Як загинув В'ячеслав Чорновіл: висновки слідства та заяви заступника генпрокурора різні

В'ячеслав Чорновіл
фото: В'ячеслав Чорновіл, вікіпедія

В'ячеслав Чорновіл — відомий український політик, журналіст, дисидент, лідер Народного Руху України. Він є однією з найяскравіших постатей в українському політикумі 90-х років.

В цей день, 25 березня 1999 року, на трасі під Борисполем загинули в автокатастрофі лідер Народного руху України В'ячеслав Чорновіл та його водій Євген Павлов. За багатьма ознаками, це був спланований замах. З цієї нагоди ІА Дивись. іnfo згадує, чим завершилося та як тривало розслідування, а також історію видатного діяча.

Слідство не виключає вбивство Чорновола

Комплексна комісійна судово-медична, транспортно-трасологічна та автотехнічна експертиза дійшла висновку, що лідер національно-визвольного руху В’ячеслав Чорновіл був смертельно травмований у результаті ДТП в березні 1999 року. Підтверджень інших версій загибелі наразі немає. Про це повідомив заступник директора департаменту МВС комунікацій зі ЗМІ Ярослав Тракало.

За його словами, експертиза, яка тривала майже два роки ( з 31 січня 2017 року по 29 жовтня 2018 року), встановила, що ушкодження, які було виявлено при судово-медичній експертизі тіла Чорновола та в ході експертизи решток при ексгумації «є такими, що сформувалися внаслідок травмування пасажира, що перебував у салоні транспортного засобу при зіткненні автомобіля з перешкодою. Їхнє виникнення є переважно результатом дії масивного тупого предмета з переважаючою контактною поверхнею, яким могли бути деталі кузова (салону) до його деформації та в подальшому частини деформованого кузова автомобіля», – цитує Тракало висновок експертів.

Підтвердження теорії, що Чорновіл був смертельно травмований вже після ДТП, зокрема версії про ушкодження кастетом, експертиза, відпрацювавши наявні матеріали, не знайшла, однак повністю її теж не виключає.

На запитання журналіста, чи означає це, що розслідування справи вичерпалося і є закритим, представник МВС відповів заперечно.

На уточнюючі запитання, на якій стадії перебуває зараз слідство, чи допитувався повторно водій КаМАЗу Володимир Куделя, чи проводилися якісь слідчі дії з ним, та стосовно перспектив розслідування Тракало зазначив зокрема, що під час проведення досудового розслідування Куделя В.М. неодноразово допитувався про обставини ДТП. Однак у подальшому від дачі показань відмовився, мотивуючи тим, що всі обставини події він повідомив раніше та нічого нового додати не може.

«Відповідно до вказівок Офісу генерального прокурора, наразі триває проведення допитів судових експертів, які проводили експертизи в кримінальному провадженні. На цей час досудове розслідування в указаному кримінальному провадженні триває. Остаточного рішення в ньому не прийнято, оскільки триває проведення слідчих (розшукових) дій. Розслідування цієї справи не є легким з огляду на значний період часу, що минув з моменту трагедії.  Когось із фігурантів уже немає в живих, тож слідчі працюють з тим матеріалом, який є, а його, на жаль, насправді не так багато. Але, безумовно, всі зацікавлені у тому, аби істина у цій справі була встановлена», – повідомив Ярослав Тракало.

фото: місце ДТП, у якому загинув В'ячеслав Чорновіл, Вікіпедія

Ексзаступник генпрокурора заявив про вбивство Чорновола, але доказів немає

Однак через кілька місяців, у вересні 2021 року, колишній заступник генерального прокурора України Микола Голомша заявив в ефірі 4 каналу, що В'ячеслава Чорновола вбили кастетом після ДТП.

"Ми розслідували справу про вбивство Чорновола… І встановили, що Чорновола було вбито. Було вбито чотирма ударами кастету у потиличну ділянку голови і таким самим кастетом було добито водія", - сказав він.

Голомша додав, що причиною смерті Чорновола стало не ДТП. 

«Безперечно, що не ДТП. Було встановлено відключення подушок безпеки, підробку огляду місця події, було встановлено вбивство на Волині основного свідка. Коли ми відкопали труп, там були важкі метали в кістках. І ми розкрутили експерта, який сказав, що він не проводив розтин тіла Чорновола», - сказав ексзаступник генпрокурора.

Син Чорновола підтримує версію про вбивство батька

Крім того, син В’ячеслава Чорновола, Тарас Чорновіл, повідомив ЗМІ, що слова Миколи Голомші відповідають дійсності, але наголосив, що нічого нового в контексті справи про смерть Вячеслава Чорновола Голомша не повідомив.

«Всі чомусь вирішили, що це є нова інформація. Але їй вже близько 20 років, це стара інформація, про яку було тисячі інтерв'ю, тисячі коментарів, про це на всіх телеканалах були сотні матеріалів», - зауважив він.

За його словами, припущення щодо слідів від ударів кастетом по голові В’ячеслава Чорновола були висловлені під час однієї з повторних експертиз справи на основі фотоматеріалів.

«Насправді, це є неоднозначна фраза (про кастет), і ми з паном Голомшею це обговорювали і в слідстві, і в суді. Припущення було під час однієї з експертиз, яка працювала з матеріалами попередніх експертиз, тобто це не була ексгумація, це не було дослідження тіла В'ячеслава Чорновола, а були дослідження фотографій, які були зроблені при першій сфальсифікованій експертизі. Тоді експерт вказав на сліди на черепі мого батька, які не можна, з його погляду, пояснити аварією. Він вважав, що вони нагадують, за його даними, те, що по голові вдарили кастетами. Дійсно, такі удари не характерні аварії, але слідство жодної відповіді на його заяви, на його окрему думку, не дало. Ми не маємо просто відповіді на питання звідки з'явились саме такі ушкодження, про які говорив сам Голомша і той експерт», - пояснив Тарас Чорновіл.

Тарс Чорновіл, фото: із соціальних мереж

Смерть Чорновола в автокатастрофі

Трагедія сталася на 5-му кілометрі автотраси Бориспіль - Золотоноша. Автомобіль Чорновола врізався в «КамАЗ» з причепом, який розвертався посеред шосе. В'ячеслав Чорновіл і його водій Євген Павлов загинули на місці, прессекретар лідера НРУ Дмитро Понамарчук був госпіталізований з важкими травмами. Самі обставини дуже загадкові: видимість в той день була нормальна, отже водій Чорновола повинен був побачити вантажівку, що стояла посеред дороги.

Вже наступного ранку, не дочекавшись висновків експертів, керівник МВС Юрій Кравченко заявив, що це — нещасний випадок, і іншої версії слідство не розглядатиме. Перший свідок трагедії — один з лідерів Руху, майбутній кандидат у Президенти Геннадій Удовенко теж наголошував на нещасному випадку.

Пізніше внаслідок серцевого нападу помер один з трьох пасажирів «КамАЗу». Дуже дивно склалася доля у Володимира Куделі, водія КамАЗу, який за даними слідства був за кермом під час аварії. Несподівано він, не відбуваючи покарання, був амністований. МВС розповсюдило серед медіа чутки, що він нібито вмер від серцевого нападу. Насправді ж — це виявилося стандартною спецоперацією прикриття, бо Куделя живий й здоровий, щоправда, змінив місце проживання.

фото: Кенотаф на місці загибелі, вікіпедія

Похорон В'ячеслава Чорновола став однією з наймасовіших акцій часів Незалежності — за різними оцінками у процесії взяли участь 150—250 тисяч людей. Це також наймасовіший похорон в Україні. Тільки мізерна частина охочих могла попрощатися зі В'ячеславом Максимовичем, труну з тілом якого було виставлено в Київському будинку вчителя (колишня резиденція Центральної Ради). Черга охочих тягнулася аж до Хрещатика.

Не обійшлося й без висловлення обурення, коли церемонію прощання порушили перші особи держави — Президент, Прем'єр-Міністр, спікер Верховної Ради, котрі могли б висловити свою шану покійному заздалегідь.

Труну з тілом від Будинку вчителя до Володимирського собору несли на руках. Панахиду відслужив Патріарх всієї України-Руси Філарет. Після цього сумна процесія рушила до пам'ятника Тарасові Шевченкові, і вже звідти на Байкове кладовище. За труною рухалася жалобна процесія протяжністю до півтора кілометра. Сотні тисяч людей стояли щільними шпалерами вздовж усього шляху.

На територію кладовища потрапило обмежене коло осіб, де й відбулося останнє прощання. Серед промовців були політичні й громадські діячі України та представники закордонних делегацій. Поховали В'ячеслава Чорновола на центральній алеї.

фото: похорон В'ячеслава Чорновола

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: