Шмигаль розповів, коли розпочнуться перемовини щодо вступу України до ЄС

прапори україни та єс
фото: LP

Переговори про вступ України до Євросоюзу мають розпочатися до кінця червня нинішнього року.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в етері телемарафону у середу, 20 березня.

Він також додав, що переговори з цього питання тривають: «Ми говоримо, що це має відбутися до кінця червня. Ми говоримо про це з лідерами ЄС, з лідерами європейських інституцій».

Шмигаль зазначив, що зараз Бельгія головує в Раді ЄС, тому ця тема обговорювалася з прем'єр-міністром Бельгії Александром Де Кроо.

«Ми зі свого боку зробили все, щоб процес переговорів розпочався не пізніше червня. Очікуємо рішення від партнерів. Є позитивний оптимізм з цього приводу», — додав український прем'єр.

Вступ України в ЄС — що передувало

Напередодні, 13 березня, президент України Володимир Зеленський заявив про сподівання на початок перемовин про вступ України до ЄС у першому півріччя 2024 року. Днем раніше Єврокомісія офіційно представила переговорні межі щодо вступу України та Молодови до ЄС.

Тепер Рада ЄС має розпочати внутрішнє обговорення проєктів і схвалити їх. Після цього держава, яка головує в Раді, представить узгоджену спільну позицію ЄС на першій міжурядовій конференції з кожною країною, що ознаменує формальний початок переговорів про вступ.

Торік у листопаді Єврокомісія рекомендувала почати перемовини про вступ України та Молдови до ЄС.

14 грудня Європейська рада підтримала початок переговорів про членство України в ЄС. За це віддали 26 голосів. 

Тоді прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на новий пакет допомоги ЄС для України на 50 млрд євро. Орбан вимагав виплатити Будапешту заморожені кошти через ситуацію з верховенством права в країні.

Пізніше глава уряду Угорщини заявив про готовність пом'якшити власну позиції, та висунув компроміс, за яким хотів, аби допомогу Україні на 50 мільярдів євро переглядали і затверджували щорічно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: