У реорганізації УАД у Львові вбачають загрозу видавничо-поліграфічній галузі

Українська академія друкарств у Львові.
Українська академія друкарств у Львові. Фото: архів ІА Дивись.info

У Львові пройде пресконференція за участі адміністрації, викладачів і студентства закладу, а також представників українських видавництв, поліграфічних і пакувальних підприємств, редакцій ЗМІ через рішення про термінове приєднання Української академії друкарств до Національного університету «Львівська політехніка».

Про це ІА Дивись.info повідомили в пресслужбі УАД.

«В умовах реформування вищої освіти та реорганізації освітніх закладів, які здійснює Міністерство освіти і науки України за «Планом модернізації мережі ЗВО 2024», УАД зіштовхнулося з небажанням представників профільних міністерств коментувати ситуацію у рамках суспільного діалогу», — йдеться в повідомленні.

Там кажуть, що Українська академія друкарства вже вдруге під час дії воєнного стану та посеред навчального року зіштовхнулася зі свавіллям чиновників Міністерства освіти і науки України, які без попереднього обговорення і діалогу з адміністрацією, студентами, партнерами вирішили реорганізувати єдиний поліграфічний ЗВО України.

Необґрунтовані спроби реорганізації Української академії друкарства, які відбувалися восени 2022 року і які знову тривають з початку 2024 року, увиразнили загальні проблеми вищої освіти, що потребують ширшого розголосу та суспільного обговорення.

УАД хочуть приєднати до «Львівської політехніки»

На засіданні ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти України» представники Міністерства освіти та науки заявили про потребу у терміновому приєднанні Української академії друкарства до Національного університету «Львівська політехніка».

Статись це має упродовж березня 2024 року. Як стверджують в УАД, попередніх обговорень чи погоджень з колективом навчального закладу не проводили.


У листопаді 2022 року МОН звернулось до Кабміну з ініціативою щодо об'єднання УАД з Львівським національним університетом імені Івана Франка. Це спричинило хвилю акцій-протесту з-поміж викладачів навчального закладу, а також студентів.

Ректор закладу Богдан Дурняк заявляв, що такі дії є неприпустимими, вони йдуть всупереч заяв самого міністра, який казав, що під час воєнного стану такі реорганізації не можна розглядати і їх вважатимуть «освітянським мародерством».


Українська академія друкарств — єдиний в Україні заклад вищої освіти, який випускає фахівців з медійних технологій та поліграфії. Академія діє вже 95 років.

Тут готують фахівців із 20 спеціальностей за освітньо-кваліфікаційними рівнями молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст та магістр. Нині в академії навчається 3300 студентів усіх форм навчання. На 20 кафедрах працюють понад 200 професорів, докторів наук, доцентів, кандидатів наук.

Пресконференція пройде 19 березня 2024 року о 12:00 в конференц-залі Української академії друкарства, за адресою м. Львів, вул. Під Голоском, 19, ауд. 101

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: