Австрійські реставратори передали львівському музею техніку для оцифрування фондів

фото: ЛМР

Музей Соломії Крушельницької у Львові отримав у подарунок від австрійської організації «Restauratоren ohne Grenzen» (Реставратори без кордонів) техніку для оцифрування музейної колекції, де міститься понад 25 тисяч одиниць: це, зокрема, особистий архів Соломії Крушельницької та її родини, а також відомих музикантів – Станіслава Людкевича, Модеста Менцинського, Іри Маланюк.

Про це повідомляє міська рада.

Ініціаторкою співпраці музею та австрійської організації стала українська композиторка Алла Сіренко, очільниця «The Ukrainian Cultural Association in the UK» (Української культурної асоціації у Великій Британії). Вона звернулася до голови організації «Restauratоren ohne Grenzen», відомої реставраторки, докторки Патрісії Енгель, яка підтримала збір допомоги львівському музею. За зібрані кошти придбали камеру і об’єктив, комп’ютер, мережеві сховища та жорсткі диски.

Техніку з Австрії в Україну привіз австрійський диригент Парвіз Ях’яві, який саме їхав до Львова зі своїм концертом. Він розповів, що спеціально цікавився творчістю Соломії Крушельницької та щасливий допомогти музеєві: «Оцифрування є надзвичайно важливим, адже якщо архів не діджиталізований – він не є доступний. Таким чином можна буде більше розповідати про Соломію Крушельницьку світові».

Його думку підтримує директор Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові Михайло Кобрин:

«Для нас це дуже радісна подія! Завдяки цій техніці ми зможемо не лише зберегти культурну спадщину для наступних поколінь, але і удоступнити цифрові копії для дослідників».

Головна зберігачка фондів Ірина Криворучка наголошує, що музей має тривалу співпрацю з австрійськими інституціями, зокрема, Австрійське бюро кооперації у Львові долучилися до презентації україномовного видання книг про видатну українську співачку Іру Маланюк: видання її спогадів «Голос серця. Автобіографія співачки» та книгу Стефанії Павлишин «Історія однієї кар’єри».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: