Втрати у російсько-українській війні: волонтери спостерігають збільшення кількості загиблих на полі бою

Знімок з дрона, на якому видно загиблих російських військових на полі бою на передовій на сході України.
фото: Знімок з дрона, на якому видно загиблих російських військових на полі бою на передовій на сході України, The New York Times

Російська армія залишає після себе на полі бою трупи. Йдеться не тільки про тіла українських чи російських військових, але й про цивільних. Їх прибирають волонтери.

Журналіст The New York Times зробив із ним репортаж

Росіяни залишають тіла мертвих солдат на полі бою

Олексій Юков проводить багато ночей, ухиляючись від безпілотників, орієнтуючись на мінні поля та сподіваючись не потрапити під ціль російської артилерії, коли він мчить, щоб збирати з поля бою останки загиблих солдатів.

Лише в трьох зруйнованих лісах навколо зруйнованого села Кліщіївка поблизу Бахмута, де українські та російські сили вели бої на гойдалках більше року, він зібрав 300 тіл. За його словами, майже всі вони були росіянами, залишеними у вирі насильства, де боротьба залишитися в живих часто переважує турботу про мертвих.

Пан Юсов протягом десятиліття збирав тіла з кривавих полів і розбитих сіл східної України. Зараз він очолює групу цивільних волонтерів під назвою Platsdarm і став свідком смерті більше, ніж міг би згадати.

Але оскільки Росія веде повільний наступ ціною великої людської втрати, пан Юсов каже, що жертви все ще шокують.

фото: Український військовий збирає останки загиблих росіян на Харківщині, The New York Times

В останні місяці втрат української армії побільшало

Він розповідає, що знаходить тіла, складені по чотири чи п'ять у глибині траншей. Фактично чоловіки, які загинули в літній формі, поховані під людьми в зимовому спорядженні.

Іноді російські солдати забирають тіла, кладуть їх у великі ями і «загортають, бо навколо них не можна дихати», – сказав він, натякаючи на сморід. «Вони не знають, що з ними робити».

Найкращий час для збору тіл – погана погода, туман і дощ, сказав пан Юков, тому що російські безпілотники в ньому не літають. Він любить пересуватися ближче до місця, де йому потрібно бути вночі, але останній хід має бути дуже ретельно розрахований. Часто це скасовується.

Під час огляду з безпілотників над полями битв по всій східній Україні російських солдатів можна побачити, як завмерли в момент їхньої смерті, нерухомі на вкритих інеєм полях, поцяткованих кратерами. Вони розкинулися на вершині підірваної бронетехніки або поруч із знищеними танками.

Багато українських солдатів також загинуло в кривавих боях, які відбуваються щодня, але пан Юков каже, що більшість тіл, які він збирає, це росіяни, які залишилися.

«Ми маємо справу з реаліями війни, а не з війною на папері», – сказав він. «Я говорю конкретно про те, що я бачу: на кожні п’ять-шість тіл українських військових ми знаходимо майже 80 тіл росіян».

Міністерство оборони Росії не відповіло на запит про коментар.

Оскільки американська військова підтримка припинена, а українським силам не вистачає боєприпасів, стає все більше українських солдатів, які гинуть під безжальними нападами краще оснащеної армії з більшою кількістю людей.

«За останні два-три місяці ми помічаємо серйозні зміни», — сказав він, натякаючи на зростання кількості жертв в Україні.

фото: Солдат знаходить хрест на ланцюзі, поки робітники збирають тіла російських солдатів, The New York Times

Втрати ЗСУ наразі підрахувати неможливо

Після того як пан Юков забирає тіла, він доставляє їх до місцевого моргу, якщо це цивільні особи. Якщо це солдати будь-якої армії, він передає їх українським військовим, з якими працює пліч-о-пліч.

Останки росіян можна обміняти на останки загиблих українських воїнів — одне з рідкісних питань, над якими воюючі армії досі співпрацюють.

Достовірно точних оцінок, скільки українських і російських військових загинуло за останні два роки, немає. Минулого місяця президент Володимир Зеленський заявив, що 31 000 українських військових було вбито з моменту повномасштабного вторгнення Росії.

Він також стверджував, що Росія зазнала 500 000 втрат, включаючи 180 000 військових, убитих у бою. Його цифри неможливо перевірити.

Дані пана Зеленського щодо втрат українців різко відрізняються від оцінок офіційних осіб США, які минулого літа заявили, що близько 70 000 українців було вбито та від 100 000 до 120 000 поранено.

фото: Робітники вантажили тіла українських військових на автомобіль у морзі в Донецькій області минулого року, The New York Times

Росія приховує свої втрати

У Росії, згідно з підручником радянських часів, який був добре задокументований, приголомшливий обсяг збитків був ретельно прихований від очей громадськості авторитарним урядом, який контролює основні ЗМІ.

За підрахунками різних західних розвідувальних агенцій, кількість загиблих і поранених в Росії становить від 300 000 до 350 000, причому більшість оцінює, що більше 100 000 було вбито.

З огляду на те, що ряди російської армії поповнювали призовники з бідних сіл, представники етнічних меншин, яких примушували служити, і засуджені, звільнені з в’язниць в обмін на воювання в Україні, Кремлю наразі вдавалося не допустити, щоб ціна його війни зачепила найбільше привілейовані частини свого суспільства.

«Я думаю, що люди розуміють, але бояться правди», — сказав пан Юков про російську громадськість. «Їм легше повірити пропаганді. Але ми бачимо величезні втрати з боку Росії, катастрофічно великі».

фото: Тіла російських військових, які видно з безпілотника на засніженому полі в Луганській області, The New York Times

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: