Чехія передала Україні 300 тисяч снарядів

правори Чехії та України
фото: daycom

Чехія наразі доставила в Україну 300 тисяч снарядів. Вони забезпечать життєво важливий «перепочинок на кілька місяців» на лінії фронту.

Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський.

«У нас є безпосередній досвід 40-річного перебування в ролі сателіта Москви, країни, в яку 1968 року вторглися російські танки, щоб придушити Празьку весну», - заявив посадовець.

Міністр додав, що Прага не може стояти осторонь і дивитися, як Україна залишається без допомоги.

«Ніхто не хоче повертати ті радянські часи, і я маю сказати, що населення дуже чутливе до цього», - зазначив він.

Міністр додав, що Прага готова поставити тисячі додаткових артилерійських снарядів до України, лише за кілька тижнів після того, як вона оголосила про ініціативу щодо отримання такого необхідного постачання з-за меж ЄС.

Ініціатива Чехії для підтримки України

Президент Чехії Петр Павел у лютому заявив, що Прага знайшла 800 тисяч артснарядів, які могла б доставити в Україну. Політик уточнив, що боєприпаси можна доставити протягом кількох тижнів, але для цього потрібне фінансування.

«Ми знайшли півмільйона снарядів калібру 155 міліметрів, і ще 300 тисяч снарядів калібру 122 міліметри, які ми зможемо переправити (в Україну — ред)», - зазначив президент.

Вже на початку березня Петр Павел повідомив, що союзники України вже зібрали всі необхідні кошти для закупівлі артилерійських боєприпасів для української армії. За його словами, у програмі закупівель взяли участь 18 країн. Він не оголошував суми, виділеної європейськими державами, уточнивши, що збір закрила Норвегія 7 березня.

До речі, раніше ІА Дивись. іnfo  повідомляла, що Євросоюз зробив переказ першого траншу у 4,5 мільярда євро для України за програмою Ukraine Facility.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: