Як 35 років тому у Львові пройшов перший політичний страйк

24 березня 1989 року у Львові вперше в Україні за совєцьких часів відбувся політичний страйк
24 березня 1989 року у Львові вперше в Україні за совєцьких часів відбувся політичний страйк. Фото: Весь Харків

Цього дня, 24 березня 1989 року, у Львові пройшов перший політичний страйк. Цю акцію 35 років тому організували члени Української Гельсінської спілки — першої офіційної громадської організації в УРСР, яка боролася за дотримання прав людини та виступала проти їх порушення. 

ІА Дивись.info розповідає про цю сторінку в історії Львова.

Перші політичні акції, альтернативні комуністичній партії, почали активно з'являтися в Україні у другій половині 80-х років. Комуністична ідеологія втрачала владу і підтримку серед громадян Радянського Союзу, а, відтак, посилилася і політична активність людей. В Україні ці процеси відбувалися із сильною національною забарвленістю.

Навесні 1989 року Українська Гельсінська спілка, що утворилася роком раніше на базі правозахисної організації Українська Гельсінська група, організувала у галицькій столиці перший страйк з політичними вимогами.

Його учасники вперше вголос заявили про необхідність розбудови самостійної української держави, нехай навіть на конфедеративних засадах.

Одним з організаторів акції був Олег Вітович — легендарна постать Львівщини. Він був організатором львівських осередків практично всіх національно-демократичних організацій (УГС, «Руху», «Меморіалу», «Товариства української мови», страйкових комітетів (організував і розпочав перший львівський страйк з політичними вимогами).

«В кінці 80-х і на початку 90-х був легендарною постаттю на Львівщині — сотні мітингів, пікетів, панахид і 18 кримінальних справ за розстрільними статтями (антидержавна агітація і пропаганда, заклики до повалення існуючого державного ладу і т.д., врятувала лише вказівка Михайла Горбачова що всі статті, по яким судили дисидентів, не застосовувати на практиці)»,писали про нього rozum.info.

А вже на демонстрацію, присвячену 1 травня, львів'яни вперше вийшли на вулиці з жовто-блакитними прапорами.

Перша демонстрація з синьо-жовтими прапорами у Львові. Фото: Збруч

Настрої протестів ширилися українськими теренами настільки швидко, що вже через кілька місяців страйки охопили Донбас і всю Україну. Розпад СРСР був неминучим.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: