Зміни в грудях: коли треба звертатися до лікаря

молочна залоза
фото: Depositphotos

Нерідко за виявлення змін у молочних залозах жінки можуть відкладати похід до лікаря-мамолога через особисті справи або щільний робочий графік, а потім зовсім забувають про консультації. Але зміни в молочних залозах не можна залишати без уваги - це може привести до ускладнень, і тоді лікування буде більш тривалим і дорогим.

Коли треба звертатися до мамолога

Зміни в грудях не можна ігнорувати: може здатися, що набряк або біль у молочних залозах - це тимчасове явище через особливості перебігу менструації. Однак ці зміни в молочних залозах можуть свідчити про більш серйозні порушення. Раннє виявлення патології грудей практично гарантує лікування і успішне позбавлення від хвороби. Обов'язково запишіться на консультацію до мамолога, якщо:

  • з'явилися регулярні ниючі або гострі болі в області грудних залоз;
  • груди помітно змінилася в розмірі, або шкіра навколо сосків набула іншого кольору;
  • на самостійному обстеженні грудей виявили ущільнення, пухлину або вузли;
  • змінилася форма або колір сосків, на них з'явилися скоринки або соски почали лущитися;
  • соски втягнулися;
  • із сосків виділяється рідина з домішками гною або крові.

«Не чекайте, поки проблема пройде сама по собі - вона може не пройти та стане гірше. Зверніться до лікаря-мамолога, він обстежить груди та дасть оцінку їх стану», - застерігає фахівець.

Як часто треба робити УЗД молочних залоз і мамографію

Мамографія молочних залоз - найбільш ефективний метод ранньої діагностики онкологічних патологій грудей. Частота процедури залежить від віку жінки та показань. Американські організації, що займаються боротьбою з раком і доброякісними пухлинами грудей, рекомендують свою частоту проведення мамографії:

  • Американське онкологічне товариство рекомендує жінкам у віці від 45 до 54 років робити мамографію щороку. Жінкам після 55 років лікарі радять робити обстеження молочних залоз кожні два роки;
  • Національна онкологічна мережа рекомендує обстежувати молочні залози щороку, починаючи з 40 років, якщо при цьому немає обтяженої спадковості (в родині немає хворих на рак молочних залоз);
  • Група профілактичних служб США радить проходити мамографію кожні два роки жінкам у віці від 50 до 74 років.

«Рекомендація робити мамографію раз на рік може викликати страх: раптом я отримаю дуже багато випромінювання, а це підвищить шанс виникнення раку? Насправді шкода від мамографії переоцінена. По-перше, технічні характеристики професійних апаратів для мамографії регулюються організаціями з санітарного нагляду. По-друге, ми щодня піддаємося фоновій радіації, а доза опромінення після однієї процедури мамографії дорівнює приблизно двом місяцям стандартного радіаційного фону. Опромінитися раз на рік непомітною для організму дозою - ніщо у порівнянні з раннім виявленням раку», - розповідає Назар Костишин.

УЗД молочних залоз - це метод візуалізації, за допомогою якого лікар оцінює внутрішню структуру і кровообіг у грудях. Для УЗД здорових молочних залоз, на відміну від мамографії, немає певного річного плану - ультразвукове дослідження призначається за показаннями, наприклад, якщо лікар під час огляду грудей виявив ущільнення або шишку. Однак якщо у жінки виявлена ​​мастопатія, рекомендується проводити УЗД раз на 6 місяців.

Зазвичай дівчатам до 35 років роблять УЗД, після 35 - мамографію. До 35 років мамографію призначають тільки в разі, якщо ця процедура виправдана, наприклад, якщо результати УЗД сумнівні або ущільнення, виявлене на ультразвуку, не можна пропальпувати.

Також УЗД використовують для диференціальної діагностики, наприклад, якщо потрібно відрізнити кісту, заповнену рідиною, від твердих пухлин. Тобто метод дозволяє лікарю визначитися, у грудях злоякісна або доброякісна пухлина.

«Якщо не впевнені в тому, коли потрібно робити мамографію або УЗД молочних залоз саме вам, запишіться на консультацію до лікаря-мамолога. Він поговорить з вами, огляне бюст і дасть чітку рекомендацію щодо того, як часто потрібно приходити на обстеження грудей. Пам'ятайте, що самоогляд молочних залоз не замінює інструментальні методи діагностики».

Коли робити УЗД молочних залоз

Якщо у жінки регулярний менструальний цикл, зазначає експерт, то найбільш сприятливий період для проведення ультразвукового дослідження грудей - на 5-6 або 12-14 день. Перевірка грудей на УЗД після місячних дає лікарю найбільш інформативну картину будови молочних залоз. Якщо робити ультразвукову діагностику грудей у ​​другій половині циклу, лікар може отримати помилкову картину внутрішньої структури молочних залоз.

Якщо мамолог на огляді виявляє явні симптоми раку грудей, то УЗД можна робити в будь-який час циклу. У разі виявлення симптомів злоякісної пухлини молочної залози мамолог зобов'язаний протягом 10 днів після огляду призначити та зробити повне обстеження грудей, щоб уточнити та підтвердити діагноз.

Чи може фізичне пошкодження викликати рак грудей

Розвиток раку молочних залоз від удару в груди - поширена помилка. Цей міф базується на уявленні, що раз ушкодження грудей призводить до появи шишки або ущільнення в тканині молочної залози, то виникає злоякісна пухлина. Однак немає доказів або досліджень, які свідчать про те, що удар в груди може призвести до онкології молочних залоз.

Насправді шишка після травми молочних залоз - це синяк у глибині тканин, який утворюється в результаті гематоми. Жодного зв'язку між травмою і утворенням онкологічної патології немає.

«Однак удар по бюсту може привести до інших ускладнень, наприклад, до пошкодження судин, які забезпечують приплив і відтік крові, пошкодження проток молочної залози, кровотечі та болю в грудях. Але ці ускладнення виникають рідко. Якщо трапився удар по грудях, слід звернутися до лікаря-мамолога. Для діагностики він призначить УЗД або мамографію», - пояснює мамолог.

фото: getty images

Головне фото: Depositphotos.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: