У Львові покажуть фотографії та читатимуть поезію полеглого воїна Максима Кривцова

Максим Кривцов
Максим Кривцов. Фото: Instagram

У Львові відкриють фотовиставку пам’яті полеглого поета й військового Максима «Далі» Кривцова й проведуть вечір пам’яті.

Про це ІА Дивись.info повідомила координаторка Дара Франко.

Виставка «Далі: Я поверну собі своє життя»

Виставка з 24 фоторобіт Максима Кривцова можна відвідати з 27 березня в Меморіальному музеї тоталітарних режимів «Територія Терору» (проспект В'ячеслава Чорновола, 45 г).

Протягом вечора всі охочі зможуть послухати вірші зі збірки «Вірші з бійниці». Їх читатимуть друзі та близькі Максима, а також українські поети й поетки: Остап Сливинський, Артур Дронь, Ростислав Кузик, Григорій Семенчук, Катерина Міхаліцина, Софія Челяк, Юлія Мусаковська.

У грудні 2023 року Максим Кривцов планував виставку своїх фоторобіт із війни в різних закладах Києва. Це мало стати нагадуванням собі й іншим — Росія веде війну проти нас, а ми, воїнство, продовжуємо боронити мирне життя.

«Хочеться, щоб цей військовий простий побут трішки та накладався на побут міста, створюючи єдину картинку», — писав Максим на своїй сторінці в Facebook.

На його запит у Facebook відгукнулося чимало культурних діячів. У розмові між Максимом і кураторською групою Squat 17b виникли різні ідеї — від поєднання виставки з поетичними читаннями до зміни фокуса — від малюнку до тексту, де в поєднанні між собою його роботи й поезії отримали б додаткове прочитання.

«Хоч Росія забрала життя Максима, але друг “Далі” мав те, що неможливо вбити. Рукописи й світлини, відскановані знімки, переписані руками й опубліковані в соцмережах, перечитані уважними очима вірші на сторінках книги. Весь цей доробок промовляє — "Я поверну собі своє життя"», — ділиться Дар'я Криж, кураторка виставки.

Проєкт, який запрошує відвідати кураторська група, — це сукупне бажання друзів і близьких віддячити, зробити все, щоб Максим зрадів.

«Найбільше всі ми хочемо, щоб він відповів. Прокоментував, дав опис портрета, щоб пояснив, як бути з кожною з робіт. Втім, цього не станеться. І ми взяли на себе цю відповідальність. У листуваннях з Максимом є побажання, якою він хотів бачити виставку. І ми намагались слідувати цим побажанням», — каже команда організаторів.

Деякі портрети залишились неназваними. Деякі мають тільки рік. Якісь з них Максим Кривцов ілюстрував власними поезіями, тож вони так і йтимуть пліч-о-пліч.

Під час події усі охочі за вільний донат зможуть отримати листівки з ілюстраціями українських художників і художниць. Виручені кошти передадуть на збереження пам'яті про Максима Кривцова до фонду, який заснували його батьки.

Відкриття — о 18:30.

Максим Кривцов

Максим Кривцов – український поет та фотограф. У 2014 році пішов добровольцем на війну. Після демобілізації працював контент-менеджером Центру реадаптації та реабілітації учасників АТО та ООС «ЯРМІЗ» та у Veteran Hub. Після 24 лютого 2022 року повернувся на фронт. 7 січня 2024 року загинув на Донеччині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: