Українську академію друкарства хочуть приєднати до Львівської політехніки: що відомо

photo1711436118 (1)
Головний корпус УАД. Фото: ІА Дивись.info

МОН планує приєднати Українську академію друкарства до НУ «Львівська політехніка» в межах процесу модернізації мережі закладів вищої освіти. Про це повідомляють в самому навчальному закладі та наголошують, що проти такої реорганізації, адже з ними в міністерстві не ведуть діалогу та не інформують про план дій.

ІА Дивись. іnfo розповідає що відомо про реорганізацію Української академії друкарства.

Петиція проти реорганізації Української академії друкарства

20 лютого 2024 року громадянка Яна Бариська зареєструвала петицію щодо припинення приєднання Української академії друкарства до Національного університету «Львівська політехніка».

Авторка зазначила в петиції, що 12 лютого 2024 року на засіданні ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти України» представники Міністерства освіти і науки України оприлюднили свій «План модернізації системи закладів вищої освіти».

«План передбачає декілька обʼєднань навчальних закладів, серед яких - приєднання Української академії друкарства (УАД) до Національного університету «Львівська політехніка». Обʼєдання планують провести в необґрунтовано короткий термін, вже в березні 2024 року», – вказано в петиції.

За словами Яни Бариської, МОН прийняло таке рішення свавільно, адже не запитало думку: ні студентів, ні викладачів, ні партнерів УАД. Вона підкреслила в петиції: «З ними не провели жодного попереднього діалогу, їхні інтереси були повністю проігноровані. “Реорганізація” проводиться в порушення принципів народовладдя, без погодження з колективом і стейкхолдерами академії».

МОН планує реорганізувати УАД: що каже ректор та студенти

В.о. ректора Української академії друкарства Богдан Дурняк розповів в коментарі ІА Дивись. іnfo, що 6 березня 2024 року від Міністерства освіти та науки України надійшла відповідь на їхнє звернення про те, що ніяких офіційних документів на приєднання УАД до Львівської Політехніки немає. Водночас вже 7 березня в мережі з’явився документ «Про реорганізацію Української академії друкарства» та приєднання до Львівської політехніки. На ньому є електронний підпис міністра освіти та науки України Оксена Лісового. Однак після цього офіційних документів не було надіслано до УАД.

«Тобто зараз це питання на погодженні інших міністерств, як це розумію. Бо в Кабінетів міністрів цього документу ще немає», – зазначає ректор навчального закладу.

Богдан Дурняк підкреслює, що сьогодні Української академії друкарства – самодостатній вищий навчальний заклад: у фінансовому, в кадровому планах, у планах міжнародної співпраці, набору студентів і т.д.

«Процедура об’єднання чи так званої реорганізації чи модернізації (по-різному це називає міністерство) передбачає певні алгоритми. Цей алгоритм чітко сказав Міністр освіти і науки на засіданні Верховної Ради уряду на запитання одного з народних депутатів: «Як буде відбуватися реорганізація?». Міністр сказав, що перше – це має бути діалог з ректорами вищого навчального закладу, далі має бути діалог з колективами, студентством. Після цього має бути діалог з органами місцевого самоврядування, а також третім пунктом це обов’язкове з бізнесом. Мається на увазі стейкхолдери, роботодавці, наші партнери, з якими ми маємо співпрацю. Усього цього, що стосується Української академії друкарства абсолютно не було дотримано», – каже в.о. ректора УАД.

Він зазначив, не проти реорганізації, але від цієї процедури має виграти, як один навчальний заклад, так і другий. Однак від приєднання до Львівської політехніки цього не відбудеться.

Богдан Дурняк підкреслює, що УАД – вузькопрофільний галузевий навчальний заклад, який готує фахівців для видавничо-поліграфічної галузі – з книговидання, книгорозповсюдження, мистецтва оформлення книги, станкової та книжкової графіки. Також готує і журналістів, і піарників, і рекламників, і редакторів. За його словами, все це потрібно Україні, особливо в такий непростий час, коли йдуть інформаційні війни.

«Я наголошую, що ми за цивілізований, демократичний, відкритий спосіб проведення цих процедур. Ми хочемо спочатку обговорити: в якому форматі ми будемо працювати, чи це буде структурно відокремлений підрозділ, чи це буде факультет, чи це буде інститут, що збережеться, що спільне буде, де наші території, де наші кошти дінуться. Зараз ми самодостатній навчальний заклад. В нас на сьогоднішній день велика сума на рахунку. За принципом «старшого брата» ми не хочемо приєднуватися. Ми хочемо спочатку поговорити, домовитися, зустрітися, керівник іншого навчального закладу прийти сюди, обговорити це», – каже Богдан Дурняк.

За словами в. о. ректора, тепер навчальний заклад бореться за те, щоб їх почули, а не приймали таких необдуманих рішень та не створювали напруги.

Крім того, 26 березня Богдан Дурняк опублікував на сторінці УАД спростування на слова заступника міністра МОН Михайла Винницього, який зазначив, що він поширював неправдиву інформацію:

«У своєму виступі на форумі у Львові 23 березня 2024 року заступник міністра МОН Михайло Винницький звинуватив мене, в.о. ректора УАД Богдана Дурняка, у поширені неправдивої інформації. Тож, дозвольте це публічно спростувати. Перша неправдива інформація відноситься до співпраці МОНу з УАД в плані її реорганізації. Консультацій з ректором, стейкхолдерами, академічною спільнотою про реорганізацію УАД шляхом приєднання до ЛНУ імені Франка у 2022 році не відбувалося - про що свідчать численні мої публікації та звернення, так само як і немає соціального діалогу в 2024 році щодо реорганізації академії - про що свідчить численні звернення трудового колективу академії в різні органи держаної влади».

Зазначимо, що у листопаді 2022 року Міністерство освіти та науки зверталося до Кабміну з ініціативою щодо об'єднання Української академії друкарства до Львівського національного університету імені Івана Франка. Тоді така заява спричинила акції-протесту серед викладачів та студентів УАД.

Голова профкому студентів УАД Роман Марчук наголошує, що студенти проти приєднання Української академії друкарства до Львівської політехніки:

«З нами не було ніякої розмови, не було ніяких офіційних документів про те, що нас хочуть реорганізувати. Про це все ми дізналися з інтернету. Нам дуже образливо, що з нами не спілкуються і з нами не хочуть спілкуватися. Нас не чують. Єдине спілкування, яке в нас було – це в коментарях під постами Міністерства освіти. Це тільки студентів, але відповіді дотепер ми не отримали».

Роман Марчук зазначив також, чим може загрожувати студентам таке приєднання УАД до Львівської Політехніки:

«Перше – це стипендії та державні місця. Тобто немає ніяких гарантій, що ті люди, які зараз тут на державних місцях, вони залишаться там на державних місцях – що їх не скоротять. Так само стипендії: чи будуть мати взагалі студенти академії стипендії, чи нас одразу скоротять. Платники. Яка їхня буде ціна оплати: чи вона зміниться, чи вона поміняється на умови Львівської політехніки. Також в нас є гуртожитки: чи вони залишаться для цих саме студентів, чи їх виселють звідти. Тому це дуже велике питання».

Так, студенти УАД 22 березня 2024 року під головним корпусом (вул. Під Голоском 19,) навчального закладу провели мирну акцію протесту проти реорганізації УАД.

Мирна акція протесту студентів проти реорганізації УАД. 22 березня 2024 р. Фото:ІА Дивись. іnfo
Мирна акція протесту студентів проти реорганізації УАД. 22 березня 2024 р. Фото:ІА Дивись. іnfo
Мирна акція протесту студентів проти реорганізації УАД. 22 березня 2024 р. Фото:ІА Дивись. іnfo

Раніше 21 березня 2024 року відбулося позачергове засідання Експертної ради з метою обговорення питань реорганізації закладів вищої освіти та її наслідків для студентів. Як повідомили нас сторінці Експертної ради студентства закладів вищої освіти, на засідання запросили голову освітнього комітету ВРУ Сергія Бабака, який не з’явся на зустрічі. Водночас на зустрічі з’явився заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький, проте відмовився розмовляти під запис, а згодом – покинув засідання. Після цього експертна рада студентства вирішила звернутися до всіх народних депутатів з вимогою вжити заходів з припинення будь-який подальших дій щодо реорганізації закладів вищої освіти до оприлюднення офіційного покрокового плану та критеріїв такої реорганізації.

В Україні призупинили процес модернізації мережі ЗВО на час вступної кампанії, але не стосується УАД

20 березня міністр освіти та науки України Оксен Лісовий повідомив про припинення процесу об'єднання закладів вищої освіти (ЗВО).

«Призупиняємо процес модернізації мережі ЗВО на час вступної кампанії. 14 березня стартувала реєстрація на НМТ-2024, основна сесія якого відбудеться з 14 травня по 25 червня. Після цього розпочнеться активна фаза вступної кампанії. Але ми розуміємо, що і вступники, і заклади освіти вже активно до неї готуються. Тож вирішили у цей період не пропонувати на розгляд уряду зміни у мережі ЗВО, крім тих, що вже перебувають на погодженні у ЦОВВ. Йдеться про три проєкти розпоряджень, що стосуються об’єднань ЗВО у Львові, Кривому Розі та Дніпрі», — зазначив Оксен Лісовий.

Він додав, що впродовж наступних місяців відбуватимуться консультації зі стейкхолдерами. Це має у підсумку, за словами міністра, розробити ефективні стратегії розвитку як окремих обʼєднаних університетів, так і мережі закладів вищої освіти (ЗВО) загалом.

Водночас в.о. ректора УАД Богдан Дурняк прокоментував ІА Дивись. іnfo це повідомлення міністра. Він зазначає, що це нові махінації в МОН.

«У зв’язку з тими акціями, протестами, які студентство підняло, (не тільки у нас, але й в інших містах) вони призупиняють процес модернізації на час вступної компанії. Шановні міністри, заступники міністрів – вступна компанія йде щонайменше вже два місяці. Йде профорієнтаційна робота та різні складові. Але вона йде. Сформовані приймальні комісії, сформовані екзаменаційні  і таке інше. Все вже працює. А зараз під впливом таких виступів, вони знову обманюють, що призупиняють, бо крім деяких, де вже розпочався цей процес. Далі вони пишуть, що розроблять стратегію. А що ми маємо без стратегії це робити? Зупиніться. Дайте молоді навчатися та обрати той фах в тому навчальному закладі, що вони вибрали», — зазначив Богдан Дурнак.

ІА Дивись. іnfo надіслала офіційний запит до Міністерства освіти та науки України, аби там прокоментували ситуацію з реорганізацією Української академією друкарства та приєднання навчального закладу до НУ «Львівська політехніка».


Українська академія друкарства – вищий навчальний заклад в Україні, який готує фахівців, насамперед для видавництв та поліграфії. Загалом це 20 спеціальностей за освітньо-кваліфікаційними рівнями молодший спеціаліст, бакалавр та магістр. Таким чином, УАД - єдиний навчальний заклад в Україні, який випускає вузькопрофільних спеціалістів у книговиданні. Навчальний заклад є правонаступницею Українського поліграфічного інституту ім. Івана Федорова, історія якого розпочалася у 1930 році. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: