У Львові проти реорганізації Української академії друкарства, — петиція

УАД у Львові
Українська академія друкарств у Львові. Фото: архів ІА Дивись.info

20 лютого теперішнього року громадянка Яна Бариська зареєструвала петицію щодо припинення приєднання Української академії друкарства до Національного університету «Львівська політехніка».

Про це стало відомо зі сайту електронних петицій.

План модернізації закладів вищої освіти

Авторка петиції зазначає, що 12 лютого 2024 року на засіданні громадської організації «Спілка ректорів закладів вищої освіти України», представники Міністерства освіти і науки України оприлюднили свій «План модернізації системи закладів вищої освіти».

«План передбачає декілька обʼєднань навчальних закладів, серед яких - приєднання Української академії друкарства (УАД) до Національного університету “Львівська політехніка”. Обʼєдання планують провести в необґрунтовано короткий термін, вже в березні 2024 року. МОН прийняло це рішення свавільно, не питаючи думки ні студентів, ні викладачів, ні партнерів УАД. З ними не провели жодного попереднього діалогу, їхні інтереси були повністю проігноровані», — йдеться у петиції.

Як вважає Яна Бариська, реорганізація проводиться із порушенням принципів народовладдя, без погодження з колективом і стейкхолдерами академії: «Представники міністерства хочуть від академії “реорганізації за власним бажанням”, але такого бажання в колективу УАД нема».

Авторка петиції додає, що реорганізація позбавить його самостійності і самоврядування, створить для студентів ризик збільшення цін на навчання і втрати місць у гуртожитках. Об’єднання також може призвести до погіршення якості друкарської справи та занепаду книжкового ринку в Україні.

«Перерветься сторічна історія академії. Україна втратить єдиний автономний навчальний заклад, який спеціалізується на підготовці фахівців з медійних технологій і поліграфії, що формують незалежний український інформаційний простір. Ми вимагаємо зупинити фактичну ліквідацію Української академії друкарства», — сказано в тексті звернення.

УАД хочуть приєднати до «Львівської політехніки»

На засіданні ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти України» представники Міністерства освіти та науки заявили про потребу у терміновому приєднанні Української академії друкарства до Національного університету «Львівська політехніка».

Статись це має упродовж березня 2024 року. Як стверджують в УАД, попередніх обговорень чи погоджень з колективом навчального закладу не проводили.


У листопаді 2022 року МОН звернулось до Кабміну з ініціативою щодо об'єднання УАД з Львівським національним університетом імені Івана Франка. Це спричинило хвилю акцій-протесту з-поміж викладачів навчального закладу, а також студентів.

Ректор закладу Богдан Дурняк заявляв, що такі дії є неприпустимими, вони йдуть всупереч заяв самого міністра, який казав, що під час воєнного стану такі реорганізації не можна розглядати і їх вважатимуть «освітянським мародерством».


Українська академія друкарств — єдиний в Україні заклад вищої освіти, який випускає фахівців з медійних технологій та поліграфії. Академія діє вже 95 років.

Тут готують фахівців із 20 спеціальностей за освітньо-кваліфікаційними рівнями молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст та магістр. Нині в академії навчається 3300 студентів усіх форм навчання. На 20 кафедрах працюють понад 200 професорів, докторів наук, доцентів, кандидатів наук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: