Першокурсник Львівської політехніки спроєктував і виготовив модель протеза кисті

image - 2024-03-27T114158.018
Назар Кудерський зі своїм проєктом протеза. Фото: Львівська політехніка

Студент першого курсу Інституту хімії та хімічних технологій Назар Кудерський за власним проєктом виготовив протез кисті.

Про це повідомили в пресцентрі Львівської політехніки.

Там розповіли, що він навчається за новою освітньою програмою «Технології ортопедичних та реабілітаційних виробів медичного призначення» спеціальності «біомедична інженерія», що яка закріплена за кафедрою хімічної технології переробки пластмас.

За словами університету, Назар Кудерський мешкає неподалік медичного закладу, де на лікуванні та реабілітації перебуває чимало військових.

«Бачу, як багато там воїнів без кінцівок. А моя майбутня спеціальність пов’язана з протезуванням. Ось так виникла ця ідея – виготовити модель протеза кисті», – ділиться студент.

У навчальному закладі розповідають, що Назар Кудерський втілювати свій задум почав із креслень, ескізів. Він зробив безліч варіантів, допоки не дійшов до одного.

«Коли я працював над виготовленням пальців, то виявилося, що найважче змоделювати великий, адже він здійснює багато різних рухів. У моїй розробці він може обхопити предмет і показати, що все добре. Але тепер я вже знаю, як поліпшити, вдосконалити його рухи», – розповідає Назар.

В університеті зазначають, що в роботі йому знадобилися знання з комп’ютерної графіки. Назар самостійно опанував безплатні курси на різних ресурсах, а також ролики в ютубі. Хлопець вивчив кілька програм – для налаштування принтера, для виготовлення художніх моделей, чітких деталей та їх розміщення тощо. Елементи протеза він надрукував на спеціальному 3D-принтер.

Крім того, в окремих питаннях хлопець консультувався на кафедрі креслення, а всі точні прорахунки йому допоміг зробити викладач, доцент кафедри вищої математики Петро Сохан.

Студент також додає, що планує свою розробку доповнити розробками моделей певних елементів: пневматичних м’язів, променевої та прямої кістки, а також датчиками, вкладками, за допомогою яких протез реагуватиме на нервові й м’язові імпульси:

«Навіть ту модель тестового зразка, що є зараз, можна ще вдосконалювати. І я б це робив. Однак батьки переконали мене, що вдосконалювати можна нескінченно, і порадили показати розробку викладачам і дирекції».

Назар Кудерський зі своїм проєктом протеза. Фото: Львівська політехніка

Старша викладачка кафедри ХТПП Галина Дудок також зазначила:

«Назар вразив академічну спільноту, розробивши в домашніх умовах модель протеза кисті. Незважаючи на те, що хлопець лише першокурсник, тобто цього навчального року розпочав навчання, його спонукають жага до знань і бажання творити щось корисне. Тому ми бажаємо йому не втрачати потенціалу, розвиватись і розширювати межі можливого!»

В Львівській політехніці додають, що Назар Кудерський має багато професійних планів, зокрема виготовити руку аж до плеча, а в майбутньому братиметься за стопи й ноги.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: