На окупованих територіях голосують під спостереженням озброєних солдатів, - ЗМІ

111
фото: Члени місцевої виборчої комісії у супроводі солдата підготували мобільну виборчу дільницю для дострокового голосування в підконтрольній Росії Донецькій області України в четвер .Agence France-Presse — Getty Images

Росія проводить президентські вибори в окупованих регіонах України, щоб спробувати легітимізувати там своє правління, викрити інакомислячих і представити вигляд демократії.

Про це пише The New York Times.

Нещодавно за кілька миль від лінії фронту на головному білборді окупованого міста Луганської області з’явився новий знак.

«Голосуйте за нашого президента. Разом ми сильні», — написано на табличці біло-синьо-червоних кольорів російського прапора, розповідає мешканка Анастасія.

Повідомлення було для неї зрозумілим: президентом був Володимир Путін з Росії, а не Володимир Зеленський з України, і що пан Путін був єдиним вибором на виборах президента Росії, які відбувалися на окупованих частинах України протягом останніх трьох років. тижнів.

Пан Путін давно перетворив російські вибори на передбачуваний ритуал, покликаний передати легітимність своєму правлінню. На окупованих територіях така практика має додаткові цілі — представити окупацію як факт, що здійснився, і виявити незгодних, вважають політологи та українські чиновники.

«Вибори в цих регіонах фіксують уявлення про те, що в них діють ті самі закони та процедури, що й у решті країни», — сказав Ілля Гращенков, російський політолог, який консультує перспективного кандидата, який балотується проти пана Путіна. За його словами, це вплітає їх у тканину російської державності.

Для багатьох на окупованих територіях виборчий ритуал розгортається під пильним наглядом озброєних солдатів.

фото: Білборди в четвер, що рекламують російські вибори в Луганську, Україна.

За словами місцевих жителів, заявами російських офіційних осіб і відеозаписами, опублікованими в соціальних мережах, солдати в масках супроводжували працівників виборчих дільниць від дверей до дверей у всіх окупованих частинах чотирьох українських областей, які Росія анексувала після вторгнення в країну два роки тому. ЗМІ.

Окупаційні чиновники кажуть, що демонстрація сили необхідна для захисту тих, хто збирає голоси.

Працівники виборчих дільниць збирають голоси, які дадуть Путіну, який не має жодного серйозного суперника у виборчому бюлетені, його п’ятий президентський термін і ще шість років на посаді.

Українські чиновники, західні союзники та правозахисні групи назвали вибори незаконною фальсифікацією. Вони кажуть, що голосування затьмарене широким залякуванням і примусом і є частиною ширшої кампанії репресій проти жителів окупованих регіонів.

«Вони розкручують це, хоча це не справжні вибори», – каже жителька Луганської області Анастасія. «Всі знають, хто переможе».

19-річна Анастасія цього місяця виїхала з окупованих територій, щоб будувати своє життя подалі від зони бойових дій. Посилаючись на страх покарання, вона попросила назвати її лише по імені та не вказувати назву свого міста, щоб захистити родичів, які залишилися.

Очікується, що небагато країн визнають результати виборів в окупованих регіонах, включаючи півострів Крим, анексований у 2014 році після попередньої агресії Росії на південному сході України. ООН вважає всю територію частиною України.

Аналітики кажуть, що примус, численні виборчі махінації та втеча проукраїнськи налаштованих жителів означають, що пан Путін майже напевно отримає ще більший зсув в окупованих регіонах, ніж в решті Росії.

Для Кремля саме виборчий процес, а не запас перемоги, сприяє його справі.

Проведення виборів, якими б організованими та нечесними вони не були, в окупованих регіонах дозволяє пану Путіну зміцнити свої права на них. Це також дозволяє йому зображати себе поборником демократії та контрастувати з Україною, яка призупинила президентські вибори цього року через війну, сказав політолог пан Гращенков.

Росія вже провела два попередні вибори в чотирьох областях на сході та півдні України, які вона частково окупувала після вторгнення в країну. У Кремлі стверджували, що 99 відсотків жителів Донецька, найбільш густонаселеного з окупованих регіонів, вирішили приєднатися до Росії в 2022 році. Кандидати від партії пана Путіна здобули переконливу перемогу на місцевих виборах, які відбулися на окупованих територіях минулого року.

Україна та західні країни назвали ці вибори фальсифікацією.

Окрім таких голосувань, Росія викорінила українську ідентичність та мову за допомогою російських навчальних програм у школах, вимагала російські паспорти для працевлаштування та розправлялася з людьми з проукраїнськими політичними поглядами.

Спроби Росії відтворити звичайний виборчий процес часто стикаються з реаліями війни, іноді у фарсовий спосіб.

По-перше, Росія не повністю контролює регіони, де вона нібито проводить голосування. І лише через кілька місяців після проведення фіктивного референдуму, щоб проголосити місто Херсон частиною Росії, його сили були змушені залишити місто українській армії. (Росія продовжує контролювати південну частину Херсонської губернії.)

Подібний дисонанс виник із наближенням президентських виборів цього місяця.

фото: Працівник дільниці перевіряє посвідчення особи в Маріуполі, Україна, у середу.

Мало відомо, наприклад, скільки там виборців. Постійне переміщення лінії фронту, втеча місцевих жителів і прибуття сотень тисяч російських солдатів і робітників різко змінили демографію окупованих регіонів. Повний ефект цієї трансформації залишається в основному невідомим через сувору російську цензуру та триваючі бойові дії.

Але деякі доступні оцінки вказують на різке зменшення зайнятого населення. Дані російської виборчої комісії показують, що окупована частина Херсонської області, наприклад, втратила 13 відсотків зареєстрованих виборців, або 75 000 дорослих, за останні три місяці минулого року.

Загалом російський виборчий орган стверджує, що в чотирьох анексованих у 2022 році областях України проживає 4,5 мільйона виборців. Це означатиме 33-відсоткове падіння порівняно з останнім списком виборців, опублікованим українським урядом перед повномасштабним вторгненням. Українські чиновники кажуть, що реальна цифра сьогодні, ймовірно, ще нижча.

Картину ускладнює рішення російського уряду дозволити голосувати сотням тисяч військових, дислокованих на окупованих територіях. Російські пропагандистські відеоролики, опубліковані в соціальних мережах, показують, як виборчі працівники ухиляються від снарядів і пірнають у рови, щоб доставити урни для голосування стоїчним солдатам в окопах.

Російська влада не оприлюднила ні місця розташування виборчих дільниць, ні імен членів місцевих виборчих комісій. Він також використав систему на користь держави.

Окупаційні чиновники назвали окуповані території «віддаленими» — ярлик, який раніше використовувався для таких місць, як оленярські громади в Арктиці. Це дозволило Росії продовжити період голосування там на три тижні, що ще більше ускладнило контроль за процесом. Виборчі дільниці в двох окупованих областях, Запорізькій і Донецькій, відкрилися 25 лютого і закриються в березні. 17, коли завершиться голосування в Росії.

фото: Волонтери розігрують лялькову виставу та заохочують до дострокового голосування в Донецьку в середу. EPA, через Shutterstock

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: