Науковці знайшли спосіб зупинити страх

Безымянный
Фото ілюстративне з відкритих джерел

Команда вчених з університету в Сан-Дієго, яка вивчила вплив страху на мишиний мозок з’ясувала, як можна подолати страх.

Повідомляє видання ScienceAlert.

Дослідження проводилося на генетично модифікованих мишах до яких застосовували електричні розряди двох різних ступенів тяжкості.

Гризуни, які отримавши сильний шок, потрапивши в інше середовище проявляли переляк та завмирали. 

Вивчивши ділянку мозку мишей звану дорсальним швом, дослідники з'ясували, що сильний страх перемикає нейрони з глутамату (збуджуючого нейромедіатора) на ГАМК (гальмівний нейромедіатор). Цей перемикач підтримує реакцію страху, що може призвести до генералізованого страху або тривожного розладу.

Аналіз мозку людей, які страждали на посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), показав схожий перехід від глутамату до ГАМК.

Це стало ключем до розуміння того, як можна придушити реакцію страху.

Один із методів полягає в введенні аденоасоційованого вірусу, який пригнічує ген, відповідальний за утворення ГАМК. Це допомогло запобігти розвитку генералізованого розладу страху у мишей.

Інший метод – це негайне введення антидепресанта флуоксетину після пережитого страху. Це може запобігти переключенню нейромедіаторів і подальшому розвитку генералізованого страху.

Хоча це дослідження ще не дає остаточної відповіді, воно є багатообіцяючим кроком на шляху до розробки ефективного лікування страху.

"Тепер, коли ми знаємо механізм, за допомогою якого виникає страх, спричинений стресом, і схему, яка реалізує цей страх, втручання можуть бути цілеспрямованими та конкретними", - каже нейробіолог Ніколас Спітцер з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго.

Цей прорив може призвести до розробки нових методів лікування тривожних розладів і ПТСР та кращого розуміння того, як страх впливає на наш мозок

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: