Російська церква посилила кремлівську риторику щодо війни в Україні

52_main-v1669027090
Фото: відкриті джерела

Російська православна церква московського патріархату (РПЦ МП) об'єднала кілька кремлівських ідеологічних напрямів, намагаючись сформувати ширшу націоналістичну ідеологію навколо війни в Україні

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

РПЦ МП посилила кремлівську риторику щодо війни Росії в Україні та назвала її екзистенціальною та цивілізаційною "священною війною", що є значним відхиленням для російської влади, яка досі старанно уникала офіційного формулювання вторгнення Росії до України як будь-яку "війну".

РПЦ МП, схоже, об’єднує попередні паралельні кремлівські наративні зусилля у відносно цілісну ідеологію, зосереджену на національній ідентичності та демографічному відродженні, яка обіцяє росіянам період національного відродження в обмін на соціальні та громадянські обов’язки.  

РПЦ МП підкреслила, що "відновлення єдності російського народу" через війну в Україні є ключовою умовою виживання та успішного розвитку Росії протягом XXI століття. 

Аналітики ISW вважають, що цей заклик до відновлення є повномасштабним знищенням української нації та затягування її в Росію. 

У звіті ISW вказано, що війну назвали "священною", оскільки Росія начебто захищає "Святу Русь", а також світ від наступу глобалізму та перемоги Заходу, який "вскочив у сатанізм". Такі цинічні звинувачення виглядають максимально абсурдними та цинічними на тлі заяв російської церкви.

Аналітики ж звернули увагу на те, що опис цілей РПЦ МП тісно переплітається з регулярними заявами Кремля про те, що Путін намагається знищити суверенітет та незалежність нашої держави. Використання таких тез також узгоджується зі спробами Кремля представити війну як екзистенційну національну боротьбу проти України та колективного Заходу.

Зазначається, що термін "священна війна" також може викликати натяки Другу світову війну, оскільки неофіційний військовий гімн Радянського Союзу мав таку саму назву, а Кремль регулярно посилався на міфи Великої Вітчизняної війни, щоб створити національну підтримку війни в Україні.

Однак Кремль продовжує наголошувати, що війна в Україні є "спеціальною військовою операцією". Тому, пряме визнання РПЦ МП "конфлікту" як "священної війни" може спричинити виникнення більшої підтримки з боку росіян, які раніше було невдоволені діями Москви.

РПЦ МП не визначила священну війну як суто православне поняття, а натомість прив’язала її до навмисно широкого уявлення Кремля про те, хто є частиною російської нації та "рускава міра",
– йдеться у звіті.

Однак повідомляється, що перемога України не становить цих екзистенційних загроз, оскільки боротьба нашої держави за відновлення територіальної цілісності, повернення свого народу та захист своєї національної ідентичності не посягає на російську ідентичність, державність чи територіальну цілісність.

Нагадаємо, що у США назвали мету останніх ракетних обстрілів України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: