несправностей їх усувають.

Запитів на підйомники є багато, але не всюди їх можливо встановити. Складно встановити підйомник у старих будинках, бо там зазвичай мало місця і сама конструкція будинку не дозволяє це зробити. Іноді доводиться змінювати вхідні двері і навіть дверні отвори, щоб мати змогу змонтувати підйомник.

Якщо ж особа з інвалідністю переїжджає в інше місце проживання чи помирає і потреба у підйомнику відпадає, то, знову ж таки, відповідно до Програми, підйомник переставляють в інший будинок. Такі роботи теж не дешеві – демонтаж і перестановка коштує 100-130 тис. грн. Адже потрібно виготовляти нове ПКД, проходити експертизи. Загалом, в середньому, роботи із встановлення підйомника тривають до 2 місяців, зазначає посадовець.

Після встановлення підйомник залишається на обслуговуванні підприємства, і в разі якихось несправностей їх оперативно усувають.

фото: підйомник для людей з інвалідністю, ЛМР

За даними управління соцзахисту міста, нині у Львові перебувають на обліку 1416 осіб з інвалідністю у кріслах колісних, 29 військових у кріслах колісних, а також 1060 осіб з інвалідністю 1 групи з порушеннями зору.

План для покращення безбар'єрності у місті на наступні роки

Львівська міська рада розробила проєкт за напрямком покращення інфраструктури та впровадження безбар'єрності міста. Про це йдеться в ухвалі Програми соціально-економічного та культурного розвитку Львівської міської територіальної громади на 2024-2026 роки, прийнятій міською радою вже у цьому, 2024 році. Ось основні плани міської ради на розбудову міста:

Зміни руху автотранспорту

  • Відбудеться реконструкція вул. І. Миколайчука (від вул. В. Липинського до перетину вулиць проєктованої 1 з вул. І. Миколайчука – проєктованою 2).
  • Реконструкція вул. Д. Вітовського (від вул. Грецької до пл. І. Франка). Реконструкція вул. Д. Вітовського (від буд. № 55 до вул. Грецької). Реконструкція перехрестя вул. Академіка А. Сахарова – вул. І. Нечуя-Левицького – вул. М. Коперника – вул. Д. Лукіяновича – вул. Д. Вітовського – вул. Героїв Майдану та вул. Академіка А. Сахарова (від вул. Б. Романицького, вул. Братів Тимошенків до вул. Д. Вітовського). Це дозволить скоротити час поїздки трамваєм від кінцевої зупинки «Аквапарк» до центру міста.
  • Реконструкція трамвайної лінії на вул. Княгині Ольги та вул. Академіка А. Сахарова в південному районі міста довжиною 3,2 км.
  • Реконструкція тролейбусної лінії на просп. Червоної Калини (дві частини проєкту: від вул. Хуторівки до вул. Сихівської, від вул. М. Драгана до вул. В. Вернадського). Це дозволить обслуговувати тролейбусами пасажиропотік дійсних автобусних маршрутів за напрямком Сихів – вул. Стрийська і далі – до південних районів міста.
  • Продовження тролейбусної лінії від кінцевої «Автовокзал» довжиною 1,7 км до зупинки «Кінг Кросс Леополіс» в південній частині міста. Дозволить обслуговувати тролейбусами пасажиропотік дійсних автобусних маршрутів за напрямком «Кінг Кросс Леополіс» – центр.
  • Реконструкція вул. Т. Шевченка на ділянці довжиною 700 м (від перехрестя з вул. Левандівською до розворотного кільця на межі історичної частини міста. Передбачає реконструкцію вулиці з активним трамвайним та автобусним рухом.
  • Реконструкція транспортного вузла вул. Личаківська – вул. Тракт Глинянський – вул. Пасічна з продовженням трамвайної лінії до перехрестя з вул. М. Голинського.
  • Відновлення тролейбусної лінії в центральній частині міста від вул. Зернової до вул. Шота Руставелі, що дозволить підвищити гнучкість організації тролейбусних маршрутів у місті та значення електротранспорту у перевезеннях пасажирів.

Роботи виконуватиме: Департамент міської мобільності та вуличної інфраструктури.

Встановлення зупинок

  • Встановлення комфортних зупинок громадського транспорту на території Львівської МТГ.

Роботи виконуватимуть: районні адміністрації.

Покращення доступності житлових приміщень, де проживають люди з інвалідністю

  •  Поточний ремонт та технічне обслуговування підйомників для осіб з інвалідністю.

Роботи виконуватиме: Департамент житлового господарства та інфраструктури.

  • Капітальний ремонт з влаштуванням внутрішнього пандуса.

Роботи виконуватимуть: районні адміністрації.

Забезпечення доступності житлових приміщень для осіб з інвалідністю у кріслах колісних та осіб з інвалідністю з порушенням зору 1 групи

  • Встановлення пандуса для осіб з інвалідністю до житлових приміщень, які розташовані на першому поверсі багатоквартирних будинків, та благоустрою прилеглої території.
  • Встановлення пандуса до індивідуальних житлових будинків осіб з інвалідністю.
  • Встановлення підйомника до рівня першого поверху у під’їзді багатоквартирного будинку, у якому є житлове приміщення, де проживає особа з інвалідністю.

Роботи виконуватимуть: районні адміністрації.

Забезпечення офісів громад

  • Облаштування приміщень Офісів громади: м. Винники, вул. Галицька, 20; м. Дубляни, вул. Т. Шевченка, 4; смт. Брюховичі, вул. Ясна, 1; смт. Рудне, вул. Ю. Липи, 1; с. Малехів, вул. В. Івасюка, 6; с. Лисиничі, вул. Т. Шевченка 48; с. Рясне-Руське, пл. Незалежності 1; с. Великі Грибовичі, вул. Миру, 1; с. Гряда, вул. Т. Шевченка, 38; с. Зашків, вул. Є. Коновальця, 110-А.
  • Оснащення Офісів громад необхідними засобами для тимчасового перебування мешканців у випадку настання надзвичайних ситуацій або інших загроз.
  • Забезпечення безбар’єрного доступу маломобільних груп населення до будівель і приміщень Офісів громади.

До речі, офіс – це платформа для співпраці, яка покликана об'єднати місцеву владу, міжнародні організації, медіа, громадські організації та бізнес задля відновлення і розвитку громади. Це мультифункціональний простір для прийняття управлінських рішень, комунікаційний вузол, платформа для партнерства, платформа для переговорів, простір для групової та аналітичної роботи. Він також допомагатиме владі у визначенні пріоритетності проєктів для донорів, фондів та програм, сприяючи сталому повоєнному розвитку через інтегрований механізм відновлення.

Роботи виконуватиме: Департамент міської агломерації.

Доступність для туристів

  • Розроблення рекомендацій для покращення доступності туристичних послуг для мешканців та гостей міста.

Роботи виконуватиме: Управління туризму департаменту економічного розвитку.

фото: з відкритих джерел

ІА Дивись.info започаткувала проєкт «Тест на (не)доступність», у межах якого перевіряє, наскільки комфортним є простір у Львові для людей з інвалідністю. Перевірка на Сихові показала, що у більшості випадків ситуація потребує виправлення. Із результатом можна ознайомитись тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: