Куди піти у Львові: топ історичних пам'яток міста

львів
фото: lviv.in.ua

Львів славиться культурними надбаннями, смачною кавою та цікавою архітектурою. У місті є чимало цінних історичних пам’яток, які заслуговують на увагу.

В цей день, 1 квітня 1989 року, вийшов у світ перший номер науково-популярного ілюстрованого журналу «Пам'ятки України» — органу Українського товариства охорони пам'яток історії та культури і Українського фонду культури. З цієї нагоди IA.Дивись.info зібрала низку історичних пам'яток Львова, які необхідно відвідати усім туристам.

Собор святого Юра

Першу церкву на Святоюрській горі збудував ще князь Лев Данилович, за порадою свого дядька Василька, у ХІІІ ст. Сучасний же собор, почали будувати у 1744 році, а вже 1760 було піднято хрест над храмом.

Це була доба бароко, тому і храм був збудований саме в цьому стилі. Проект храму розробляв німець Бернард  Меретин, в ньому він об’єднав західноєвропейські архітектурні традиції, із особливостями українського сакрального мистецтва. 

Майже в той самий час, у Львові будувався інший шедевр архітектури – Домініканський костел. Фасад катетдри увінчаний фігурами святих Атанасія і Лева Шептицьких, завдячуючи яким і був побудований собор.

Проте найдивовижнішою є скульптурна група над порталом, “Юрій Змієборець” – геніальний витвір Іоанна Пінзеля, який прирівнюється до найвидатніших шедеврів світової пластики.

Більше про цю пам'ятку архітектури читайте тут.

фото: Собор святого Юра, Дивись.info

Церква святого Андрія 

Ще одна архітектурна пам’ятка нашого міста – це церква святого Андрія, храм, який більше знаний для львів’ян як Костел та монастир бернандинів. Це – греко-католицька культова споруда, історико-архітектурна пам’ятка, розташована в центральній частині Львова, на площі Соборній, 3-А.  

Храм можна назвати без сумніву одним із найстаріших храмів нашого міста. Історія унікальної сьогодні архітектурної пам’ятки бере початок ще з 15-го століття, коли на місці сучасного комплексу було зведено дерев’яний бернандинський костел – перший у Львові. Та перший монастир згорів, друга реконструкція храму також пройшла даремно, і вже втретє комплекс відбудували за проєктом Павла Римлянина. Тривалий час храм виконував оборонну функцію – важливу на ті неспокійні часи. Звідси – масивні стіни, стійкі до будь-чого.  

Мальовничий храм є справжньою окрасою центральної частини міста, приваблює численних туристів з різних куточків Європи.  

фото: Церква святого Андрія, pilgrimage.in.ua

Домініканський собор 

Одна з неймовірних сакральних пам’яток Львова – комплекс колишнього Домініканського монастиря. Його заснувала дружина князя Лева, Констанція, в другій половині XIII століття. Вона запросила до Львова представників Домініканського ордену, для яких спершу спорудили храм з дерева. Проте, вже в 1405 році замість дерев’яного костелу звели церкву Божого Тіла.

В XV столітті храм сильно постраждав від пожежі, але вже до кінця того ж століття на місці зруйнованого костелу польський архітектор Микола Чехов, зводить новий собор в готичному стилі з каменю та цегли. Тоді ж при храмі засновують чоловічий монастир, в якому розміщувалося 4 братства: імені Розарії, Ісуса, св. Анни і братство Третього чину.

Але у 1742 році на склепінні храму з’явилися тріщини, і у 1749 році його розібрали. Тоді ж почали будувати новий Домініканський собор. У 1865-му, за проектом Ю. Захаревича, біля собору звели чотириярусну дзвіницю і перебудували келії монастиря. По закінченню Другої світової війни, орден Домініканців залишив Львів.

фото: Домініканський собор, karpatium.com.ua

Церква святих Ольги і Єлизавети 

Міститься храм на площі Кропивницького, колишній Соляній. Побудований він за конкурсним проектом архітектора Т. Тальовського у 1903-1911 роках для вірян тодішнього західного передмістя. Храм у Львові названо на честь католицької святої Єлизавети, яка була тіткою дружини князя Лева Констанції. Храм ушановує також пам’ять трагічно загиблої дружини австрійського цісаря Франца-Йосифа I – імператриці Єлизавети, улюблениці підлеглих кайзера.

Західний фасад храму із трьома порталами увінчує чудова розета і монументальне “Розп’яття з Пристоячими”. Фасад храму Святих Ольги і Єлизавети оздоблюють дві симетрично розміщені вежі з високими шпилями, увінчаними хрестами. Трохи північніше – вежа, вища від них. Тривежний храм Львова у неоготичному стилі з гострими шпилями і романськими мотивами вирізняється своїм обсягом, а також престижним місцем близькості до залізничного вокзалу Львова. Вмістимість храму Святих Ольги і Єлизавети одна з найбільших у Львові.

Будівництво здійснювалося під керівництвом інженера К. Ріхтмана на пожертви вірян із залізничної околиці. Допомагав фінансово австрійський уряд. Освячення храму Святих Ольги і Єлизавети відбулося восени 1911 року, але оформлення інтер’єру ще продовжувалося довго. Скульптурне оформлення храму очолив видатний український архітектор Петро Війтович.

фото: Церква святих Ольги і Єлизавети , via-regia.org.ua

Каплиця Боїмів 

Ще одна чудова архітектурна пам’ятка міста – це каплиця Боїмів, славнозвісна пам’ятка пізнього ренесансу, яка не має жодних аналогів в Україні та в світі. Таке можна побачити тільки у Львові

Каплиця Боїмів є справжньою окрасою Катедральної площі у Львові, а ще – з цього провулка відкривається мальовничий краєвид на львівські види. Звідси можна побачити мальовничу площу Ринок – історичне осердя нашого міста, а також на міську Ратушу, яка дірявить своїм шпилем небо.  

Будівлю було зведено за проєктом вроцлавського будівничого Андрія Бемера, яку освятили в 1615 році. А ідею збудувати в нашому місті каплицю небаченої краси підкинув львівський купець родом з Угорщини, який розбагатів та отримав громадянство Львова.  

Результат – чудова каплиця, яку ми можемо побачити сьогодні, прогулюючись центром рідного міста, і яка приваблює туристів з різних куточків Європи. 

фото: Каплиця Боїмів, lviv.travel

Палац Потоцьких

Поруч з Площею Ринок знаходиться пам'ятка, відома навіть в Європі,– Палац Потоцьких. Він прекрасний всім: архітектурою, інтер'єрами, музейним наповненням.

На території палацу знаходиться Музей європейського мистецтва. У кількох коридорах зібрана історія родини Потоцьких, а також найпрекрасніші предмети мистецтва.

Будівництво палацу розпочалося у 1888 році на замовлення намісника Галичини графа Альфреда Потоцького. Спроектував будівлю французький архітектор Луї Доверньє, а  вдосконалив і добудував його у 1890 році львівський архітектор Юліан Цибульський. Архітектори передбачили усе, щоб в палаці було зручно проводити світські прийоми: широкі ворота, в які з легкістю проїжджала карета, закруглені сходи, просторі вітальні та тераси тощо.

фото: Палац Потоцьких, karpatium.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: