Вибори президента Росії в 2024 році: що потрібно знати

вибори в росії
фото: з відкритих джерел

Президентські вибори в Росії, які розпочалися в п'ятницю, 15 березня, і триватимуть до неділі, нагадують перегони, але більше схожі на заздалегідь визначений референдум у радянському стилі.

Про це пише The New York Times.

Чому це голосування має значення

Президентські вибори в Росії, які розпочалися в п'ятницю і триватимуть до неділі, нагадують перегони, але більше схожі на заздалегідь визначений референдум у радянському стилі.

71-річний президент Володимир В. Путін, безсумнівно, виграє п’ятий термін, і жоден із трьох інших кандидатів, допущених до голосування, не представляє справжнього виклику. Головний опозиціонер, який працював над тим, щоб зірвати голосування, Олексій Навальний, різкий критик пана Путіна та війни в Україні, помер в арктичній в’язниці минулого місяця.

Тим не менш, голосування має важливе значення для пана Путіна як спосіб зміцнити свою легітимність і відновити улюблений імідж як втілення безпеки та стабільності. Цей образ був заплямований, коли війна, рекламована як швидка операція з повалення уряду в Києві, перетворилася на гасло, яке спричинило сотні тисяч жертв, розірвало відносини із Заходом і спричинило жорсткіші внутрішні репресії.

«Кремлю необхідно продемонструвати величезну підтримку населення, і ця підтримка зросла з початку війни», — сказав Микола Петров, російський політолог з Німецького інституту міжнародних справ і питань безпеки в Берліні.

Чи є у Путіна серйозні суперники

Кремль зазвичай гарантує, що пан Путін не стикається з реальною конкуренцією. Інші кандидати — усі члени Державної Думи, парламенту Росії — проголосували за війну в Україні, за посилення цензури та закони, що обмежують права геїв.

75-річний Микола Харитонов з Комуністичної партії вже серйозно програв пану Путіну в 2004 році.

Леонід Слуцький, 56-річний член Ліберально-демократичної партії, націоналістичної групи, лояльної пану Путіну, заявив, що не буде згуртовувати виборців проти президента.

40-річний Владислав А. Даванков із партії «Нові люди» номінально ліберал і закликає до «миру» в Україні, але в основному підтримує пана Путіна.

Двоє кандидатів, які виступали проти війни, були дискваліфіковані. Ветеран політики Борис Надєждін стривожив адміністрацію Путіна, коли десятки тисяч людей по всій Росії вишикувалися в чергу, щоб підписати петиції, необхідні для його балотування. Кремль визнав недійсними достатню кількість підписів, щоб його заборонити.

Чи буде Кремль маніпулювати результатами

Росія проводила справжні вибори протягом приблизно десяти років після розпаду Радянського Союзу в 1991 році. Відтоді Кремль покладався на різні соціальні, географічні та технічні важелі, щоб гарантувати, що його кандидат отримає переважну більшість.

Незважаючи на те, що пан Путін користується певною підтримкою, Кремль давно намагався оголосити, що він отримав більше 50 відсотків підтримки під час голосування, а також більшу підтримку, ніж на кожному попередньому голосуванні. Цього року це означає перевищення 56 мільйонів голосів, які, за словами влади, він отримав у 2018 році; експерти роблять ставку на 60 мільйонів.

Дві важливі зміни цього разу можуть збільшити непрозорість голосування.

По-перше, вибори будуть проведені на так званих «нових територіях», чотирьох українських областях, які Москва анексувала, не контролюючи їх повністю. Російські виборчі чиновники стверджують, що в регіоні є 4,5 мільйона виборців, це твердження практично неможливо контролювати під час війни.

«Ми не можемо перевірити там цифри, і влада використовуватиме їх, як забажає», — сказав Олександр В. Кинєв, незалежний експерт з виборів у Москві.

Крім того, можливість проголосувати онлайн стане більш доступною, коли електронні виборці в 29 регіонах будуть в одному величезному списку, без можливості перевірити, де і як вони проголосували, зазначив пан Кинєв.

У такій розгалуженій різноманітній країні, як Росія, Кремль також може використовувати більш традиційні засоби. Регіони, де переважають етнічні лідери, як-от Кавказ, зазвичай повідомляють про високу явку, причому пан Путін отримує 99 відсотків голосів — навіть якщо на виборчі дільниці з’являється відносно мало людей.

Області, де переважає державна промисловість, також, як правило, повідомляють про сильну підтримку президента. Щоб провести голосування, деякі виборчі дільниці влаштовують розіграші призів, таких як побутова техніка чи дрова. Один сибірський регіон пропонує 16 000 призів.

Але Кремль повинен покладатися на деякі голоси у великих містах, а це може стати складним. Надмірні маніпуляції створювали заворушення раніше. Цього року може бути трохи більше маніпуляцій, оскільки спостерігачі заборонені, якщо кандидати не отримають повноваження.

Чи можуть росіяни протестувати

Оскільки вуличні демонстрації заборонені, деякі опоненти Путіна сподіваються протестувати. Найпростіший спосіб знизити свій показник – проголосувати за когось іншого, відзначають експерти.

«Ополудень проти Путіна», кампанія, яку просуває організація пана Навального, пропонує заповнювати виборчі дільниці опівдні в неділю. Але є низка перешкод, у тому числі й можливі зіткнення з поліцією.

Крім того, під час попередніх голосувань на кількох виборчих дільницях було зареєстровано понад 3000 виборців, а на багатьох було менше 1000. «Створити натовп технічно дуже складно», — сказав Девід Канкія, аналітик виборчої організації «Голос», не в’їзд до Росії.

Чи може Путін залишатися президентом довічно

Після того, як у 2000 році його вперше призначили наступником президента Бориса Єльцина, пан Путін заявив, що тривалість його перебування на посаді буде визначена Конституцією Росії. Тоді він постійно переписував Конституцію.

У 2014 році на запитання про те, чи залишиться він президентом назавжди, пан Путін відповів: «Це недобре і згубно для країни, і мені це теж не потрібно», а потім додав: «Ми побачимо, якою буде ситуація, але в будь-якому випадку термін моєї роботи обмежений Конституцією».

У 2008 році, коли обмеження терміну повноважень змусили його піти у відставку, він став прем’єр-міністром за президента Дмитра Медведєва, хоча пан Путін залишався владою за престолом, поки не повернувся на вищий пост у 2012 році.

Президентські терміни були продовжені до шести років перед голосуванням 2018 року, а потім у 2020 році пан Путін знову змінив конституцію, щоб скинути годинник свого терміну. На даний момент він може мати принаймні два терміни до 2036 року. Якщо пан Путін протримається, він скоро перевищить рекорд, 29-річне правління Йосипа Сталіна.

Коли будуть відомі результати голосування

Очікується, що результати будуть оголошені десь у неділю ввечері за московським часом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: