У Львові провели симультанну операцію 82-річній пацієнтці

фото: ЛОВА

У Львові жінці одночасно видалили 2 меланоми, зробили аутодермопластику та провели біопсію сторожового лімфатичного вузла.

Про це повідомляє ЛОВА.

Наприкінці 2022 року у жінки з’явились дві невеличкі пігментні плями. Одна з них була на передпліччі, інша – на стопі. Жінка ніяк не могла відважитись на візит до медиків, та коли пляма почала кровити, вона неабияк налякалась і звернулась до сімейного лікаря, а він скерував жінку до онколога.

У грудні 2023 року жінка потрапила до Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру. Лікарі відділення пухлин м’яких тканин запідозрили у пацієнтки одразу дві меланоми, які розвивались незалежно одна від одної. І після низки обстежень жінку прооперували.

«Оскільки пацієнтці 82 роки, ми хотіли зменшити навантаження на її організм. Тож провели симультанну операцію. Їй видалили утвір правого передпліччя та утвір на правій стопі. Крім цього ми зробили пацієнтці аутодермопластику, тобто взяли клаптик шкіри зі стегна і пересадили на стопу, щоб закрити дефект, який виник внаслідок видалення пухлини. І також під час операції ми зробили біопсію сторожового лімфатичного вузла», – розповів завідувач відділення пухлин м’яких тканин Ігор Дмитрик.

Лікар зазначив, що при гістологічному дослідженні фахівці виявили у вузлі метастази, тож наступним етапом лікування стала пахово-стегнова лімфаденектомія – видалення лімфатичних вузлів у пахово-стегновій зоні.

Як зауважили у онкоцентрі, меланома – один з найнебезпечніших видів онкологічного захворювання, адже вона може розповсюджуватись через лімфу та кров майже в усі органи. Наприклад, метастази меланоми можуть поширюватись у лімфатичні вузли, в легені, печінку, кістки та навіть у головний мозок.

Зараз пацієнтка відновлюється після хірургічного лікування та в подальшому потребуватиме системної терапії.

Жінка зізналась, що шкодує про відтермінування свого візиту до фахівців. Вона переконана – якби звернулась одразу, то лікування було б легшим і не таким тривалим.

Фахівці Львівського онкоцентру наголошують, якщо ви помітили асиметрію родимки, нерівний або нечіткий її край, швидке збільшення в розмірах, наявність кількох кольорів в одній родимці, діаметр утворення перевищує 5 мм, або ж є інші зміни на шкірі, обов’язково зверніться до лікаря. Він огляне вас і у разі необхідності призначить додаткові обстеження чи лікування. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: