У Львові на вулиці Стрийській відреставрували історичні вікна

image-21
Фото: «Бюро спадщини».

Реставратори відновили автентичні вікна на сходовому майданчику будинку на вулиці Стрийській, 44а у Львові.

Про це повідомили в львівському комунальному підприємстві «Бюро спадщини».

«Будинки цього житлового комплексу є характерними для популярного на початку 1930-х років стилю функціоналізм. Через свою значну вагу ці великі вікна погано функціонували, а через деформацію віконні стулки погано прилягали до віконних коробок. Вони також мали старе пошкоджене засклення та були покриті багатьма шарами фарби. Ми це все виправили», – розповів майстер-реставратор Юрій Буцик.

Додатково фахівці поставили віконний ущільнювач та нові металеві зливи. Загальна вартість реставраційних робіт становила 120 000. З цієї суми місто оплатило 72 000 грн, а іншу частину – мешканці, які раніше подали заявку на участь у міській програмі співфінансування.

Фото: «Бюро спадщини».
Фото: «Бюро спадщини».

У комунальному підприємстві «Бюро спадщини» додали, що цьогоріч місто планує продовжити реалізацію програми відновлення автентичних брам та вікон в будинках, які розташовані в історичній частині міста. За їх словами, роботи проводять відомі місцеві реставратори по дереву та металу. При реставрації брам 70% вартості робіт оплачуються із міського бюджету, 30%.

До речі, раніше ми повідомляли, що львівський реставратор відновив скульптуру святого Яна з Дуклі.

Відновлення історичних дверей та вікон у Львові

З 2018 року у Львові місто фінансує Програму співфінансування реставрації історичних дверей та брам. Програма передбачає, що 70% вартості робіт оплачує міська рада, а 30% – мешканці.

За 2023 рік за координацією комунального підприємства «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища було відреставровано щонайменше 29 дверей в будинках, які розташовані в історичній частині міста.

Дізнатися, як стати учасником програми, можна на сайті Бюро спадщини у вкладці –Співфінансування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: