Освітній центр у Львові надрукований на 3D-принтері буде першим в Європі

photo1711456975 (1)
Цифрова візуалізація надрукованої на 3D-принтері будівлі, яка забезпечить чотири класи для учнів у початковій школі у Львові. Бюро Балбек

Нещодавно у Львові біля школи №23 з'явився незвичайний архітектурний шедевр – перший в Європі 3D-надрукований освітній центр «Hive».

Про це повідомляє CNN.

Там розповіли, що проєкт – це результат співпраці Team4UA, неприбуткової організації, та Diamond Age, української компанії з 3D-друку. Стіни центру площею 370.03 квадратних метрів були надруковані за 40 годин за допомогою портального принтера COBOD.

Ініціатором проєкту став Жан-Крістоф Боні, засновник Team4UA. За його словами, центр «Hive» – це перший 3D-надрукований освітній центр в Європі та перша будівля, надрукована 3D-принтером у зоні бойових дій.

Центр «Hive» був ініційований, щоб допомогти впоратися з напливом переселенців, які приїхали до Львова після початку повномасштабної війни в Україні. Він надасть школі чотири додаткові класні кімнати, де зможуть навчатися діти, які вимушені були покинути свої домівки.

Про проєкт створення освітнього центу «Hive»

Проєкт розпочався у вересні 2022 року. За первісним планом, всі роботи, від фундаменту до оздоблення, мали тривати лише три місяці. Однак через російські авіаудари та бомбардування протягом жовтня та листопада 2022 року, які вразили ключові об'єкти цивільної інфраструктури, включаючи електромережу, проєкт було призупинено. Ситуація у Львові стабілізувалася лише влітку минулого року, коли електропостачання було повністю відновлено, що дозволило доставити принтер.

Незважаючи на те, що друк бетонного каркасу будівлі зайняв менше двох днів, проєкт знову зіткнувся з труднощами – нестачею фінансування. За останній рік витрати на будівництво в Україні різко зросли, і для завершення оздоблювальних робіт організаторам проєкту потрібно ще 400 000 доларів.

Завершення проекту «Hive» стане важливим кроком у розвитку 3D-друку в Україні. Ця технологія має значний потенціал для будівництва, адже може бути дешевшою та швидшою, ніж традиційні методи, а також може використовуватися для створення інноваційних та екологічних будівель.

3D-друк – це нова технологія, яка має значний потенціал для будівництва в Україні. Вона може бути дешевшою та швидшою, ніж традиційні методи будівництва, а також може використовуватися для створення інноваційних та екологічних будівель.

Проєкт Hive привернув значну увагу з боку ЗМІ та громадськості, тому може стати прикладом для майбутніх 3D-друків в Україні та інших країнах світу.

Крім того, в межах проєкту також Team4UA планує збудувати міст у Херсоні та восьмиповерховий будинок у центрі Києва за допомогою 3D-друку. Боніс засновує приватну компанію, яка придбає два 3D-принтери, щоб запропонувати «друк як послугу» в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: