Уряд схвалив постанову щодо комплексного відновлення звільнених із полону військових

ветерани
фото: depositphotos

Кабінет Міністрів ухвалив постанову про затвердження Порядку проведення відновлення (постізоляційних, реінтеграційних заходів), адаптації, підтримки (супроводу) людей, яких звільнили з полону, де вони опинилися внаслідок збройної агресії РФ.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. 

Коордштаб зауважив, що державні установи при роботі зі звільненими з полону оборонцями зустріли «принципово новий ряд проблем», а саме:

  • стан військових, звільнених із полону, який характеризується одночасним поєднанням фізичних та психологічних травм, загостренням хронічних та виникненням нових захворювань на тлі глибокого виснаження;
  • неоднаковий рівень якості медичних та психологічних послуг, які отримали представники підрозділів Сектору безпеки і оборони у різних областях після звільнення з полону;
  • відсутність системного підходу до відновлення фізичного та психічного здоров’я людей, які можуть бути звільнені з російських місць несвободи: сотні військовополонених та тисячі цивільних, які постраждали від насильницьких зникнень.

«Тепер робота з відновлення особового складу проходитиме комплексно, з наданням медичної, реабілітаційної, психологічної допомоги та соціальних послуг», — зазначили посадовці. 

Зазначається, що ухвалена постанова пропонує унікальну модель повної діагностики, безперервний процес лікування та реабілітації:

  • Відновлення передбачається у спеціалізованих центрах та визначених Міністервом охорони здоров’я закладах охорони здоров’я за єдиними стандартами та протоколами, з мінімальними витратами часу на переміщення пацієнтів.
  • Розроблені алгоритми відповідають аналогічним процедурам у країнах НАТО і можуть бути поширені на категорії звільнених цивільних і згодом — на поранених військовослужбовців. 

Заходи з реінтеграції та постізоляційного супроводу здійснюватимуть:

  • Міноборони, МВС, СБУ, УДОта СЗРУ — щодо звільнених оборонців, в обов’язковому порядку; 
  • МОЗ, Мінсоцполітики, МВС, СБУ — щодо звільнених цивільних за їхньої згоди.

Про проєкт

Розробка документа розпочалася ще у березні 2023 року. Над проєктом порядку працювала група з 22 експертів МОЗ, Командування медичних сил Міністерства оборони, МВС, Мінсоцполітики, Мінветеранів під керівництвом народного депутата Тараса Тарасенка.

Головне фото: depositphotos

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: