На вулиці Шараневича у Львові виготовили копію історичної брами

фото: ЛМР

У Львові у будинку №9 на вул. Шараневича встановили копію 100-літньої металевої брами, яку мешканці раніше самовільно замінили на алюмінієву. А історичний світлик, що зберігся, відреставрували. Наступного тижня його планують засклити.

Про це повідомляє міська рада.

Про копію історичної брами

Копію виготовили за зразком з сусіднього будинку, оскільки ці дві брами були однаковими. 

«Поруч є будинок, який має таку саму браму. Ми це побачили і по світлику,  і по старих фотографіях. Відповідно, відтворена точна копія. Дякуємо майстру, що зголосився виконати цю роботу. І зробив він усе дуже швидко. Брама вже встановлена, функціонує. Ще потрібно засклити світлик. Скло замовили, його привезуть наступного тижня», - розповіла начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Тетяна Балукова. 

Вартість всіх робіт склала 68 910 тис. грн. З цією суми 49 560 тис. грн оплачує німецький фонд Ебергарда Шьока, який вже кілька років співпрацює з містом по програмі співфінансування відновлення брам та вікон в будинках історичного ареалу Львова. Решту суми погодились оплатити мешканці будинку. 

Що передувало

Нагадаємо, на початку року стало відомо, що мешканці будинку на вул. Шараневича, 9 самовільно замінили історичну браму на сучасну алюмінієву. Після цього з людьми провели низку зустрічей щодо необхідності відновлення брами за зразком оригінальної. А також – щодо їхньої участі у співфінансуванні цих робіт. 

Програма співфінансування відновлення дверей та вікон

У Львові затвердили нову програму співфінансування відновлення дверей та вікон в будинках історичного ареалу. Частки співфінансування та умови участі у програмі для мешканців залишаються незмінними. 

За час дії попередньої аналогічної програми, з 2018 року в будинках історичного ареалу відновили 204 брами та 149 вікон. Крім того, з пластикових на дерев’яні замінили ще 23 вікна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: