Львівська диригентка пояснила, чому не відмовиться виконувати оперу російською мовою

Оксана Линів
Оксана Линів. Фото: Facebook

Українська диригентка Оксана Линів стала музичним керівником опери «Євгеній Онєгін» за російським композитором Петром Чайковського. Невдовзі вона заявила, що такі твори належать до обовʼязкового репертуару кожного диригента.

Про це вона написала у Facebook.

«Від початку періоду військового стану на території України припинили виконувати музику Чайковського, Прокофʼєва, Шостаковича, Рахманінова, Стравінського та ін. Та все ж твори цих композиторів належать до обовʼязкового репертуару кожного диригента, чия карʼєра розвивається на інтернаціональному рівні, так як ці твори належать до світової музичної спадщини. Вони є невідʼємною частиною і стандартним репертуаром симфонічних оркестрів та оперних театрів цілого світу, і цей репертуар був сформуваний ще сотні років назад», — йдеться в дописі Линів.

Натомість вона додала, що на основі успішної співпраці з провідними оркестрами та оперними театрами, українські диригенти можуть поступово впроваджувати виконання поки що мало відомих українських композиторів і додавати ці імена до світової класичної музичної традиції.

Оксана Линів виконає оперу російською мовою

На сайті Саксонської державної опери Дрездена з'явився анонс опери «Євгеній Онєгін». У списку артистів, які ставитимуть оперу російського композитора Чайковського у липні 2025 року, українська диригентка зі Львівщини Оксана Линів вказана як музичний керівник. Продаж квитків розпочнеться вже у квітні нинішнього року.

Нагадуємо, напередодні Линів розкритикувала позицію грецько-російського диригента Теодора Курентзіса щодо війни в Україні, відмовившись виступати із ним на одній сцені. Тоді фестиваль Wiener Festwochen скасував виступ Курентзіса.

Оксана Линів  що про неї відомо

Оксана Ярославівна Линів — українська диригентка. Перша жінка на посаді головного диригента Опери та філармонійного оркестру в місті Ґрац. Засновниця та художня керівниця фестивалю LvivMozArt, засновниця та головна диригентка Молодіжного симфонічного оркестру України/YsOU. Почесна громадянка м. Броди.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: