«Фіолетовий день»: факти та вигадки про епілепсію

епілепія
Ілюстрація: o.ko25 для ІА Дивись.info

Понад 65 мільйонів людей у світі хворіють на епілепсію. Цю недугу називають однією із найпоширеніших. У зоні ризику є літні люди.

26 березня у світі проводять «Фіолетовий день» – день обізнаності щодо епілепсії.

Громадська організація Епіпросвіта, яка допомагає людям із епілепсією, поділилась із ІА Дивись.info ключовими фактами про недугу, а також міфами, які досі поширюються.

Що це за хвороба?

Епілепсія — це хронічний розлад мозкової діяльності. Недугу вважають одним із найпоширеніших хронічних неврологічних захворювань у людини. У 60% випадків неможливо з’ясувати причину виникнення епілепсії (так звана первинна, або ідіопатична епілепсія).

Напади епілепсії несподівані для самого хворого і часто шокують інших присутніх.

«Судоми можуть початися у незнайомої вам людини в будь-якому місці: на зупинці, у транспорті, спортивному залі, магазині тощо. Але саме від дій того, хто опинився поряд, залежить безпека хворого під час епілептичного нападу. Правильно надана перша домедична допомога може вберегти хворого від травм і навіть зберегти йому життя», — кажуть фахівці з Центру громадського здоров'я України.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, епілепсією хворіє кожна 26 людина на планеті, 80% хворих припадає на країни, що розвиваються. 70% цих людей можуть жити звичайне та активне життя, завдяки вчасній та кваліфіковано підібраній медичній допомозі.

Міфи про епілепсію

  • Міф: Епілепсією хворіють тільки з дитинства.
    Факт: Епілепсія може проявлятися в будь-який момент життя, як генетична, так і спровокована ударом голови або сильним стресом. Тому так важливо, щоб кожна людина знала, що робити у випадку її появи.
  • Міф: Епілепсія заразна.
    Факт: Неможливо «підхопити» епілепсію від людини, яка має судомний напад.
  • Міф: Якщо покласти ложку до рота людини під час нападу, вона не зможе проковтнути язик.
    Факт: Неможливо проковтнути язика під час епілептичного нападу. Якщо покласти щось людині до рота, можна зламати зуб або пошкодити ясна. Це також може призвести до того, що язик заблокує доступ повітря і призведе до утрудненого дихання, якщо предмет встановлений неправильно.

Як надати медичну допомогу?

Перша допомога, якщо у когось стався епілептичний напад:

  • Зберігайте спокій і відмічайте тривалість судомного нападу.
  • Надайте безпечне положення людині, заберіть усі небезпечні предмети. Покладіть людину на бік, а під голову підкладіть щось м’яке, наприклад куртку.
  • Не намагайтеся силою «зупинити» судоми: зігнути/розігнути кінцівки, притиснути людину до поверхні тощо.
  • Не кладіть до рота жодних предметів.
  • Залишайтеся поруч з людиною під час судом.
  • Занотуйте час і симптоми судом, які спостерігали.

«Якщо ви відчуваєте наближення нападу – ляжте на підлогу, підклавши під голову м’яку подушку або куртку. Не дивіться в телефон чи телевізор, швидка зміна кадрів може призвести до судом. Напишіть або розкажіть інструкцію тим, хто поблизу: що вам допоможе або що заважає, чи завершиться ваш напад самостійно, чи треба викликати швидку», — кажуть у громадській організації.

Що робити, якщо є підозра на епілепсію

У ГО радять насамперед звернутись до сімейного лікаря, який видасть направлення на консультацію до невролога.

«Після цього пройдіть назначені обстеження на аналізи від невролога, зазвичай це МРТ, ЕЕГ, аналізи крові та аналізи сечі, також можуть бути назначені генетичні аналізи, як епіпанель або загальний. Отримайте від невролога свою програму лікування та рецепти на ліки», — пояснюють у Епопросвіті.

Як перевіритись на епілепсію та отримати лікування?

Представники Епіпросвіти кажуть нам, що в Україні хворі на епілепсію мають право на безкоштовне лікування за Програмою медичних гарантій, яку реалізує Національна служба здоров’я України (НСЗУ). Тобто хворі на епілепсію отримують безкоштовно:

  • консультації лікарів загальної практики та спеціалістів вузького профілю (як невролог чи окуліст);
  • дослідження та аналізи;
  • ЕЕГ та МРТ;
  • оперативні втручання за показаннями;
  • лікування у стаціонарі;
  • психологічну допомогу та реабілітацію;
  • ліки за програмою «Доступні ліки» або постановою 1303;
  • виклики мобільних бригад;
  • паліативну допомогу.

Якщо ваші права порушуються і вам відмовляють у доступі до безоплатної медицини – будь ласка, зверніться до www.epiprosvita.org та залишіть заявку для юридичної консультації, додають у ГО. Послугу нададуть безкоштовно.

Стигматизація епілепсії

У департаменті охорони здоров'я Львівської обласної військової адміністрації зазначають, що епілепсія впливає майже на всі аспекти життя людини з таким діагнозом. Для багатьох людей, які живуть з такою недугою, важче боротися зі стигмою, пов’язаною з цим захворюванням, ніж із самою хворобою.

«Дискримінація та стигматизація епілепсії можуть приймати різні форми та негативно впливати на життя хворих на епілепсію. Діти з епілепсією можуть зіштовхуватись з дискримінацією у формі усунення від шкільних або соціальних заходів, що може вплинути на їхній соціальний розвиток і самооцінку», — йдеться в повідомленні.

І додають, що дорослі, у яких є епілепсія, а це понад 50%, можуть також зіштовхуватися із дискримінацією на робочому місці, включно з тим, що їм не надають можливості працевлаштування чи підвищення по службі або позбавляють певних соціальних ролей через їхній стан.

Читайте також: У Львові юнакові видалили частину мозку, щоб вилікувати від епілепсії


*Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: