Лікарі у Львові врятували однорічну пацієнтку, яка через вроджену ваду могла задихнутись

Лікарі у Львові врятували однорічну пацієнтку, яка через вроджену ваду могла задихнутись
Фото: "Охматдит"

Львівські медики прооперували однорічну пацієнтку Емілію, у якої діагностували синдром П'єра-Робена а (вроджена вада щелепно-лицевої ділянки з вираженим недорозвитком нижньої щелепи) та розщілину м'якого та твердого піднебіння.

Про це розповіли у Центрі дитячої медицини, лікарні «Охматдит».

Лікування дівчинки почалось від народження

Емілія потрапила до медзакладу відразу після народження у важкому стані.

У Емілії синдром П’єра-Робена (вроджена вада щелепно-лицевої ділянки з вираженим недорозвитком нижньої щелепи) та складна розщілина м’якого і твердого піднебіння.Синдром П‘єра Робена зустрічається з частотою 1 випадок на 10 – 30 тисяч новонароджених. Такі вади спричиняють асфікцію у дитини. Лікарі вирішили встановити малятку трахеостому задля кращого і легшого дихання.

«У діток з таким діагнозом є порушення ковтання. Відтак, вони можуть 1-2 раз ковтнути добре, а на наступний раз рідина чи їжа потрапляє у дихальні шляхи. Коли це відбувається, то розвивається аспіраційна пневмонія. Дитина була у реанімації на ШВЛ, бо поступила у вкрай важкому стані. Ми ліквідували цей аспіраційний синдром (наявність їжі у дихальних шляхах). Потім дитина їла тільки через назогастральний зонд - трубку, що ставлять у шлунок через ніс. З цією трубкою вона прожила 10 місяців», — розповів торакальний хірург Олег Ленів.

У 9 місяців Емілії щелепно-лицева хірургиня Христина Погранична разом з американським колегою і другом Марком Гнатюком, хірургом Романом Огоновським та анестезіологами провели успішну операцію по закриттю розщілини піднебіння.

«Пацієнтам зі синдромом П‘єра Робена дуже важко вибрати оптимальний вік для операції на піднебінні - з одного боку хочеться швидше усунути вроджену ваду, щоб дитина могла нормально харчуватися, але з іншого боку є загроза утрудненого дихання та ковтання, за рахунок звуження носо- і ротоглотк», — пояснив хірург Роман Огоновський.

Завдяки мультидисциплінарній командній роботі щелепно-лицевих, торакальних хірургів, фахівців реабілітації, спеціалістів з вигодовування та ковтання Центру вдалося підібрати оптимальний час для операції. Потім налагодити самостійне харчування реанімувавши смоктальний рефлекс.Через два місяці після операції дитину поступово деканюлювали, тобто забрали трахеостомічну трубку. У подальшому Емілія буде під постійним спостереженням фахівців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: