Як і коли в Україні з'явились перші добробати

хлопчик тисне руку військовому під час маршу у Львові.
хлопчик тисне руку військовому під час маршу у Львові. Фото попередніх років із архіву ІА Дивись.info

Після вторгнення Росії в Україну 2014 року почали з'являтись добровольчі формування, їх ще нарекли добробатами. Це військові, поліційні, а також парамілітарні організації, куди можуть вступати охочі захищати країну від окупантів.

 ІА Дивись.info розповідає про добровольчі військові формування та пояснює у День українського добровольця, який відзначають сім років поспіль, як вони взаємодіють.

Перші добробати Березень-квітень 2014

Його сформували 14 березня 2014 року. Майже пів тисячі добровольців із громадського руху Самооборона Майдану вирішили стати резервістами Національної гвардії України. Тренування проходили на поліоні у Київській області. Бойові навчання відбувались під проводом начальника Управління бойової та спеціальної підготовки Головного управління Національної гвардії України генерал-майор Сергій Кульчицьким, у чию честь згодом назвали батальйон.

Емблема батальйону оперативного призначення імені генерала Кульчицького Національної гвардії України

Воїни брали участь у протистоянні в Слов'янську, боях за Дебальцеве, Станицю Луганську та Горлівку 2014 року.

Згодом почалось формування другого резервного формування оперативного призначення теж на Київщині.

Синхронно на Дніпропетровщині з'являється добробат Дніпро-1. Це підрозділ поліції особливого призначення. Сформували його у квітні 2014 року як спецбатальйон міліції. А через 5 місяців за розпорядженням тодішнього очільника Міністерства внутрішніх справ Арсена Авакова його переформатували у полк.

Емблема зі сайту добробату

У російсько-українській війні бійці добробату захищали Схід України, зокрема билися із окупантами за Ілловайськ, Піски та Маріуполь.

Поміж цим, у травні цього ж року в Збройних силах України формується 24-й окремий штурмовий батальйон «Айдар» — штурмовий батальйон Сухопутних військ. Захисники діяли на Луганщині у складі підрозділів АТО, виконуючи завдання із захисту територіальної цілісності України. Свою назву отримав на честь річки Айдар, на берегах якої відбувся перший бій формування.


Ветерани батальйону на Марші захисників у День Незалежності. Київ, 24.08.2019. Фото: Власова

Теперішній полк «Азов», який обороняв Маріуполь від початку всеосяжного вторгнення росіян, створили 5 травня 2014 року у Бердянську на Запоріжжя синхронно із іншими батальйонами патрульної служби міліції особливого призначення.

З 2014 року захисники брали участь у протистоянні Маріуполя, боях за Мар'їнку на Донеччині, Ідловайськ, Широке. А з початком великої війни рф проти України воїни тримали Маріуполь.

Натомість у Харкові засновують однойменний добробат. Вони з'являються у Львові, Чернігові та інших українських містах.

Тероборона

Такі батальойони також почали засновувати навесні 2014 року. Вони формувались при обласних адміністраціях регіонів. У березні 2014 року оголосили про створення БТрО «Воля», коли росія анексувала український Крим. До складу Львівського батальйону територіальної оборони у травні ввійшли 423 воїни. Після проведення третьої черги мобілізації батальйон доукомплектували ще 203 захисниками.

Загалом за короткий проміжок часу створили 32 батальойони тероборони, які восени переформатували у мотопіхотні.

А які добробати є нині?

У межах великої війни почали формувати нові добровольчі батальйони. Розповідаємо про них.

Бригада «Гвардія наступу», які складається із добровольців. Мета — посилення Сил оборони та звільнення окупованих територій України.

Військові навчання Гвардії наступу

Основою таких підрозділів є поліцейські, прикордонники та нацгвардійці.

«Гвардія наступу» ділиться на кілька бригад:

  • Лють ( Нацполіція)
  • Сталевий кордон (Держприкордонслужба)
  • шість бригад Нацгвардії.

Навчання бійців бригад триватиме кілька місяців. Насамперед індивідуальне, потім у складі підрозділу, і коли командир розумітиме, що підрозділ готовий, вони перейдуть до виконання бойових завдань.

Кілька днів тому в МВС заявили, що до лав «Гвардії наступу» вже долучились 28 тисяч добровольців: практично всі підрозділи сформовано.

Бригада «Лють» —  це два штурмові полки, батальйон особливого призначення, артилерійський полк і рота спеціальних операцій. Сюди вже подали заявки понад 8 тисяч кандидатів.

Навчання добровольців бригади "Лють". Фото: Львівська ОВА

Серед підрозділів Гвардії наступу добровольці можуть обирати мобільний загін «Сталевий кордон».

Бойовий прапор "Сталевого кордону". Фото: ДПСУ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: