Поет-есеїст, сім'ю якого вигнали зі Львова: ким був Адам Загаєвський

Адам Загаєвський
Адам Загаєвський народився 1945 року у Львові. Фото: Збруч

Адама Загаєвського вважають одним із найвідоміших польських письменників у світі. Сам він родом зі Львова, звідки разом зі сім'єю був змушений утікати під час Другої світової війни.

ІА Дивись.info розповідає про його життя та творчий шлях.

Адам Загаєвський — поет та есеїст

Майбутній митець народився 21 червня 1945 року у Львові. Його батько був інженером винахідником. Цього ж року його родину, разом з іншими поляками, вигнали із міста. Це був кінець Другої світової війни.

Так, Загаєвські оселились у Ґлівіце — місті, яке розляглось у південно-західній Польщі у Верхньосілезькому вугільному басейні. Тут хлопець закінчив місцеву школу, а пізніше вивчав психологію та філософію в Ягеллонському університеті, що в польському Кракові.

«Нова хвиля» у житті Загаєвського

Він також пов'язаний з рухом «Нова хвиля» в Кракові. Ідеться про поетичну формацію, яка діяла майже 10 років. Вона об'єднувала поетів-початківців другої половини 60-х років. Єдиним з важливих гасел для учасників об'єднання був постулат літературного пізнання дійсності (це гасло було представлене у назві програмової книги (автори Kornhauser i Zagajewski). Основним звинуваченням, яке закидали тогочасній повоєнній літературі було те, що вона не виконує того постулату, що сприймала тогочасну реальність 60-70-х років як річ собі не відповідну, не уміла показати її інакше ніж гротесково.

Проголошуючи постулат «ненаївного реалізму», «Нова Хвиля» не залишила значних досягнень у повісті, хоча деякі з авторів намагалися творити у тій сфері.

Учасники використовували «słowa cudzego» — характеристичних виразів для мови газет, офіційних листів, урядових анкет і мови вулиці. Ці вирази стають основою для поетичних прийомів лінгвістичної поезії. Поетів «Нової Хвилі» цікавило суспільне застосування мови — аналіз офіційної і менш офіційної мови тодішньої Польської Народної Республіки. Вони трактували поневолення мови як елемент цілковитого поневолення, тому мова стала однією з найважливіших тем письменників.

Часто «Нову хвилю» називають Поколінням '68 (Pokolenie '68), хоча деякі критики вважають поняття Покоління '68 дещо ширшим.

Також Адам Загаєвський викладав філософію у польських вишах.

Цензура та Париж

Загаєвський вів активну роботу у сфері літератури. Він також належав до літературної групи «Teraz» (Сьогодні). У 30 років Адам підписав «Лист 59-ти», після чого потрапив під цензуру і отримав заборону друкувати власні твори. Це сталось 1975 року.

«Я підписав Лист 59-ти, і по тому втратив можливість публікуватися в польських державних видавництвах, проте й далі видавався в католицькому приватному. Влада заплющувала на це очі, мовляв, роби що хочеш. Нормальне життя й публікації в державних видавництвах — це не те саме. Як і те, арештують тебе чи ні. Ніколи не належав до першої когорти політичних дисидентів, хоча симпатизував опозиції та підписав усі її меморандуми. Для мене на першому місці було письменництво», — говорив він в інтерв'ю «Українському тижню» 2018 року.

Через кілька років Загаєвський підписує декларацію Товариства наукових курсів і обіймає посаду викладача.

Коли йому було 36, чоловік переїжджає до Парижу, де прожив 21 рік.

У 57 років Адам Загаєвський повертається до Польщі. Тут він стає членом Польської асоціації письменників. Читав лекції у віршованих семінарах у Літературно-художній школі в Ягайлонському університеті.

Він є автором декількох десятків віршів, а також трьох прозових творів та десятка есе.

Його не стало 21 березня 2021 року. Поетові було 75 років.


ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: