Через хакерську атаку на е-квиток у Львові неможливо поповнити транспортні картки

маршрутка у Львові
Фото: архів ІА Дивись.info

Хакери атакували систему електронного квитка у Львові, через що вона працює некоректно. Пасажири можуть і надалі валідувати транспортні картки, однак списання коштів відбудеться згодом. Також поки не можна перевірити баланс і поповнити рахунок на ЛеоКарт.

Про це розповів директор міського департаменту мобільності та вуличної інфраструктури Олег Забарило на брифінгу першого квітня.

«Колеги з Львівавтодору перевели роботу системи е-квитка у, так би мовити, автономний режим, та були відключені певні функції, щоб унеможливити інші загрози. Натомість валідації у громадському транспорті здійснюються у звичному режимі. Пасажири можуть прикладати до валідаторів як банківські картки, так і ЛеоКарт, інформація зчитується та фіксується в системі. Відтак контролери будуть мати змогу перевірити чи відбувся факт валідації. Лише списання коштів буде відтерміновано», — пояснив посадовець.

Через кібератаку на е-квиток у Львові звернулись до правоохоронців, відкрили кримінальне провадження за статею про несакціоноване втручання.

«Від суботи працівники з кібербезпеки департаменту кіберполіції проводять дослідження та огляди серверних обладнань, віртуальних машин із метою встановлення схем та порядку, за яким здійснювали втручання, а також з метою встановлення осіб, причетних до цієї хакерської атаки та притягнення їх до кримінальної відповідальності», — сказав Ілля Тогаєв, заступник начальника управління протидії кіберзлочинам у Львівській області.

Як зараз працює е-квиток у Львові

Микола Власюк, директор ЛКП «Львівавтодор», пояснив, що зараз у громадському транспорті Львівської громади можлива валідація усіх видів карток, а списання з них коштів відбудеться згодом. Для пасажирів обмежили лише дві функції: поповнення і перегляд балансу картки.

Нагадаємо, в ніч на 29 березня було зафіксовано хакерську атаку на систему електронного квитка у Львові.


11 грудня торік у Львові на всіх міських маршрутах запрацювала безготівкова оплата проїзду. Відтоді в автобусах, трамваях та тролейбусах діють єдині тарифи, а пасажири мають можливість розрахуватися транспортною карткою ЛеоКарт, банківською картою чи пристроєм з NFC. Також залишається можливість оплати готівкою у водія, однак, цей спосіб оплати є найдорожчим.

Пільговики, за винятком учасників бойових дій, та учні можуть здійснювати безкоштовні поїздки на підставі відповідних ЛеоКарт. Студенти можуть їздити у всіх видах транспорту за пів ціни, якщо вони мають студентські ЛеоКарт. Також на всіх маршрутах розпочав працювати контроль. Штраф за неоплачений/незавалідований проїзд складає 300 грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: